elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Howard Hawks, sekä John Ford ovat ehkäpä kaikkien aikojen ikimuistoisimpia ohjaajalegendoja 1950-luvun Hollywood-westerneistä puhuttaessa. Harva elokuva voittaa mielestäni John Fordin etsijöitä, mutta vielä sitäkin...

Howard Hawks, sekä John Ford ovat ehkäpä kaikkien aikojen ikimuistoisimpia ohjaajalegendoja 1950-luvun Hollywood-westerneistä puhuttaessa. Harva elokuva voittaa mielestäni John Fordin etsijöitä, mutta vielä sitäkin harvempi Howard Hawksin Rio Bravoa – Kaikkien westernien kiistatonta kuningasta. Tästä jonkin sorttisena osoituksena mainittakoon, että elokuvasta on tehty useita uusintaversioita, joista merkittävimpänä mainittakoon John Carpenterin modernisoima Hyökkäys poliisiasema 13:lle ja siitä tehty remake.

“Joe, you’re under arrest”, ovat elokuvan ensimmäiset vuorosanat Sheriffi John T. Chancen (John Wayne) lausumana. Tarina lähtee käyntiin näistä vuorosanoista Sheriffin pidätettyä paikallisen suurtilallisen, Nathan Burdetten, Joe-veljen murhasta. Nathan Burdette ei pahemmin asiaa niele, vaan ryhtyy koviin vastatoimiin veljensä vapauttamiseksi. Sheriffi joutuu tukalaan tilanteeseen Burdettejen joukkojen alkaessa saartaa pienen kaupungin tyrmää hitaan vääjäämättömästi. Eivätkä sheriffin ongelmia helpota oikeutta puolustavien päistä luvattu palkkio. Apunaan ainoastaan paikallinen juoppo, jota kutsutaan Dudeksi (Dean Martin), sekä raihnas vanhus(Walter Brennan), sheriffi aikoo sinnitellä apujoukkojen saapumiseen asti piinaavan helteen keskellä Burdetten joukkojen painostaessa hetki hetkeltä voimakkaammin.

Rio Bravo loistaa tunnelmallaan. Tunnelmaa kerätään tasaisesti koko elokuvan ajan, eikä elokuvassa ole yhtään turruttavaa hetkeä. Katujen loistaessa tyhjyyttään ja tuulen puhaltaessa hiekkaa, elokuvassa on jopa hieman Leonen spaghetti-westerneistä tuttua tunnelmaa. Elokuva ei siis jätä kylmäksi hetkenäkään, vaikka pituutta kertyykin reippaahkot 2h 16min.

Rio Bravoa voidaan pitää esimerkkinä varsin perinteisestä John Wayne -elokuvasta. Wayne esittää vähäpuheista, mutta samalla huomion keskipisteenä olevaa, oman aikansa “toiminta-sankaria” varsin ruudinkatkuisessa villissä lännessä. Hawksin henkilöohjaus on, kuin luotu Waynen kaltaisille. Mutta vaikka elokuva on kuin Waynelle luotu, ei Waynen roolihahmo kuitenkaan vedä vertoja Dean Martinin “Duden” hahmolle, joka toipuu kahden vuoden ryyppyputken aiheuttamaa kesto-krapulaansa hitaan piinallisesti anoen viskipaukkua täristen ja hikoillen. Ricky Nelson tekee melko mitään sanomattoman, ehkäpä jopa hivenen James Deanmaisen, esityksen “coolina” nuorena pyssysankarina ja lurauttaa jopa muutaman kappaleenkin Martinin ja Waynen säestämänä. Punaisesta virrasta ehkä paremmin tunnettu Walter Brennan tekee myöskin varsin veikeän esiintymisen puolittain rampautuneena asehulluna vartioimassa putkaa ja Angie Dickinson on aivan omaa luokkaansa elokuvan hurmaavana kaunottarena.

Rio Bravo on elokuva, mikä ei jätä katsojaa kylmäksi. Dimitri Tiomkinin musiikit sulautuvat teemaan ja antavat elokuvalle sen kaipaaman viimeisen silauksen. Vaikka elokuva eteneekin piinallisesti, se ei missään vaiheessa laahusta. Hawks ottaa näyttelijöistä irti jokaisen karisman-pätkän, minkä vain on onnistunut löytämään, eikä turhaan kikkaile kuvakulmilla. Rio Bravo on aivan kutkuttavan jännittävä elokuva, mikä kruunaantuu ns. viimeiseen taisteluun, jossa tunnelma sitten lopultakin laukeaa tiiviiseen laukaustenvaihtoon. Kyseessä on Hawksin ja Waynen yhteistyön ehdoton helmi ja elokuva mikä pitää katsoa, ellei sitä jo ole nähnyt.

5

Summary

Genret: western
Kesto: 136 min
Ohjaaja: Howard Hawks
Pääosissa: John Wayne,Dean Martin,Ricky Nelson,Angie Dickinson,Walter Brennan
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1959

Sending
User Review
0 (0 votes)

Antti Kiiskinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Tarantino mahdolliselle tyttöystävälleen: Jos et pidä leffasta, niin painu vittuun mun sohvalta!

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Mainio western. Yksi parhaista.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Borrachon rules!!!