elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vares on kesän kotimaisena toimintauutuutena melko varma suomalaisen mittakaavan kassamagneetti. Paljon rahaa tahkoavan elokuvan ei sillti tarvitse olla hyvä, ja tässä tapauksessa liikutaan niillä...

Vares on kesän kotimaisena toimintauutuutena melko varma suomalaisen mittakaavan kassamagneetti. Paljon rahaa tahkoavan elokuvan ei sillti tarvitse olla hyvä, ja tässä tapauksessa liikutaan niillä rajoilla.

Juoni lähtee hyiltä urilta liikkeelle ja alussa onkin paljon mieltäkutkuttavia juonenkäänteitä. Yleisökin saadaan hymyilemään, kun tärkeimmät sivuroolit esitellään karikatyyrimäisesti ja hyvin. Mutta sitten jotain menee pilalle. Jokaikinen sivurooli sa elokuvassa vähintään viisi minuuttia “omaa aikaa” ja tarinankerronta alkaa lähestyä Pulp Fictionia. Mäkelä on kuitenkin unohtanut, että Quentin Tarantinon käyttämä omintakeinen kerronta toimii vain, jos aikajana rikotaan tavalla tai toisella. Vajailla eväillä varustettuna Vares muistuttaakin lähinnä 70-luvun toimintaleffojen kahden minuutin mittaisia huippujännityskohtauksia, ja puuduttaa katsojan ennen pitkää.

Elokuvan loppu kärsii samasta kuin yläasteikäisen äidinkielen kirjoitelma. Jännitys tiivistyy koko ajan ja lopussa odottaa… lässähdys. On hyvä, ettei Mäkelän toinen ohjaus ole enää Titanicin pituinen, mutta olisi mukavampi jos puolentoista tunnin mittainen elokuva saataisiin vähemmän kömpelösti päätökseen.

Juha Veijonen näyttelee hyvin kovaksikeitettyä dekkaria, mutta jää muiden henkilöiden jalkoihin selvästi, mielestäni huonon käsikirjoituksen takia. Vareksessa on iso joukko pelkkiä sivurooleja ja vain niitä, kun päähenkilökin pitää määrittää ilmeisesti siitä, että hänen vastuullaan on kaksi pikkuroolia: kertojan ja itse Vareksen pesti.

Suosittelen elokuvaa kaikesta huolimatta, koska se tarjoaa tämän genren elokuvaksi yllättävän paljon. Varesta kannattaa mennä katsomaan tänä kesänä, ainakin mikäli asuu eteläisessä Suomessa ja tuoreessa muistissa on vielä lähes kahden viikon mittainen rankkasade. Se auttaa pääsemään paremmin oikeaan tunnelmaan, elokuvassa kun sataa lähes tauotta.

2.5

Poiminta

Genret: jännitys,toiminta
Kesto: 95 min
Ohjaaja: Aleksi Mäkelä
Pääosissa: Juha Veijonen,Laura Malmivaara,Samuli Edelmann,Jari Halonen,Minna Turunen,Kari Hietalahti,Pekka Valkeejärvi,Jorma Tommila,Jasper Pääkkönen
Valmistusmaa: Suomi
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)

Niko Koivuniemi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments