Suuri Pakoretki

John Sturgesin ohjaama upea sotaklassikko The Great Escape vuodelta 1963 on vähintäänkin hatunnoston arvoinen nokare elokuvahistoriaa. Tarina johon elokuva löyhänpuoleisesti perustuu on myös historiallisesti merkittävä tapahtuma.

The Great Escape kertoo nimensä mukaisesti tositapahtumiin perustuvan tarinan toisen maailmansodan aikana vangituiden liittoutuneiden sotilaiden pakosuunitelmasta ja sen toteutumisesta saksalaiselta huippuvartioidulta vankileiriltä.

Kaikki elokuvan hahmot perustuvat oikeisiin ihmisiin ja tapahtumat ovat pelkistettyjä, mutta pääasiallisesti tosia. Elokuvan päähahmot Hilts (McQueen), Hendley (Garner), Bartlett (Attenborough), Velinski (Bronson), Blythe (Pleasence) ja Sedgwick (Coburn) tekevät näyttelemistään roolihahmoistaan ikimuistoisia ja heidän kohtaloista oikeasti välittää.

Tarinaa on toki muokattu tiiviimmäksi ja siihen on lisätty veijarielokuvan elementtejä. Vankien todellinen aika leirillä oli huomattavasti pidempi ja tuskinpa he tekivät puoliakaan elokuvassa nähtävistä tempauksista. Elokuva on silti elokuva eikä mikään dokumentti. Toiseen maailmansotaan perustuvia vakavahenkisiä elokuvia on elokuvahistoria pullollaan.

Elokuvan loppupuolella nähtävä Hiltsin moottoripyöräpako ei liity tosielämän tapahtumiin milläänlailla. Tämä oli Steve McQueenin itsensä elokuvaan vaatima kohtaus, jossa hän pääsi esittelemään taitojaan moottoripyörän ohjaimissa. McQueen teki yhtä lukuunottamatta kaikki stunttinsa itse ja näyttelipä muutamaa saksalaista takaa-ajajaakin siinä ohimennessä.

Ohjaaja Sturges on valinnut unelmanäyttelijäkaartiinsa samoja näyttelijöitä, joiden kanssa työskenteli kolme vuotta aikaisemmin ohjaamassaan elokuvassa, myöskin kepeähenkisessä western-klassikossa The Magnificent Seven.

Seitsemän kertaa Oscar-ehdokkaana (mm. West Side Story) ollut kuvaaja Daniel L. Fappin kuvausjälki näyttää upealta ja siihen kun lisää vielä säveltäjämaestro Elmer Bernsteinin ikimuistoisen musiikin niin saadaan aikaan elokuvahistoriaa isolla E-kirjaimella.

Tämä yli 40 vuoden takainen sotaklassikko herättää vielä tänäkin päivänä suuria tunteita. Katsojien vielä jonakin päivänä (toivottavasta mahdollisimman pian) kyllästyessä digitaalisesti luotuihin näkymiin ja hahmoihin, paluu todellisen elokuvan pariin tulee olemaan laajamittanen pyhiinvaellus, eikä tämä kyseessä oleva teos tule jäämään vaille huomiota.

  • 95%
    Suuri Pakoretki - 95%
95%

Poiminta

Genret: draama,sota,seikkailu
Kesto: 172 min
Ohjaaja: John Sturges
Pääosissa: Steve McQueen,James Garner,Richard Attenborough,James Donald,Charles Bronson,Donald Pleasence,James Coburn
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Saksa,Ranska
Valmistusvuosi: 1963

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

On kyllä huima leffa, ja näyttelijäkaarti myös sen mukainen. Tämä ja likainen tusina ovat vanhoista sotarainoista helposti ne parhaimmat.