Pahat pojat

Aleksi Mäkelä kuuluu Suomen tämänhetken kirkkaimpiin ohjaajanimiin. Hänen tuotannostaan varsinkin Häjyt oli melkoinen kassamagneetti. Uusin elokuva, Pahat pojat on saanut innoituksensa ”Euran Daltonien” eli Koistisen veljesten rikolliskoplasta, joka teki yli 100 rikosta vuosina 1997-99. Elokuvan tekijät korostavat, että Koistisen veljekset toimivat ainoastaan innoittajina ja tarina on täysin fiktiivinen.

Elokuva kertoo siis neljästä Takkulan veljeksestä joista vanhin on Otto (Peter Franzén), nuorin Eero (Jasper Pääkkönen) ja kaksi muuta veljestä ovat Matti (Niko Saarela) ja Ilkka (Lauri Nurkse) sekä veljeksen väkivaltaisesta ja seonneesta Jokke-isästä, (Vesa-Matti Loiri) joka kantaa kaunaa valtiolle. Veljesten äiti on kuollut ja isä asuu mielisairaalassa. Veljekset pidättäytyvät totaalisesti väkivallasta kuten isä heitä on opettanut ja rahanpuutteen takia päättävät ryhtyä ansaitsemaan rahaa laittomin keinoin aloittaen raha- ja bensa-automaattien ryöstämisellä.

Näyttelijöissä ei ole mitään moittimista. Erityisesti Vesa-Matti Loiri onnistui pelottavan hyvin tulkitsemaan Jokke-isää, tosin pieni koheltaminen muistutti hetkittäin Turhapuron Uunosta. Erityisesti naiskatsojia on haluttu massoittain elokuvaa katsomaan sillä veljeksiä esittävät miehet esiintyvät yläosattomissa puolet elokuvan ajasta. Musiikiksi on valittu uutta suomalaista musiikkia kuten Jore Marjarannan laulama Haaveet kaatuu ja The Rasmuksen In The Shadows.

Yksi asia mikä pisti erityisesti silmään oli taitava kamerankäyttö. Useat kohtaukset olivat hienosti toteutettuja esim. kassakaapin räjäytys. Elokuvan huumori oli purevaa ja se perustui hauskoihin sutkautuksiin sekä typerien veljesten ääliömäiseen ajattelutapaan. Elokuvassa pohditaan myös sitä millaista on olla tavallinen ja normaali ja tästä aiheesta lähtikin liikkeelle mielenkiintoinen suhde nuorimman veljeksen Eeron ja poliisin tyttären Pirjon (Elsa Saisio) välillä.

Itse lähdin katsomaan elokuvaa ilman suuria odotuksia. Olin vain nähnyt naurettavan mahtipontisen trailerin ja olinkin positiivisesti yllättynyt elokuvan katsottuani. Elokuvasta ei keksi kovin paljoa negatiivista sanottavaa paitsi pituus. Kaksi tuntia oli aivan liikaa elokuvan pituudeksi sisältöön nähden. Isä-poika-suhde oli yhtenä aiheena mutta jäi mielestäni hieman suppeaksi. Loppuun pitää vielä mainita järisyttävän upea takaa-ajokohtaus poliisien kanssa. Pahat pojat on veijarimainen rikosdraama ja onnistuu hyvin siinä missä pitääkin: Katsojien viihdyttämisessä.

Hyvää:
– Vesa-Matti Loirin vahva roolisuoritus
– kamerankäyttö
– huumori

Huonoa:
– pituus

  • 60%
    Pahat pojat - 60%
60%

Tiedot

Genret: rikos
Kesto: 120 min
Ohjaaja: Aleksi Mäkelä
Pääosissa: Peter Franzén,Jasper Pääkkönen,Niko Saarela,Lauri Nurkse,Vesa-Matti Loiri
Valmistusmaa: Suomi
Valmistusvuosi: 2003

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
 ?
?
16 years ago

Noniin. Tämä taisi olla toinen leffa minkä näin. Jälkeenpäin ajatellen tämä on surkein suomalainen leffa, minkä olen nähnyt näinä vuosina.Paidattomia nuoria miehiä ja isä joka tappaa koiran. Elokuvassa ei ollut mitään mikä olisi jäänyt erityisemmin mieleen.

elian
elian
18 years ago

Kävin katsomassa elokuvan 1.2.2003 Kinopalatsi 10:ssä. Hieno ja toiminnallinen ja juuri ihanan pitkä. Tykkäsin erityisesti rikoskohtauksista. Jenkki Firen mainokset ennustivat kuinka paljon tulta tässä elokuvassa nähdään.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Siis aivan kamalaa Mäkelä/Selin-paskaa. Massoille tehtyä sisällötöntä ja tyylitöntä paskaa. 🙁

Dalton
Dalton
17 years ago

koska elokuva perustuu tositapahtumiin, ja kuten Koistisista joku sanoikin, että “Elämä oli kovempaa oli elokuvassa”. Niin siitäkö vielä ruvetaan arvostelemaan kun on joutunut elämään niin köyhästi, että piti ruveta nyppimään vaijerilla bensa-automaatteja ja muistokseen saanut elokuvan siitä, niin sitten semmoset hyvin eläneet alkavat arvostella. Onko oma vika kun skitso isä ei päästä kouluun, niin siinäpähän haet ammattia… Elokuvassa on omasta mielestäni hyvät tehosteet ja hidastukset sopivissa kohdissa.