Da Vinci -koodi

Ensitöikseni täytyy mainita etten ole lukenut Dan Brownin kohuromaania The Da Vinci Code, jonka pohjalta tämä vuonna 2006 valmistunut kohuelokuva on tehty, jotenka en aio vertailla romaanin ja kirjan välisiä eroja.

Oli vain ajan kysymys milloin tämä tunteita ja puolueita tehosekoittanut romaani valjastettaisiin elokuvamaailman käyttöön. Aikaa ei kulunut juuri hetkeäkään kun Hollywoodin väki oli jo täydessä vauhdissa elokuvafilmatisoinnin parissa. Elokuvasovituksen tuotantopuolelle ja ohjaksiin tuli projektista suuresti jo alusta asti kiinostunut hattaramies Ron Howard. Howardin työpariksi tuotantopuolelle tuli luonnollisesti hänen pitkäaikainen tuottajatoverinsa Brian Grazer. Romaanin elokuvakäsikirjoituksen muokkasi ristiriitaisia aiempia töitä kirjoittanut Akiva Goldsman.

Konservatiiviset tahot pilailivat elokuvatuotannon kimpussa jo alusta alkaen, koettaen saada kuvaukset keskeytettyä. Kaikesta huolimatta elokuvantekijät saivat tahtonsa läpi ja tekivät elokuvan, joka tulisi olemaan hitti kävi lopputulokselle miten tahansa.

Da Vinci Koodi kertoo tarinan Louvressa tapahtuvan murhan jälkiselvittelyistä. Murha paljastaa, että kaiken takana onkin suurtakin suurempi salaliitto, jonka paljastuminen ravistelisi kristinuskon peruspilareita ja kysymyksiä. Tuhansia vuosia salaisuutta haalinut ja suojannut yhteisö yrittää pitää tiedon salaisuutena ja ovat valmiita tekemään mitä tahansa pitääkseen sen salassa.

Elokuva ampaisee liikkeeseen sen suurempia selittelemättä. Hahmot esitellään alussa hyvin pikaisesti, ja heitä syvennetään tarpeen mukaan pitkin elokuvaa. Pääosien esittäjien Tom Hanksin ja Audrey Tautoun hahmot luonnollisesti kärkipäässä. Elokuva alkaa Ranskasta, Louvresta ja lähtee siitä liikkeelle mysteerin ratkeamisen vaiheiden myötä.

Ron Howard näyttää paljon katkelmia menneisyydestä, jotka toki selvittävät mutkikasta tarinaa, mutta toisaalta myös häiritsevät keskittymistä itse asiaan eikä katsojalle anneta juurikaan mahdollisuutta kuvitella tapahtumia kuten kirjan kanssa on täydellinen vapaus tehdä. Kaikki tuodaan valmiiksi pureskeltuna katsojan eteen eikä katsojan tarvitse kuin nielaista, jos siltä tuntuu. Itse arvasin halvanmakuisen loppukäänteen jo helposti ennen elokuvan puoliväliä, mutta ei se siltikään haitannut katselemasta elokuvaa puhtaana viihteenä. Sillä sitähän tämä on.

Tom Hanks tekee taattua ja vakaata työtä pääroolissa, eikä Ameliena vakuuttanut Audrey Tautoukaan ole lainkaan hassumpi valinta naispääosaan. Tautoun hahmo on ilmeisesti melkoinen velho ratissa kun saa miltei sähköautoksi luokiteltavan Smartinkin polttamaan lakua Pariisin kaduille! Sivurooleista päälimmäiseksi nousee Ian McKellenin näyttelemä Sir Leigh Teabling, jonka salaliittomeuhkaamista oli suorastaan ilo seurata. Siinä elokuvan mielenkiintoinen anti. Hieno roolisuoritus, joka jää mieleen yhtenä parhaista. Paul Bettany vakuuttaa kylmänä ja tunteettomana Silaksen-roolissa ja Jean Reno on setä jokaiseen rooliin. Hän onnistuu aina.

Da Vinci Koodi oli siedettävää viihdettä yksinäiseen sunnuntai-iltaan. Mistään suurelokuvasta ei todellakaan ole kyse. Siitä ei irtoa ajattelemisen aihetta kuin ehkä asiaan kaikkein syvimmin vannoutuneille. Elokuvaa voisi kuvailla rahtusen fiksummaksi National Treasureksi, jossa kaikki toimii pikkasen paremmin.

  • 40%
    Da Vinci -koodi - 40%
40%

Poiminta

Genret: jännitys
Kesto: 149 min
Ohjaaja: Ron Howard
Pääosissa: Tom Hanks,Audrey Tautou,Ian McKellen,Jean Reno,Paul Bettany,Alfred Molina,Jürgen Prochnow
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2006

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Tuttua Howard-laatua, jossa lähes joka seikka on loppuun saakka hiottua taideteosta. Elokuva on myös kirjalle ihailtavan uskollinen, joskin oiottu tapaus, jossa mainio roolitus (kirjaan nähden) toimii loistavasti. Tunnelmaa luo vielä hyvin Zimmerin musiikit. Kelpo leffa siis. 4/5p

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Nyt on kyllä Antti lyönyt kirveensä kiveen. Eihän louvreen mediaa saapunutkaan kuin vasta myöhemmin elokuvassa, tapahtumaketjun seuraavana päivänä. Audreyn ja Tomin välille ei ollut tarkoituskaan tulla romanttista kemiaa. Juonenkäänteet ja tarina ovat suoraan kirjasta, ja ohjaus hyvää verrattuna Scottin hyperaktiiviseen roskaan.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Mun mielestä ihan hyvä leffa ja onnistui viihdyttämään. Muutamia leffa kliseitä olisi kuitenkin voinut tehdä toisella tavalla 3p

djsikspak
djsikspak
18 years ago

Mukava arvostelu vaikka lukijaystävällisyyttä olisi pilkkuja säästelemällä voinut lisätä.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Totta, kirjahan oli oikeasti keskinkertainen turaus, väliin jopa tylsä. Tatoun ja Hanksin välillekään ei syntynyt minkäänlaista kipinää, vaikkei se minua silti jostain syystä sen kummemmin haitannut.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Itse en ole kirjaa lukenut, mutta elokuva kyllä tempaisi mukaansa ja viihdyin hyvin. Ian McKellen totutun oivallinen.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Oikein hyvä arvostelu Matilta, thumbs up mate!

arde
arde
18 years ago

Oikeen hyvä arvostelu. En malta oottaa et pääsee itteki katsomaan 🙂

Anonymous
Anonymous
18 years ago

No olihan leffa. Näyttelijät eivät onnistuneet. Koko pätkä oli keskinkertainen rahastus. Parasta elokuvassa oli lopun kamera-ajo. Odotin enemmän, sain vähemmän.

Sami
Sami
16 years ago

Pahin moka tehtiin kun valittiin Albiinon esittäjäksi tollanen blondi urheilijapoika-tyyppi. Ei LAINKAAN karismaa…Näyttelijä on lähinnä tragikoominen.

kbs
kbs
18 years ago

Noh, ensinnäkin: ohjaus on oikeastaan täysin päinvastaista Scottin elokuviin verrattaessa.toiseksi: en tarkoittanut pelkästään henkilökemioita, enkä varsinkaan tarkoittanut romanttisia sellasia, vaan myös sitä tosiasiaa, että Tautoun suurin tarkoitus tarinassa oli lähinnä katsojan pitäminen humpan juonessa mukana ja myönnettäköön, ettei Brownin alkuperäinen tarinakaan mikään mestariteos ollut.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

hmm. Lauantain hesarissa oli Jesse Itkosen arvostelu samasta elokuvasta nuorten palstalla. Sama henkilö?

Armoton
Armoton
18 years ago

Gus <3 Tylsä elokuva. Ehkä koko projekti oli mahdoton toteuttaa hyvin, sillä vaikka itse kirja onkin kioskikirjallisuutta, eli tasoltaan roskaa, on sen vahvuus nimenomaan aihepiirissä, ja ongelmissa, joiden ratkontaa vatvottiin mielenkiintoisesti. Hanksin nanosekunnin heurekat! ei oikeen onnistuneet sytyttämään. Fagotti-McKellen olikin oikeastaan ainoa, joka onnistui suorituksessaan hyvin.

pilkkua viilaava
pilkkua viilaava
18 years ago

Muuten ihan kivaa tekstiä, pointti tulee selväksi – mutta kirjoitusvirheet häiritsevät ihan älyttömästi. Jatkossa niitä sietäisi hioa.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Loistava arvostelu. Howard osaa todellakin luoda mukaansa tempaavaa tunnelmaa ja kerrontaa yhdistettynä Zimmerin loistavaan scoreen. En kirjaa lukiessani osannut oikein yhdistää Hanksia Robertin rooliin, mutta Tomppahan hoitaa homman rautaisella ammattitaidolla. Myös McKellen loistaa roolissaan, ja jälleen kerran suorastaan imaisee katsojat elokuvaan maagisella kerronnallaan. Ainoastaan Tautou ja Reno eivät oikein pääse sinuiksi rooliensa kanssa. Renolla olisi niin paljon enemmän tarjottavaa, mutta minkäs teet, kun kirjakaan ei anna enempää liikkumisvaraa. Kaiken kaikkiaan loistava käännös kirjasta elokuvaksi pienellä miinuksella tarinan mutkien oikomisesta. 3p

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Pilkkua viilaava, kiitos palautteesta. Yritän koko ajan parantaa tekstini tasoa kaikin puolin. 🙂

The_hane
The_hane
18 years ago

onnittelut “mainokseen pääsystä”. Tästähän se saitti saa mainetta. Keep up the good work