The Last Stand

Tätä päivää on odotettu kuin Jeesuksen toista tulemista. Arnold Schwarzenegger on palannut omalla elokuvallaan näyttämöille, sillä Expendables 1 ja 2 olivat vain sivuosa-lämmittelyä, joissa kaikki näyttelivät itseään. 10 vuotta kerkesi vierähtämään politiikan näyttämöillä ja Kalifornian pelastamisessa, mutta mihinkä tiikeri raidoistaan pääsisi? Kuten Arnold omaelämänkerrassaan totesi, että vaikka yhteiskunnalliset asiat ja ihmisten hyvinvointi on hyvin lähellä sydäntä, niin näytteleminen elokuvissa on se elämän henkireikä. Mutta mikä on muuttunut kymmenen vuotta sitten ilmestyneestä Franchise-elokuvasta Terminator 3? Noh, ainakin se, että Arnold on jo niin vanha, että yläosattomissa ei voi enää keikaroida, ja stunttiliikkeisiin pitää käyttää enemmän järkeä kuin voimaa, mutta naaman vuosirenkaiden takana on edelleen se vanha kunnon Arnold, jonka ilmeet ja eleet ovat hellyttävän yksiulotteisia mutta silti niin toimivia. Mutta sopiiko Arnold enää tälläisiin elokuviin?

No tottakai sopii, ja jos totta puhutaan niin ei miestä voi oikein istuttaa mihinkään muuhunkaan. Entinen Mr Universe on varsin tietoinen omista rajoitteistaan näyttelijänä eikä sitä yritetä mitenkään edes peittää. Karisma, rautainen ammattitaito ja oikeat roolitukset ovat avainsana uskottavuuteen. Nimittäin uinuvan Sommertonin kaupungin sheriffiä esittävä Arnold on niin omalla tontillaan kuin voi olla. Sheriffi Ray Owensin kertomukset menneestä elämästä kovana poliisina Los Angelesissa voisivat ihan hyvin olla Arnoldin oman elänän viisauksia menneestä vauhdista. Arnold osaa käyttää vanhoja tuttuja manoovereja hyväkseen niin että hänen heikkoutensa eivät hypi silmille. Myös hyvin valitut vastanäyttelijät voivat joko nostaa tai laskea elokuvan tasoa, ja tämän elokuvan kohdalla ne ainakin nostavat Arnoldin tasoa näyttelijänä. Luis Guzmánin esittämä apulaissheriffi on jälleen sekä ärsyttävä että toimiva. Johnny Knoxville esittää jälleen Jackassia, mutta tähän elokuvaan se sopii vallan mainiosti. Toista apulaissheriffiä esittää taasen lähinnä ulkonäöllisesti pätevä Jamie Alexander, joka toki tuo vaadittua naiskauneutta tähän äijäelokuvaan.

Mutta mistä tässä elokuvassa oikein on kyse? Noh, FBI:n kiinniottama huumelordi päättää tietenkin paeta hyvin näyttävästi kesken vankikuljetuksen ja matka Mexikoon kulkee tietenkin uinuvan Sommertonin kaupungin läpi. Matkalla rajalle yritetään virittää jotain jännitystä siitä saisiko FBI kiinni tämän Eduardo Noriegan esittämän Gabrielin, mutta kun kaikki tähtää Arnoldin ja Gabrielin yhteenottoon niin pakomatkasta häviää täysin jännitys. Elokuva onkin rakennettu lähes länkkärimäisiä piirteitä silmälläpitäen ja pikkukaupungin sheriffin pitää vielä kerran nousta pahuutta vastaan viimeiseen taistoon.

Vaikka tällainen kuolemaakin vanhempi juonikehys voisi latistaa koko kakun, niin nuori korealais-ohjaaja Kim Jee-Woon saa tähän melkoiset kierrokset, vaikka välillä kierroksia on vähän liikaakin. FBI:n pääjehua esittävä Forest Whitaker taas nostaa muuten vaan katsojan kierroksia sillä hänen ärsyttävyytensä nousee sellaisiin korkeuksiin että oikein toivoo jonkun ampuvan hänet. Juoni myös sisältää maissipellon kokoisia aukkoja ja epäloogisuuksia, mutta toisaalta elokuvassa on sellainen kieliposkessa meininki, että näille puutteille helposti antaa anteeksi. Pahiksista enemmän  mieleen jää jälleen mulkkua esittävä Peter Stormare, jonka esitys on jälleen niin limainen, että hirvittää. Stormare toimii vähän niinkuin lämmittelijänä Arnoldille ennen suurta matsia ja se jääkin vähän harmittamaan sillä eihän tästä ruotsalaisesta voi olla pitämättä.

Last Stand on vahva paluu aikakautemme ehkä tunnetuimmalta toimintasankarilta, mutta monta asiaa jää vaiheeseen. Elokuva muistuttaa ajoittain suoraan videolle menevää toimintaa, ja budjetin pienuus pistää välillä silmään. Vähän oikeastaan harmittaa että Arnoldin nimi ei enää merkitse niin paljoa elokuvayhtiöiden markkinamiehille, vaan nuoret ja dynaamiset miehet vievät parhaat roolit. Silti tällainen vanhanliiton fani haluaa edelleen nähdä Stallonea ja Arnoldia tositoimissa ja tämänhän tämä elokuva kyllä tarjoaa. Arnold ei yritä olla mikään elämää suurempi sankari tässä, ja vaikka yhdellä kädellä haulikon ampumiset aiheuttivat touhutippoja housuihin niin enemmän tuli sellainen säälinkaltainen nostalgia fiilis. Mutta 10 vuoden tauon jälkeen tämä on hyvä avaus, ja toivottavasti The Tomb räjäyttää potin ja näyttää nuoremmille että ei näitä vanhoja herroja kannata vielä haudata.

The Last Stand
  • 68%
    Elokuva - 68%
68%

Poiminta

Genret: jännitys, rikos, toiminta
Kesto: 107 min
Ohjaaja: Kim Jee-Woon
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Eduardo Noriega, Forest Whitaker, Jaimie Alexander, Johnny Knoxville, Peter Stormare, Rodrigo Santoro
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2013

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments