elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Casablancaa ei ole suotta pidetty Michael Curtizin uran ehdottomana huippukohtana. Miehen, joka uransa alkuaikoina mm. loi kuuluisan Kapteeni Bloodin ja löysi Error Flynnin näyttelijänä....

Casablancaa ei ole suotta pidetty Michael Curtizin uran ehdottomana huippukohtana. Miehen, joka uransa alkuaikoina mm. loi kuuluisan Kapteeni Bloodin ja löysi Error Flynnin näyttelijänä. Casablanca on yksi kautta aikain muistetuimmista ja rakastetuimmista elokuva-aarteistamme. Se on yksi niistä harvoista elokuvista, jota ei ainoastaan pidetä elokuvana, vaan suorastaan myös käsitteenä. Jokaiselle meistä tulee varmasti enemmän tai vähemmän vahva mielikuva, kun jossain satumme vain kuulemaan maagisen sanan Casablanca.

Menneisyyttään pakeneva elämän kovettama Rick Blaine (Humphrey Bogart) on pienen vahvasti tupakankatkuisen Rick’s Café -yökerhon omistaja toisen maailmansodan aikaisessa Marokon Casablancassa, jota natsien vainoamat ihmiset sattuvat käyttämään mm. pakoreittinään Yhdysvaltoihin. Kauppa kukoistaa ja asiat tuntuvat olevan muutenkin kohtalaisesti. Eräänä päivänä menneisyys palaa kuitenkin vainoamaan Rickiä. Ilsa Lund (Ingrid Bergman) – Rickin entinen heila Pariisin ajoilta – sattuu saapumaan miehensä, natsien kuumeisesti etsimän vastarintajohtajan – Victor Laszlon (Paul Henreid) kanssa samaiseen kaupunkiin. Kaupungin yleisen ilmapiirin kiristyessä natsien painostuksesta, alkavat samalla myös vanhat haavat avautumaan tarinan päähenkilöiden välillä ja kolmiodraama on väistämätön…

Casablanca muistetaan luultavasti parhaiten Rickin ja Ilsan unohtumattomasta tunnussävelmästä “As Time Goes By”, jota hyräillään elokuvassa niin tasaiseen tahtiin, ettei sävelmää yksinkertaisesti pysty enää unohtamaan elokuvan loppumisen jälkeen. Tarinan henkilöhahmot ovat niinikään unohtumattomia. Humphrey Bogart ei ehkä pääse parhaalla mahdollisella tavalla hyödyntämään sarjatulta syöksevää kielenkantaansa, mutta saa kuin saakin väännettyä useita ikimuistoisia ja ennen kaikkea värikkäitä kommenttejaan hahmojen välisiin keskusteluihin. Ingrid Bergman näyttelee Rickin entistä heilaa luontevasti ja elokuvan tunnelmallinen musiikki lisää näiden kahden hahmon välistä melodramaattisuutta vain entisestään. Ei pidä myöskään unohtaa Paul Henreidiä, jonka roolisuoritus on hyvä, joskin juonen takia jää aavistuksen taka-alalle.

Michael Curtizin ohjaamaa ja Humphrey Bogartin, Paul Henreidin ja Ingrid Bergman tähdittämää Casablancaa ei voi olla pitämättä yhtenä kaikkien aikojen rakkaustarinoista. Mitä muuta voisikaan sanoa kolme Oscaria voittaneesta elokuvasta, joka majailee Internet Movie Databasen top250-listan 6. sijalla taistellen samalla kiivaasti sijastaan Pulp Fictionin ja Schindlerin listan kanssa. Elokuvasta, joka aikanaan äänestettiin AFI:n listauksissa Citizen Kanen jälkeen toiseksi parhaaksi filminpätkäksi. Kyseessä on ehdottomasti muistamisen arvoinen rakkauselokuvan klassikko, jonka rinnalla Titanic ja kumppanit kalpenevat!

5

Summary

Genret: draama,jännitys
Kesto: 102 min
Ohjaaja: Michael Curtiz
Pääosissa: Humphrey Bogart,Ingrid Bergman,Paul Henreid,Claude Rains,Peter Lorre,Dooley Wilson
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1942

Antti Kiiskinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mattim0n
Mattim0n
16 years ago

Mestariteos. 5p