elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Oh, how the mighty have fallen. Sitä tietää, että maailmassa ei ole enää oikeudenmukaisuutta kun Terry Gilliamin kaltaista neroa pompottelevat limanuljaska-studiot kuten Miramax saavat...

Oh, how the mighty have fallen. Sitä tietää, että maailmassa ei ole enää oikeudenmukaisuutta kun Terry Gilliamin kaltaista neroa pompottelevat limanuljaska-studiot kuten Miramax saavat tahtonsa läpi ja Gilliamin työ kärsii siitä. Näin on käynyt kerran aiemminkin, mutta silloin mies voitti systeemin ahneudet ja sai kuin saikin elokuvansa julkaistua. Tämä tapahtui melkein kaksikymmentä vuotta sitten, elokuva oli Brazil. Nyt tilanne toistuu, ja jälleen Gilliamin kädenjälki on peittymässä studioiden sotkujen alle.

Jacob ja Wilhelm Grimm ovat veljeksiä. Huijareita ja helppoheikkejä, joiden elämään kuuluu kaupungista toiseen kiertely ja pahojen henkien poismanaaminen. Koko homma on kuitenkin yhtä suurta huiputusta, josta veljekset tienaavat hyvät summat rahaa. Eräänä päivänä kuitenkin Ranskan armeija pakottaa miekkoset oikeisiin hommiin kaukaisen kylän avuksi, missä yhdeksän nuorta tyttöä on kadonnut. Onko kyseessä aitoa magiaa vai samanlainen huijaus kuin veljeksillä?

Hyvästä lähtöasetelmasta, ja varsinkin kiinnostavasta ideasta, sikiävä Grimmin Veljekset on niin hukkaan heitettyä materiaalia, että pahaa tekee. Tästä syyt heivataan käsikirjoittaja Ehren Kruegerin niskoille. Hollywoodin, ehkäpä maailmankin, huonoimpiin käsikirjoittajiin kuuluva Krueger ei omaa minkäänlaista taitoa kertoa koherenttia tarinaa tai ylipäätänsä tehdä loogista järjestystä sotkuisille ajatuksilleen. Olo on monasti kuin katsoisi Van Helsingiä uudelleen hänen elokuvissaan: ideoita piisaa ja kaikkea tapahtuu, mutta mikään ei johda mihinkään. Elokuvan alussa esitellään veljesten traaginen menneisyys, joka pohjustaa hyvin molempien yhteisiä antipatioita ja persoonia, joita he tässä hetkessä edustavat, mutta koko homma unohdetaan lukuunottamatta pienoista kosketusta asiaan, joka sekin jää turhanpäiväiseksi. Hahmoille ei kehitetä syvyyttä, heidän motiiveja ei kerrota, kaikki on kuin naiivimmasta lastensadusta. Tämä kävisi muuten, jos se olisi mitenkään yhteydessä elokuvan muuhun tunnelmaan.

Jos jostain tulisi olla iloinen, niin siitä, että Gilliam on saanut ainakin vähän itseään elokuvassa näkyville. Pienoiset hetket sysimustaa huumoria ja Gilliamille ominaista visionääristä ajatuksenvirtaa pelastavat elokuvan täysin yhden pisteen epäonnistumiselta. Kirottu metsä, missä elokuva viettää paljon aikaa on varsin kiehtova paikka, ja Gilliamin kädenjälki on ehdottomasti nähtävissä. Varsinkin metsän suuttuessa ja toiminnan alkaessa. Ohjauksen puutteesta ei myöskään elokuvaa voi moittia: Gilliam onnistuu lukuisilla hienoilla kohtauksilla pitämään katsojan mielenkiinnon yllä karmean käsikirjoituksen keskellä. Mutta koko ajan on sellainen nalkuttava tunne, että tästä olisi voinut -ja pitänyt- tulla jotain paljon parempaa.

Produktiota muutenkin vaivasi iso kasa ongelmia, joista suurimmat olivat juuri studioiden aiheuttamia. Weinsteinin-veljekset, Hollywoodin syöpäpaiseet, tuntuivat tekevän parhaansa vaikeuttaakseen Gilliamin töitä. Näyttelijöiden vaihtaminen, kuvaajan erottaminen ja budjetin puolittaminen olivat normaaleja toimia elokuvan kuvausten aikana. Ei siis ihme, että elokuvasta paistaa läpi tietynlainen vastahakoisuus ja turtunut olo. Poissa on sellaisten klassikoiden kuin Brazil tai 12 Apinaa innovatiiviset ja hehkeät tunnelmat, missä Gilliamin into ja luovuus hehkui ja paloi voimakkaana.

Loppujen lopuksi Grimmin Veljekset on erinomaisesti ideasta kokoon parsittu sähellys. Se on pienten erinomaisten hetkien pelastama yritys miellyttää studioita ja näyte siitä, että ilman hyvää käsikirjoitusta ei parhaimmatkaan ohjaajat pärjää.

Yhteenveto:
Sekasotku jossa olisi potentaalia vaikka mihin. Umpisurkea käsikirjoitusta ei pelasta edes Gilliamin virtuoosimainen silmä elokuvanteolle.

2

Summary

Genret: fantasia,komedia,seikkailu
Kesto: 118 min
Ohjaaja: Terry Gilliam
Pääosissa: Matt Damon,Heath Ledger,Peter Stormare,Monica Belluci,Lena Heady
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2005

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments