Batman paluu

Uskallan väittää että jos Burtonin ensimmäinen Batman elokuva antoi alkusysäyksen tuleville sarjiselokuville, niin Batman Returns antoi sen viimeisen joka sai kaikki tavoittelemaan samaa oopperamaisuutta ja eeppisyyttä kuin se.

Batman Paluussa tiivistyvät kaikki Batman tarinoiden tärkeimmät asiat. Kosto ja anteeksianto, kahdet eri persoonat, naamioiden merkitys ja hyvän ja pahan rajojen häilyvä ero. Burtonin maailmassa sankarin omat demonit yhdistyvät hänen vihamiesten omiin menneisyyksiin, sekoittaen pakkaa niin hyvässä kuin pahassakin. Kissanaisen ja Batmanin yhtymäkohdat naamioista ja persoonan eri puolista niin vetoavat toisiinsa kuin ajavat heidät erilleen. Pingviinin ihmispuolen etsintä on erinomainen tutkiminen väärinymmärretyn rikollisen psyykkeeseen ja eläimeen joka hänestä tehtiin.

Batman Paluu alkaa kaksi vuotta siitä mihin Batman päättyi. Gotham on taas turvassa, jopa enemmän kuin Batman toivoisi. Batman alias Bruce Wayne on turhautunut, hän kokee olevansa hyödytön kaupungin ollessa turvassa. Kunnes eräänä kohtalokkaana jouluyönä kutsu taas käy. Viemärien syvyyksistä kapuaa ylös Pingviini-mies, niin ihminen joka vaatii oikeutettua paikkaansa yhteiskunnassa kuin myös kylmä eläin. Samaan aikaan Batmanin mielenkiintoa vetää puoleensa viettelijätär ja eksynyt sielu Kissanaisen muodossa, nainen joka myös antaa toiselle persoonalleen vallan naamionsa kautta, Batmanin tavoin.

Burtonin ohjauksessa tarina kulkee nopeaan tahtiin, mutta ei kertaakaan hätiköi sen jäädessä paikalleen pohtimaan hahmojen motivaatioita tai tekoja. Batmanin ja Kissanaisen kohtaamiset Gothamin öisillä katoilla henkivät vaarallista viehätystä ja patoutuneita tunteita, Pingviinin läsnäolo herättää niin kammotusta kuin viehätystä. Jokaisen hahmon oma teema on tuotu esille sopivan väljähtäneessä ja ahdistavassa värimaailmassa mikä on kaukana Schumacherin neon täytteisestä Gothamista. Lavasteet huokuvat goottilaista helvettiä, kaupunki on sekoitus teollisen vallankumouksen aikasta rappiota ja modernia arkkitehtuuria. Kaikki toimii mahtavan jylhäisenä taistelukenttänä näille sankareille ja väärinymmärettyille otuksille.

Näyttelijät ovat jokainen omissa rooleissaan erinomaisia. Danny DeVito tekee elämänsä parhaimman työn Pingiivninä. Vihaa, sappea ja ties mitä täynnä olevana viheliäisenä pienenä otuksena joka tahtoo oikeutta kärsimiään vääryksiä kohtaan. Michelle Pfeiffer on niin ujo ja hiljainen nuori nainen, kuin itsevarma viettelijätär kissanaisen muodossa. Burtonin ohjauksessa hänen muodonmuutos on niin henkinen kuin fyysinen Selina Kylesta Kissanaiseen, villapuseroista ja farkuista kireisiin nahkatamineisiin. Paljon kritisoitu Michael Keaton tekee hyvän roolisuorituksen sisäisesti piinattuna Batmanina ja playboy imagoon kyllästyneenä Bruce Waynenä. Kohtaus missä hän ja Selina keksivät toistensa piilotetut identiteetit on klassinen Burton hetki naamareiden poistamisesta ja oikeiden tunteiden näyttämisestä piilotettujen motivaatioiden ja suojaavien asujen maailmassa.

Batman Paluu on merkkiteos niin sarjakuvaelokuvana, kuin myös millä tahansa muulla mittapuulla. Se on viihdyttävä, ajatuksia herättävä goottilainen tarina ja ehdottomasti 90-luvun parhaita elokuvia.

Yhteenveto:
Kaikkien aikojen paras sarjakuvafilmatisointi. Burtonin urotyö saattaa tunnettu hahmo kankaalle, parantaen kaikkia aspekteja ensimmäisen keskiverto-Batmanin jälkeen, onnistuu täydellisesti.

5

Summary

Genret: fantasia,toiminta
Kesto: 126 min
Ohjaaja: Tim Burton
Pääosissa: Michael Keaton,Michelle Pfeiffer,Danny DeVito,Christopher Walken
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1992

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Burton=Jumala
Burton=Jumala
18 years ago

Elokuva, joka herättää niin paljon tunteita. Mitä on tullut omituisesta, syrjitystä ja koulukiusatusta miehestä? Maailman paras ohjaaja. Olen aina ollut sanaton tuon leffan jälkeen. Loistavaa. Hail Burton!

d0ne
d0ne
18 years ago

Ehdottomasti *****

Morffis<3
Morffis<3
17 years ago

Aivan ehdottomasti paras batman!<3 ovathan muutkin hyviä,mutta tämä...Ah,ei näitä fiiliksiä voi kuvailla,leffa on vain niin kaunis ja goottilainen burtonin tapaan. Burton on nero. <3

Anonymous
Anonymous
12 years ago

Ihmeellisen toimiva goottilainen sekoitus sarjakuvaa ja elokuvaa. Burtonin elokuvien leikkisiä ja mahtipontinen musiikki (kiitos Elfmanin) saavat tässä elokuvassa aikaan täysin päinvastaisen efektin, mitä esimerkiksi tuoreimmissa Batmaneissa. Päällisin puolin sanoilla on merkitystä, mutta Burtonin käsissä kyse on tunteesta, josta elokuvan roolihahmot pitävät lähes piinallisesti kiinni. Siksi Batman Returns on lähes täydellinen elokuva 90-luvun alusta: oman aikansa todellinen tuote. 4.5/5p

VGBH
VGBH
14 years ago

Ehkä vielä parempi kuin 2969. Michael Keaton on todella hienovarainen Batman, Deviton Pingviini oikeasti pelottava ja Michelle Pfeiffer nyt vetää parhaimpia suorituksiaan tässä. Myös Elfmanin musiikki,Gotham Cityn ja Batmobiilin ulkonäkö ovat sellaisia mitä ei voi korvata. Surullista vain että Joel Schumacher teki Batmanistä kolme vuotta myöhemmin pellen (onneksi se aika on ohi kuitenkin)

batman
batman
18 years ago

kerranki joku samaa mieltä että ainoa oikeat batmanit ovat burtonin leffat!!

Terska
Terska
18 years ago

Paras Batman-elokuva!