elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Super size me on dokumentti roskaruoasta ja sen asemasta amerikkalaisten yhteiskunnassa. Elokuvan tekijä on Morgan Spurlock, jonka tyylistä voi löytää samoja piirteitä, kuin Michael...

Super size me on dokumentti roskaruoasta ja sen asemasta amerikkalaisten yhteiskunnassa. Elokuvan tekijä on Morgan Spurlock, jonka tyylistä voi löytää samoja piirteitä, kuin Michael Mooren dokumenteista. Kuten Moore, Spurlock hyökkää dokumentissaan erästä Yhdysvaltojen yhteiskunnan epäkohtaa vastaan.

Elokuvan päätarkoitus on kertoa mitä tapahtuu, kun ihminen elää pelkällä roskaruoalla. Spurlock laittaa itsensä likoon dokumenttia varten ja aloittaa 30 päivän kokeilun, jonka aikana hän syö kolme kertaa päivässä McDonaldsissa. Ruokavalioon ei kuulu mitään muuta, kuin kyseisen ravintolaketjun tuotteet. Mitkään lisäravinteet ja -vitamiinit eivät tule kysymykseenkään ja Spurlock puputtaa hampurilaisia aamusta iltaan.

Ennen “McDiet”:ia hänen terveytensä on loistava ja kehitystä seurataan jopa kolmen lääkärin sekä ravintoterapeutin avulla. Tulokset ovat yllättäviä ja antavat aihetta miettiä kaksi kertaa ennen kuin seuraavan kerran avaa hampurilaisravintolan oven.

Dokumentti on kokonaisuudessaan loistava satiiri amerikkalaisten ruokailukulttuurista ja sen lieveilmiöistä. Spurlock höystää elokuvaansa haastatteluilla, jotka kertovat yllättävää sanomaa Amerikkalaisten tietämyksestä ja heidän suhteestaan pikaruokaan. Pikkulapset
tuntevat Ronald McDonaldin paremmin, kuin George Washingtonin ja tavallinen kadunmies tietää kaikki Big Mac:in ainekset, mutta ei muista Yhdysvaltojen lippuvalaa. Toki tähänkin pitää suhtautua samanlaisella varauksella, kuin Moorenkin dokumenttien ihmiskuvauksiin,
mutta kyllä se väkisinkin pistää miettimään. Suomalaisillakaan ei ole pitkä matka samanlaisiin ruokailutottumuksiin, kuin jenkeillä.

Suosittelen elokuvaa kaikille hyvän satiirin ja dokumenttien ystäville. Jos ei muuta, niin elokuva pistää katsojan laihduttamaan muutaman kilon tai ainakin pitää vähän aikaa poissa pikaruoan parista.

4.5

Poiminta

Genret: dokumentti
Kesto: 100 min
Ohjaaja: Morgan Spurlock
Pääosissa: Morgan Spurlock,Alexandra Jamieson,Bridget Bennett
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)

Janne Toivanen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
elian
elian
18 years ago

En ole koskaan ymmärtänyt Morgan Spurlockin dokumentteja. Juoksen syyskuussa Kinopalatsiin, ostan liput ja evääksi Sandrewn herkkukaupasta ison pahvimukin Coca-Colaa, menen saliin 7 ja elokuvs alkaa…Mieshän melkein tekee itsemurhan. Bowling For Columbinessa tuohon verraten on yhteistä vain esitysteatterit ja pilkka amerikkalaiseen kulttuuriin.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Tämän jälkeen ei tee mäkkäriin mieli… Tosin voidaan kysyä, että kuinka pitkälle journalismi voi mennä, kun omalla terveydellä leikitään. Kaikkihan sen nyt tietävät, että syömällä pelkkää pikaruokaa ja lopettamalla liikkumisen tulee huonoon kuntoon.3p½