Big Bullet

Benny Chanin, peri-hong kongilaisen elokuvaohjaajan, väkivaltainen ja suoraviivainen toimintaelokuva, Big Bullet (Chung fung dui ji no foh gaai tau), on järeätä katseltavaa. Big Bullet on hyvinkin “genrelleen”, hong kongilaisille toimintaelokuville, uskollinen teos, jonka luotien ryöpytystä ja ruumiskasan korkeutta voi vain jossain mielessä taivastella. Se on myös elokuva, joka keskittyy suoranaisesti toimintaan, ja jättääkin ihmissuhteet suurin piirtein kahteen repliikkiin per näyttelijä. Tuloksena on armotonta ammuskelua ja nopeasti leikattua lähitaistelua, jossa miestä kaatuu prosentuaalisesti enemmän kuin keskiverto sotaelokuvassa -siitäkin huolimatta, että elokuvien pienet kevennykset ja vieno draaman haku vie toiminnalta kymmeniä minuutteja.

Elokuvan juoni keskittyy yhden miehen ja tämän mission ympärille. Kokeneen poliisin, Bill Zhu:n (Ching Wan Lau), johtama ratsia menee pieleen toverien haavoittuessa luotisateessa. Seurauksena on tehtävien siirtyminen väkivaltaosastolta kadulle, autopartioon, jonne Zhu vastahakoisesti menee. Samaan aikaan pakenee poliisin huostasta Professori (Rongguang Yu), erittäin muotitietoiselta ja kovalta näyttävä suurrikollinen, jonka jengi ei kaihda tulitaistelua täpötäydessä ravintolassa tai edes sivullisten täyttämällä kävelykadulla. Niinpä asetelmat ovatkin kuin kaupunkisodasta: toisella puolella on mitäänkaihtamaton, Professorin johtama rikollisjengi ja toisella puolella koko Hong Kongin poliisilaitos ja erityisesti Zhun johtama poliisin autopartio, joka taistelee kieltämättä näyttävästi .38 aseillaan rynnäkkökiväärejä vastaan.

Big Bullet on yksi lineaarisimmista toimintaelokuvista, mitä olen koskaan nähnyt. Se ei turhia kaartele tai kiertele: onhan elokuvan aikajanakin vain laadittu yhden vuorokauden sisälle. Tuloksena on nopeakäänteinen tykitys, jossa veri lentää komeassa kaaressa ja miestä kaatuu kuin meren mutaa. Myös jotain yllätyksiä löytyy: ainakin allekirjoittaneelle oli suhteellisen suuri yllätys nähdä elokuvassa oikein kunnollinen takaa-ajo -kohtaus autoilla -vieläpä mainio sellainen. Muutenkaan elokuvasta ei oikeastaan löydy mitään pahaa sanottavaa: Big Bullet onkin perustoimintaa täynnä oleva rymistely hong kongilaiseen tapaan, jollaista on mukava katsoa kotisohvalta sen kummempia jännittämättä.

  • 60%
    Big Bullet - 60%
60%

Tiedot

Genret: toiminta
Kesto: 98 min
Ohjaajat: Benny Chan
Pääosissa: Anthony Wong Chau-Sang, Ching Wan Lau, Francis Ng, Jordan Chan, Rongguang Yu, Tat-Ming Cheung, Theresa Lee
Valmistusmaa: Hong Kong
Valmistusvuosi: 1996

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments