elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

John Carpenterin luoma kauhusarja sai vihdoinkin jatkoa lähes kuuden vuoden tauon jälkeen ja yleiset Halloween-tarinat saavat taas jäädä taakse, sillä paluun tekee itse pääjehu...

John Carpenterin luoma kauhusarja sai vihdoinkin jatkoa lähes kuuden vuoden tauon jälkeen ja yleiset Halloween-tarinat saavat taas jäädä taakse, sillä paluun tekee itse pääjehu Michael Myers. Carpenterin alkuperäinen idea oli tuoda Myers jonkinlaisena haamuna kummittelemaan Haddonnfieldin kylään, mutta onneksi studiopomot pysäyttivät tämän hieman hämärältä kuulostavan ajatuksen ja päättivät ottaa ihan hollywood-tyyppisen lähestymistavan.

Halloween IV alkaa siten, että Haddonfieldin verilöylystä on kulunut kymmenen vuotta ja vastoin kaikkien tietämyksiä osa päähenkilöistä onkin hengissä. Sekä Michael Myers että tohtori Loomis ovat edelleen täysissä sielun ja ruumiin voimissa, vaikkakin hieman menossa rähjääntyneitä. Myers halutaan siirtää liittovaltion vankilaan, mutta jokin menee taas pieleen (ylläytys yllätys) siitäkin huolimatta, että hän on ollut kymmenen vuotta liikkumatta letkuissa. Eikä siinä sitten menekään kuin hetki, kun Myers on tappanut kaikki ambulanssissa ja aloittanut matkansa taas kohti Haddonfieldiä, jossa tällä kertaa asustelee siskon plikka sijaisperheen hoivissa. ”Suku on pahin” sanonta pitää todella hyvin kutinsa, sillä aina pääkohteeksi tuntuu joutuvan lähin sukulainen ja muut uhrit sattuvat vain tulemaan väliin.

Tästä eteenpäin meno muuttuu tyypilliseksi ja ruumiskasa alkaa kasvaa tasaisen tappavalla vauhdilla. Noiden kymmenen vuoden aikana tapahtui myös jotain muuta, sillä Myersistä on tullut lähes pysäyttämätön luonnonvoima, joka ei enää viitsi edes kaatua kun häntä ammutaan tai hutkitaan. Lähes zombimaisella nopeudella kulkeva Myers taivaltaa pysähtymättä aina kohti kohdettaan, tappaa kaikki eteen tulevat vaivatta ilman julmetun isoa veistä (joka toki välillä eksyy hänen käteensä), mutta muuten tappovälineeksi käyvät sekä haulikko iskettynä mahan läpi että paljaat kädet, joilla voi repiä erinäisiä ruumiinosia irti vastustajista.

Haddonfieldin sheriffi alkaa myös tajuta tilanteen vakavuuden yhdessä tohtori Loomisin kanssa, joka ei millään myöskään haluaa luovuttaa. Loomisin hanakkuus on sitä luokkaa, että hänellä tuntuukin olevan joku “deathwish” päällä. Elokuvasta löytyy tietenkin paikallinen kalja-jengi lava-autoineen ja haulikkoineen, joka haluaa Myersin hengiltä. Tuloksena on kalja-jengin söhellys ja lopuksi kuolema Myersin toimesta. Ainoastaan loppuratkaisu pääsee hieman yllättämään ja täytyy myöntää, että siihen on saatu tällä kertaa jopa hieman potkua. Toki Myersin kohtalo jää jälleen kutkuttavasti auki… Ikäänkuin odottaen seuraavaa osaa.

Tämä neljäs osa ei ollut suuri menestys lippuluukuilla, mutta sen tekeminen oli suhteellisen edullista, joten studio pääsi vielä voiton puolelle. Mielenkiintoinen seikka tässä elokuvassa oli myös se, että toisin kuin nykyelokuvissa, joissa studio haluaa raakuuksia pois sekä ikärajaa alemmas, niin tässä kävi toisin päin. Studiopomojen mielestä elokuva ei ollut tarpeeksi raaka ja he palkkasivatkin tehostekuha John Carl Buechlerin (Nigthmare on Elmstreet, Necronomicon ym.) tekemään “verikuvauksia” yhdeksi päiväksi filmiin ja näin elokuvasta saatiin tarpeeksi verinen että genreen sopiva.

2

Summary

Genret: jännitys,kauhu
Kesto: 84 min
Ohjaaja: Dwight H. Little
Pääosissa: Donald Pleasence,Ellie Cornell,Danielle Harris,Beau Starr,George P. Wilbur
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1988

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments