elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kotimainen rikoskirjallisuus on päivän sana. Harri Nykäsen kirjoista on kotoisin suosittu rikossarja Raid, joka poiki vielä mainion elokuvankin. Nykäsen lisäksi muita maineikkaita ovat mm....

Kotimainen rikoskirjallisuus on päivän sana. Harri Nykäsen kirjoista on kotoisin suosittu rikossarja Raid, joka poiki vielä mainion elokuvankin. Nykäsen lisäksi muita maineikkaita ovat mm. Ilkka Remes, Leena Lehtolainen ja Reijo Mäki, jonka salapoliisiromaaniin Keltainen leski perustuu Aleksi Mäkelän (Pahat pojat, Häjyt) elokuva Vares, joka on yhdistelmä komediaa ja rikosdraamaa sopivassa suhteessa ja yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista elokuvista. Suomalaisuus ei tästä paista läpi, vaikka viina maistuukin ja vettä sataa.

Jussi Vares (Juha Veijonen) on viinaan menevä yksityisetsivä, joka iskee silmänsä kersantti Eeva Sunilaan (Laura Malmivaara) kertausharjoituksissa. Eeva on kuitenkin on päättänyt ottaa elämänkumppanikseen parrakkaan linnakundin Antero Kraftin, (Jorma Tommila) jolla on tiedossa mafialta varastettujen rahojen kätköpaikka. Juttuun ovat sekaantuneet myös seksikäs Ifigenia (Minna Turunen), korruptoitunut poliisi Koitere (Samuli Edelmann), häikäilemätön Miesmann (Jari Halonen) sekä toheloivat palkkatappajat Tetsuo (Kari Hietalahti) ja Munck (Pekka Valkeejärvi). Rikollisten maailmassa raha ratkaisee ja ihmishengen arvo putoaa Nokian osakkeiden mukana.

Mäkelän edellinen ohjaus Pahat pojat rasitti liiallisella pituudellaan. Varesin kanssa on pelattu varman päälle mutta koska sivuhenkilöitä piisaa riittämiin on lopputulos leveä mutta lyhyt. Tämä ei sinällään ole huono asia etenkään kun hahmot on taustoitettu muutaman sekunnin kestävien still-kuvien aikana ruutuun ilmestyvillä parin rivin sepustuksilla. Henkilöt jaksetaan kyllä esitellä muutenkin.

Näyttelijävalinnoissa on onnistuttu, vaikka tuskin rooleihin kauheata kilpailua on ollut sillä tässä näkee niitä samoja naamoja, mitä voi bongata joka toisesta kotimaisesta nykyelokuvasta. Juha Veijonen (Lomalla, Häjyt) on sopivan renttumainen hyvä paha poika, jolta löytyy sydäntä. Markku Peltolan (Mies vailla menneisyyttä) kirjailija Luusalmen ja Varesin dialogit ovat jätkämäisyydessään aika veikeitä. Laura Malmivaara tekee perushyvän roolin petettynä vaimona. Hietalahti ja Valkeejärvi ovat yksinkertaisuudessaan poskettoman hauskoja, joiden karun huumorin luulisi uppoavan ainakin valtaosaan mieskatsojista. Parasta antia on Samuli Edelmann (Minä ja Morrison) sielunsa pahalle myyneenä poliisina. Jasper Pääkkönen (Levottomat 3) esittelee lihasten sijaan ajotaitojaan amismaisena pakoauton kuskina.

Vares on suomalaiseksi elokuvaksi poikkeuksellisen väkivaltainen. Naarmut ja kolhut viestittävät hyvin, että peliä pelataan kovilla panoksilla. Tyyli kuitenkin pitää loppuun asti eikä verikekkereihin sorruta.

  • 80%
    Vares - 80%
80%

Tiedot

Genret: jännitys,toiminta
Kesto: 95 min
Ohjaaja: Aleksi Mäkelä
Pääosissa: Juha Veijonen,Laura Malmivaara,Samuli Edelmann,Jari Halonen,Minna Turunen,Kari Hietalahti,Pekka Valkeejärvi,Jorma Tommila,Jasper Pääkkönen
Valmistusmaa: Suomi
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)

Jaakko Honkala

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments