elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

En ole koskaan pitänyt Aliaksesta. Suorastaan halveksin Lostia nykyään, eikä ajatus siitä että molempien sarjojen luoja, J.J Abrams, saisi kannettavakseen suhteellisen hyvän franchisen herättänyt...

En ole koskaan pitänyt Aliaksesta. Suorastaan halveksin Lostia nykyään, eikä ajatus siitä että molempien sarjojen luoja, J.J Abrams, saisi kannettavakseen suhteellisen hyvän franchisen herättänyt paljoa innostusta. Asiaa eivät auttaneet elokuvaa jo muutenkin paljon piinanneet ongelmat, näyttelijöiden eroamiset, ohjaajien vaihtumiset ja käsikirjoituksen useat uudelleenkirjoitukset suorastaan huusivat katastrofia. Kuinka ihmeessä siis ihmepoika Abrams on onnistunut loihtimaan käsistään alkuvuoden viihdyttävimmän ja kovimman puhdasverisen toimintapätkän Tappavan Aseen tällä puolen?

M:I 3 alkaa siitä mistä agentti-elokuvat yleensä eivät koskaan ala. Ethan on vankina, hakattu, nöyryytetty ja taistelun hävinnyt. Hänen edessään seisoo hänen pahin vihamiehensä, ja tämä osoittaa Ethanin vaimoa aseella, eikä aikaa ole paljoa. Tästä lähdetään, ja lujaa.

Jos jotain on sanottava, niin Abrams hallitsee agentti-toiminnan upeasti. Ensimmäistä kertaa sitten Mission:Impossible ykkösen alun, pääsemme näkemään kunnon agenttimenoa parhaimmasta päästä. Jipot ovat nokkelia, vempaimet hienoja, huijaukset viihdyttäviä ja jännittäviä, kuvaus ja tahditus on täysin kohdallaan. Abrams hallitsee tyylitellyn jännityksen rakentamisen kuin aapisen, ja käyttää jokaista hetkeä hyväkseen kasatakseen katsojien eteen toinen toistaan vavisuttavampia kohtauksia.

Siinä piileekin elokuvan suurin ongelma. Se kasaa ihan ensimmäisistä hetkistä asti itselleen niin kovat panokset, että on melkein mahdotonta odottaa sen selviytyvän niistä kunnialla loppuun saakka. Heti ensimmäinen kohtaus räjäyttää tajunnan niin, että kestää melkein ensimmäisen kymmenminuuttisen ajan ennen kuin pystyy taas pääsemään mukaan elokuvaan. Henkeäsalpaavan toiminnan jatkuttua melkein kaksi tuntia, tuntuu loppuratkaisu auttamatta imelältä ja jopa kornilta.

Mutta silloin kun M:I3 toimii, se toimii kunnolla. Uskaltaisin jopa väittää että ellei Jason Bourne tai James Bond vedä tämän vuoden lopulla täydellistä koko pottia kotiin, jää Tom Cruisen Ethan Hunt kukkulan kuninkaaksi kovimpana agenttina tällä hetkellä. Elokuvassa ei ainoastaan ole kahta, vaan kokonaiset kolme huippuhetkeä mitkä saavat sydämen takomaan jännityksestä kovalla intensiteetillään ja visuaalisella tykityksellään. On juuri näiden komeiden kokonaisuuksien ansiosta että käsikirjoituksen ajoittaiset heikkoudet voidaan antaa anteeksi.

Käsikirjoituksen suurimmat viat piilevät siinä että se ei kertaakaan uskalla ottaa sitä viimeistä loikkaa todella uskaliaaksi teokseksi. Se useasti flirttailee vaaran kanssa, käy jopa pari kertaa rajan toisella puolella, mutta se ei kertaakaan tunnu oikeasti tahtovan olla se raskaansarjan maailmanmullistaja mihin sillä olisi ainesta. Muutama kohta elokuvaa on niin intensiivistä menoa, että sitä suorastaan toivoo, vikisee ja ulisee, että käsikirjoittajat ja Abrams ottaisivat sen yhden ekstra askeleen ja räjäyttäisivät pankin. Mutta sitä tyydytystä ei katsoja koskaan saa, mikä vain haittaa M:I3:n kokonaiskuvaa.

Siitäkin huolimatta tarjoaa elokuva katseltavaa koko rahan edestä. Philip Seymour Hoffman laajentaa repertuaariaan ensimmäistä kertaa vakavasti otettavan pahiksen rooliin, ja uhkuu sellaista vihaa ja pahuutta jollaista ei ole pitkään aikaan nähty. Hoffmanin esittämä pahis ei ole sulava tahi karismaattinen naistenmies, susi lampaan vaatteissa. Hän on julma ja sadistinen, harvasanainen ja läpeensä mätä, jonka pokerinaama ja yksinkertainen lupaus siitä että hän tulee satuttamaan Ethanin vaimoa oikeasti tuntuu luissa ja ytimissä. Abrams ja kirjoittavat ovat luoneet pitkästä aikaa pahiksen agentti-elokuvaan jonka uhkaukset voi kerrankin ottaa todesta, tällä kertaa oikeasti pelätään että sankari ei voita.

Mukaan ympätään vielä Michael Giachinon upea sovitus Lalo Schriffinin ajattomasta Mission:Impossible tunnarista, Abramsin näppärä tarinankerronta, kuvankaunis Michelle Monaghan, kiinnostava taustaryhmä Cruiselle, cameo Shaun of the Deadin Simon Peggiltä ja käsissä on kesän blockbuster sarjan alkuräjäytys joka povaa pelkästään hyvää tämän kevään, ja vuoden toiminta tarjonnalle.

Yhteenveto:
Rytkettä ja pauketta miljoonan dollarin virneellä. Abrams nostaa sarjan kakkososan pohjamudista ja palauttaa agentti-toiminnan ryminällä valkokankaille.

3.5

Summary

Genret: jännitys,toiminta
Kesto: 126 min
Ohjaaja: J.J Abrams
Pääosissa: Tom Cruise,Philip Seymour Hoffman,Michelle Monaghan,Ving Rhames,Mag
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2006

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

No eihän tuo enää ole lapsi sitten, vaan melkein aikuinen joka kärsii joko narkolepsiasta tai erittäin huonosta keskittymiskyvystä.

-Juho
-Juho
17 years ago

Voi keijo! Mulla on toi leffa tossa pöydällä juuri vuokraamosta noudettuna. Nyt jo sellanen fiilis että toi on jo nähty. Eli annetaan nuo 2 ja puol tähtöstä. Tuskin tuo ois kattomalla tosta paranee.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Paskanvitut, tama oli aivan perseesta. Mukaan raahattu tyttolapsi onnistui jopa nukahtamaan kesken siltakohtauksen. Monkey Pie, Phil and Sanna.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Vauhtia ja vaaraa lähes päättymättömällä tykityksellä, jonka vuoksi katsojan adrenaliini jyllää jatkuvasti ylikierroksilla. Tarina on pelkkää koriste ja tekosyy ruudinsavuiselle toiminnalle, jossa kaikki tuntuu olevan mahdollista. Aliaksesta en koskaan ole pitänyt, mutta tämä sentään meni toimintaelokuvana kohtuullisen hyvin. 😐 3/5p

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Taalla paassa tama oli A12, eli alle 12-vuotiaat vain vanhempien seurassa. Tyttolapsikin oli jo 19, joten no worries. Tequila.

nica
nica
18 years ago

minkä ikäisenä pääsee aikuisen kanssa tuohon leffaan??

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Mitä ihmettä sinä Gus viet tyttölapsia katsomaan k15 elokuvaa?

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Nää jutut on nähty jo n+1 kertaa eikä Cruiseakaan pysty enää ottamaan vakavasti. “Jaa… räjähdys, nyt ollaan kuolemanvaarassa *hohhoh* vaarallinen hyppy… viimeiset sekunnit.. miljoonan dollarin hymy… elvytys(“nyyh …*zzZZ*”. Tuli oikein ikävä Collateralia. Katsokaa mieluummin Bourne-leffat jossette ole nähneet. 2p Yksi piste P.S. Hoffmanista.