elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

John McClane, krapulainen New York-kyttä, jolla on huolia vaimonsa kanssa on hahmo, jolla on vahva status amerikkalaisessa toimintaelokuvagenressä. Mies, joka ei ole tehty teräksestä...

John McClane, krapulainen New York-kyttä, jolla on huolia vaimonsa kanssa on hahmo, jolla on vahva status amerikkalaisessa toimintaelokuvagenressä. Mies, joka ei ole tehty teräksestä ja joka ei tule toisesta ulottuvuudesta vaan lihasta, verestä ja tunteista. Ultrasuosittu Die Hard sai kaksi jatko-osaa joista kultapoikamme Renny Harlinin ohjaama ensimmäinen jatkoelokuva jakaa mielipiteet. Sarjan kolmas puolestaan on erittäin mallikas suoritus.

Räjähdys keskellä New Yorkia. Mielipuoli Simon (Irons jokseenkin tavanomaisessa roolissa) vaatii John McClanea (Willis hänelle parhaiten kuuluvassa osassa) ja tämän uutta tuttavuutta Zeusta (aina yhtä loistava Jackson) pomppimaan pillinsä mukaan. Alkaa New Yorkin mittainen kissa ja hiiri-leikki, jossa ei säästellä autoja, ammuksia saati kirosanoja.

Elokuvalla on monta vahvaa osaa.

Ensimmäinen ja allekirjoittaneen mielestä suurin plussa tulee käsikirjoituksesta. Tarinassa on niin monta pinetä yksityiskohtaa ja koukkua, että elokuvasta on pakko pitää. Sanailu on erittäin terävää ja nautittavaa. Tämä pitää hahmot elossa ja saa aikaan toimintaelokuvalle vieraan sympatiantunteen.

Hyvästä käsikirjoituksesta nauttii koko työryhmä, etenkin näyttelijät. Bruce Willis jatkaa samaa – vaan ei yksipuolista – linjaa kuin sarjan ensimmäisessä osassa: hän on siis mies paikallaan. Samuel L. Jackson on näyttelijänä kaikkea mitä voi toivoa, tosin hieman epätavallista nähdä Jackson puhtaassa toimintaelokuvassa. Jeremy Irons voidaan liittää edelliseen väitteeseen. Mieleeni pälkähtää muutama muu nimi, joille rooli enemmän tai vähemmän kliseisenä "pahiksena" olisi voinut sopia paremmin.

Ensimmäisen Die Hardin ohjastellut (ja aikansa ohi elänyt) John McTiernan toi takaisin sen aidon Die Hard-hengen: hauskan, painostavan ja vauhdikkaan.

Die Hard: With a Vengeance täyttää vauhdikkaan toimintaelokuvan peruskriteerit ja antaapa se katsojalla myös jotakin kaupan päällisiksi. Se ei ole elokuvahistorian merkkiteoksien joukossa, mutta tarjoaa viihdettä, joka kestää monia katselukertoja.

Lopuksi hauska yksityiskohta. Missä toisessa elokuvassa Bruce Willisin roolihahmo sanoo "smoking cigarettes and watching captain Kangaroo"?

4

Poiminta

Genret: toiminta
Kesto: 128 min
Ohjaaja: John McTiernan
Pääosissa: Bruce Willis,Samuel. l Jackson,Jeremy Irons,Graham Greene,Colleen Camp
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1995

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
16 years ago

Vastaus: Ei missään muussa elokuvassa. Pulp Fictionissa hän tosin laulaa sanat.