elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Tässä se nyt on. Yhden kaikkein aikojen menestyneimmän elokuvasarjan päätösosa. Keskimmäisen – mutta auttamatta heikoimman – osan kerättyä lippuluukulla yli miljardin tulot, on kolmannella...

Tässä se nyt on. Yhden kaikkein aikojen menestyneimmän elokuvasarjan päätösosa. Keskimmäisen – mutta auttamatta heikoimman – osan kerättyä lippuluukulla yli miljardin tulot, on kolmannella osalla entistäkin suuremmat saappaat täytettävinään. Eikä Maailman laidalla petä. Se pikemminkin täyttää vaaditut saappaat ja kasvaa niihin mittoihin, ettei sitä enää pitele mikään. Parhaimpina hetkinään Pirates ylittää puhtaan elokuvan tunnelman, ja muuttuu Elämykseksi. Vauhdikkaaksi vuoristoradaksi, jonka aikana koetaan koko tunteiden skaala useampaan otteeseen.

Elokuva alkaa siitä mihin keskimmäinen päättyi. Merirosvot, ja kaikki jotka heitä auttavat, ovat kovilla. Cutler Becket hallitsee nyt meriä rautaisella otteella, omistuksessaan Davy Jonesin sydän. Jack Sparrown kuolema kirii maailman halki ihmisten tietoisuuteen. Elizabeth Swann, Will Turner ja Kapteeni Barbossa matkaavat Singaporeen, pyytääkseen apua kiinalaiselta merirosvolta Sao Fengiltä. Kaikki tietoisina siitä, että merirosvojen aika alkaa olla ohitse ja viimeisen taiston olevan lähellä.

Ensimmäisestä kohtauksesta lähtien on selvää missä mennään. Ohjaaja Gore Verbinski totesi vuosi takaperin, että kolmas osa on hänen suurtyönsä. Se näkyy elokuvan jokaisessa freimissä. Maailman laidalla on koko kolmituntisen kestonsa lävitse yhtäaikaisesti äärettömän palkitseva sekä haikea kokemus, joka herättää muistoja kolmen vuoden takaisesta Kuninkaan paluusta. Verbinskin suunnattoman lahjakkaat kyvyt kuvata inhimillisesti satukirjojen ja romantisoitujen historiallisten hahmojen koettelemuksia pääsee oikeuksiinsa tässä eeppisessä viimeisessä osassa.

Aina lavasteista Hans Zimmerin upeaan musiikkiin, on Pirates suurella sydämellä tehty elokuva. Se herättää henkiin ne vanhat tarinat ja seikkailut, joista Aarresaari ja lukemattomat muut ovat kirjoittaneet. ILM-firman komea tehostetyö tukee tarinaa toinen toistaan ällistyttävimmillä efekteillä, jotka vyöryvät ruudulle kuin hyökyaallot. Suuri lopputaistelu valtaisen pyörteen keskellä saa kylmät väreet juoksemaan selkäpiitä pitkin.

Jokainen näyttelijöistä antaa kaikkensa, mutta erityisesti Keira Knightley yllättää yhdessä päärooleista. Loppupuolella suorastaan säteilevä Knightley paljastaa itsestään yllättävän vakuuttavan nuoren näyttelijättären, joka on loistanut poissaolollaan tämän aiemmissa elokuvissa. Vaikka show kuuluu edelleen Deppin ja Geoffrey Rushin loistavalle näyttelijätyölle, onnistuvat sarjan uudet hahmot kuten Chow Yun Fat puhaltamaan elokuvan purjeisiin entistäkin enemmän vauhtia. Pienessä roolissa vilahtava Keith Richards paljastuu myös olevan nappivalinta elokuvaan.

Pirates on elokuva, joka muistuttaa siitä miksi elokuvissa käydään. Se sisältää kaikkea sitä, mikä on ihmiskuntaa innoittanut niin kauan kuin näytelmiä ja tarinoita on kerrottu. Ensimmäisen kahden Pirates-elokuvan tarjoiltua alkupalat kantaa kolmas pöytään juhla-aterian, joka täyttää huikeimmatkin odotukset ja unelmat. Kun viimeisetkin seikkailut on käyty, ja se tunnari alkaa soimaan voi tuntea itsensä jälleen lapseksi. Kun aurinko laskee Karibian ja sen merillä seilaavien ylle, voi huomata todistavansa täydellisintä loppua jonka Piratesille voisi keksiä.

Yhteenveto
Yksi parhaista seikkailuelokuvista mitä on nähty vuosikausiin. Kaikin tavoin onnistunut Elämys, jonka pariin tahtoo palata heti uudestaan.

5

Summary

Genret: fantasia,komedia,rakkaus,toiminta,seikkailu
Kesto: 170 min
Ohjaaja: Gore Verbinski
Pääosissa: Johnny Depp,Orlando Bloom,Keira Knightley,Geoffrey Rush,Chow Yun-Fat,Bill Nighy,Jonathan Pryce,Keith Richards,Tom Hollander
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments