elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Olin vältellyt Jonathan Glazerin esikoisohjausta, Sexy Beastia, jo jonkin aikaa. Kirjastossa käydessäni otin kuitenkin tilaisuudesta vaarin ja lainasin tämän useasti videovuokraamon hyllyillä lojuneen elokuvan...

Olin vältellyt Jonathan Glazerin esikoisohjausta, Sexy Beastia, jo jonkin aikaa. Kirjastossa käydessäni otin kuitenkin tilaisuudesta vaarin ja lainasin tämän useasti videovuokraamon hyllyillä lojuneen elokuvan kainalooni ja marssin kotiin. Voitte vain kuvitella, että yllätys elokuvasta oli erittäin positiivinen, sillä enpä olisi uskonut Ray Winstonen, “hiljaisien roolien” miehen Ben Kingsleyn ja Ian “Lovejoy” McShanen roolittamasta elokuvasta näin hyvää pätkää, joka eriskummallisesti yhdisteli thrilleriä ja komediaa yhteen hieman Snatch:mäisesti ja jotenkin, ah, niin brittimäisesti.

Kuten sanottua, elokuvan näyttelijät ovat mainioita. Pääroolissa oleva, Espanjaan muuttanutta ja uransa lopettanutta rikollista, Gary:ä, näyttelevä Ray Winstone on roolissaan tuskaisen jännittynyt ja arvoituksellinen. Upealla, elokuvan aloittavalla, monologilla Winstone kerää jo katsojan sympatiat puolelleen käristyessään uima-altaansa reunalla. Käristelyt loppuvat kuitenkin verrattain lyhyeen, sillä paikalle saapuu vihattu ex-kamu, Don Logan (Ben Kingsley), tarjoten keikkaa, josta Garyn ei pitäisi kieltäytyä. Seurauksena on sata kertaa sanottu KYLLÄKYLLÄKYLLÄKYLLÄ ja tuskaisesti Garyn sanoma sama virsi, “ei”.

Don Loganin itsepintainen, vittumainen ja jopa hauska rooli on langennut Ben Kinsgleylle. Donin rooli on kuin lottovoitto, jonka Kingsley vetää läpi raivokkaalla asenteella tehden Donista maanisen, jopa psykoottisen hermokimpun, joka ei kertakaikkiaan kestä vastaansanomista. Seurauksena on Donin ja muiden vaivautunut, mutta katsojaa kiinnostava, yhteenotto, jossa Don dominoi ja muut luimistelevat kulmiensa alta. Kun soppaan vielä lasketaan sateisessa Englannissa oleskeleva rikollispomo Teddy Bass (aina ja ikuisesti minun silmissäni antiikkikauppias Lovejoyn leiman saanut Ian McShane), niin varsinainen soppa on viittä vaille valmis.

Sexy Beast on thrilleri, joka on täynnä sarkasmia. Se on pieni pala brittiläistä elokuvaa, joka muistuttaa hieman Snatchiä, muttei kuitenkaan ole sitä. Sexy Beast onkin kuin puskasta esiin juossut jänis, joka on jäänyt turhankin vähälle huomiolle. Silti, vaikka Sexy Beastin näyttelijöiden kemiat pelaavat hyvin yhteen, elokuvassa on ongelmia: sen tarina on suhteellisen kimurantti, mutta silti valitettavan paljon jätetään näyttämättä. Elokuvan potentiaalista oltaisiinkin saatu huomattavasti enemmän pidentämällä elokuvaa, vaikkakin tälläisenäkin Sexy Beast on ihan katseltava pätkä.

  • 70%
    Sexy Beast - 70%
70%

Tiedot

Genret: jännitys, komedia
Kesto: 89 min
Ohjaajat: Jonathan Glazer
Pääosissa: Álvaro Monje, Amanda Redman, Ben Kingsley, Cavan Kendall, Ian McShane, Julianne White, Ray Winstone
Valmistusmaa: Espanja, Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2000

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments