elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Oloni on mukavalla tavalla hauras jenkkilän Hannu Karpon, Michael Mooren, silmilleni ja korvilleni tarjoaman dokumenttielokuvan voimasta ja sanomasta. Mooren tunnetuimmat dokumentit, kansainvälisesti palkitut, USA:n...

Oloni on mukavalla tavalla hauras jenkkilän Hannu Karpon, Michael Mooren, silmilleni ja korvilleni tarjoaman dokumenttielokuvan voimasta ja sanomasta. Mooren tunnetuimmat dokumentit, kansainvälisesti palkitut, USA:n häiritsevästä asekulttuurista kertova Bowling For Columbine, sekä Presidentti George W. Bushia vakuuttavasti kritisoiva Fahrenheit 9/11, ovat tuskin kenellekään tuntemattomia. Nyt Moorella on uusi aihe ja uudet shokkitarinat kerrottavinaan.

Sicko pureutuu USA:n terveydenhuoltojärjestelmän byrokratiseen ylläpitoon, sen häikäilemättömään ihmisten varojen ryöstöön, sekä luonnollisesti Mooren lempiaiheeseen, USA:n yhteiskunnan epäkohtien aiheuttamiin vaikutuksiin normaaliin veronmaksajaan.

Kuten odottaa saattaakin, Sicko on raskasta asiaa alusta loppuun saakka. Esimerkkejä sairauksien takia läheisiä omista perheistään menettäneitä, hoitolaskujen takia itsensä konkurssiin maksaneita sekä halvempaa hoitoa etsiviä ihmisiä esitellään todella tiuhaan läpi elokuvan. Suuri osa haastateltavista murtuu kameran edessä kertoessaan omia, sietämättömyyksiin asti surullisia tapauksia sairauksien kanssa, joita he eivät ole voineet nujertaa vakuutusten tai laskujen vuoksi. Moore osaa kyllä myös keventää asioita ja elokuvassa nähdäänkin purevaa kritiikkiä sekä piruilevia montaaseja nerokkaaseen kuosiin puettuna.

Moore tuo dokumenttiin pohdiskelevaa syvyyttä ruumiillistamalla tuttuun tapaan koko yhdysvaltalaisen ajattelutavan minimalistisesti esittämäänsä tyhmään ja tietämättömään perusamerikkalaiseen hahmoon, joka näkee, kuulee sekä oppii kaikkea uutta ja ihmeellistä viattoman pikkulapsen tavoin ja lopuksi toimii sen vaatimalla tavalla. Moore alentaa katsojansa tuolle puhtaan oppimisen ja silmiä avartavien raskaiden faktojen maailmaan.

Missään vaiheessa katsoja ei tunne olevansa dokumentin kerrontatavan vuoksi vaivaantunut vaan peräti positiivisesti viihtynyt vaikka kuvasto ja aihe ovatkin paikoittain todella uskomatonta seurattavaa. Moore tunnetusti esittää asian oman filtterinsä läpi suodatettuna kertoen puolitotuuksia ja muutellen totuutta, mutta sillähän ei ole mitään väliä, koska leikataanhan televisiouutisiakin. Elokuvassa esitettyjä faktoja ja tilastoja on väitetty osittain valheellisiksi. Kyseenalainen leikkaus ei kuitenkaan häiritse, sillä aihe on enemmän kuin tärkeä ja siitä valistaminen sekä sen puheeksi ottaminen tekee pelkästään hyvää, eikä kaikkea pidäkään uskoa täysin todeksi. Asioiden asiayhteyksistä irrottamiset, kekseliäät leikkaukset sekä musiikkivalinnat purevat Mooren henkilökohtaisena kritiikkinä esimerkillisesti ja vaikka tilastojen paikkaansapitävyyttä epäileekin kesken dokumenttia, huomaa olevansa äimistynyt sen suurella tavalla julki tuomasta ongelmasta valtameren tuolla puolen.

Vapaan maan kasvattien pelkojen sekä luulojen murskaamiseksi Moore tekee dokumenttinsa lopuksi jotain kertakaikkiaan häikäisevää. Meille Suomessa asuville ja asioista enemmän tai vähemmän sopivassa määrin perillä oleville kaksijalkaisille propagandaa huokuva tempaus ei ole niin merkittävä kuin Mooren maanmiehille ja naisille, mutta silti tietäen Sickon kohdeyleisöön se on varmasti kolahtanut melko pahasti. Meillä vastaavanlainen temppu tapahtuisi suuressa ja mahtavassa itänaapurissamme.

Kyseessä voipi olla Michael Mooren paras elokuva. Sicko on erinomaiseen muotoon tiivistettyä täyttä asiaa alusta loppuun saakka.

  • 80%
    Sicko - aivan sairasta - 80%
80%

Poiminta

Genret: dokumentti
Kesto: 113 min
Ohjaaja: Michael Moore
Pääosissa: Michael Moore
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Salmu
Salmu
16 years ago

Nollilla ja junteilla viittasin luonnollisesti lahinna amerikkalaisiin ystaviimme. En tosin tietenkaan kiella nolliksi tassa tunnustautuneiden mahdollista junttiutta.

Salmu
Salmu
16 years ago

Mooren paras lienee edelleen Roger and Me. Keskustelun aloittajana mies on tarkea yhteiskunnallinen henkilo, koska onnistuu yksinkertaistetulla ja varikkaalla tyylillaan saamaan myos juntit ja nollat kiinnostumaan tarkeista aiheista. Elokuvantekijana kuitenkin korkeintaan keskinkertainen, ei tassa nyt kuitenkaan mistaan uudesta Errolista ole kyse. 3p

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Turhaan sitä omaa mielipidettään puolustelee.

P. Tusa
P. Tusa
16 years ago

Moore on kyllä harvinaisen paikallaan ainakin tällä kertaa kotimaassaan, mutta nyt tulee väkisinkin mieleen, että minkä helkatin takia tätä suomessa esitetään? Eikö meidän terveydenhuolto muka pelaa? En ymmärrä, mitä järkeä on maksaa sen katsomisesta, miten hyvin asiat meillä suomessa on.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Hauskana detaljina dokumentissa mainittiin Kuuban terveydenhuollon ansioiksi mm. diabeteksen väheneminen, ja keskimäärisen painon putoaminen, vaikka se johtui Kuuban talousongelmista. Toisin sanoen ihmiset näkivät lähes nälkää.Mooren dokumentteja on hauska katsoa, kunhan muistaa olla kriittinen. 4p

Salmu
Salmu
16 years ago

Ainakin Britannian NHS-systeemista annettu kuva heratti taalla paassa lahinna epauskoisia pyrskahdyksia.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Samalla voikin siis kysellä, että mitä järkeä on katsella WTC-dokumentteja, Irak-dokumentteja tai vaikka Beslanin koulukaappauksesta kertovia dokumentteja kun täällä suomessa kerran asutaan. Henkilökohtaisesta kiinnostuksesta minä niitä katselen.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Eikö kaikki elokuvat ole osaltaan rahastusta?

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Mooreahan kannattaa aina katsoa kriittesesti. Tuskin tämän pohjalta kannata mitään väitöskirjaa alkaa väsäilemään kun Moore itse suolailee omia päämääriään saaden aikaan kärpäsestä dinosauruksen. Mutta loistavasti tehty elokuva on silti loistava.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Ei, kaikki eivät ole.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Juu tuo Kuuba-osio nyt oli mun mielestä älytöntä propagandaa. Fidelin koneisto osas ottaa hyödyn irti tästä hommasta. Myöskin Eurooppa-osiota kannattaa katsoa melkoisen kriittisesti, sillä tällä herrallahan on tunnetusti tapana kertoa lähinnä osatotuuksia.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Eli olen juntti sekä nolla.

hyvä leffa
hyvä leffa
16 years ago

Sicko herättää paljon kysymyksiä eikä jätä katsojaa kylmäksi. Hyvä Moore, jatka linjallasi! 4p

Janezcky
Janezcky
16 years ago

Tunnustaudun juntiksi ja nollaksi minäkin. 5p

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Itse maksoin sen vuoksi että dokumentin on ohjannut Michael Moore. Vaikka olin toki aiheestakin hiukan kiinnostunut. Tuskinpa olisin kenenkään muun tekemästä, USA:n terveydenhuollosta kertovasta, dokumentista maksanut. Tuttua ja totuttua laatua Moorelta.

-saasta
-saasta
16 years ago

Aika rahastusta tämäkin niinkuin Fahrenheit, mutta oli tässä ihan hyviäkin juttuja toki..

Janne
Janne
16 years ago

Eikö teille kellekään tullut ajatusta että Briteissä, Ranskassa, Kanadassa ja Kuubassa on asiat paljon paremmin kuin meillä täällä Suomessa? Ei meillä ole mitään ilmaista terveydenhuoltoa! Kyllä terveys(arvaus)keskuksesta tulee laskuja vaikka kunnon hoitoa saa vain yksityiseltä. Lisäksi hammashuollosta tulee ihan isojakin laskuja, siis kunnalliselta. Ei 100 maksava hampaan paikkaus ole ilmaista. Kannattaisi katsoa haluammeko USA:n mallin tänne. Yksityistäminen, menojen leikkaaminen, nämä ovat juuri sitä kehitystä kohti tilannetta josta USA koittaa päästä pois. Tekisipä joku Karpo vastaavan leffan Suomesta.