elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Steven Soderbergh on noussut sija sijalta kohti kärkeä minun top10 ohjaajissani. Solaris-nimisellä elokuvalla itsensä läpi lyönyt Soderbergh ohjaa elokuvia lähes liukuhihnalta, ja seuraaviin projekteihin...

Steven Soderbergh on noussut sija sijalta kohti kärkeä minun top10 ohjaajissani. Solaris-nimisellä elokuvalla itsensä läpi lyönyt Soderbergh ohjaa elokuvia lähes liukuhihnalta, ja seuraaviin projekteihin kuuluu muun muassa Ocean’s twelve-niminen elokuva, joka on jatko-osaa George Clooneyn ja Brad Pittin tähdittämästä toimintaelokuvasta. Mutta, vuonna 2000 sitten pamahti ja lujaa. Soderbergh aloitti ohjaamaan Erin Brockovich-nimistä elokuvaa, joka oli lähes voittaa parhaimman elokuvan oscarin vuoden 2000 oscar-gaalassa. Lohdutuspalkinnoksi Julia Roberts sai luvan niiata parhaan naispääosan oscarin elokuvien taivaassa, eli oscar-gaalassa.

Erin Brockovich eroaa Soderberghin muista tekeleistä varsin selvästi. Ensinnäkin, se perustuu tositapahtumiin ja toiseksi, juoni on varsin simppeliä ja suoraviivaista. Näyttelijäkaarti on seuraavanlainen. Eli, pääosaa esittää siis Julia Roberts, joka kaappasi roolistaan oscarin. Miespääosassa nähdään vaikka Trafficista tuttu Albert Finnley, joka vetää tyylillä ja varmasti oman osuutensa. Sivuosissa on sitten todella monia ihmisiä, eikä niistä nyt tässä sen enempää.

Tässä tulee sitten juoni, joka vieläkin perustuu tositapahtumiin, vaikkei sitä uskoisi. Julia Roberts näyttelee Erin Brockovich-nimistä naista, joka on kaunis, työtön, viisas sekä kolmen nuoren lapsen yksinhuoltajaäiti. Lisättäköön tähän, että Erin on myös pennitön. Ja kun laskut painavat päälle, on hänen pakko etsiä työtä. Epäonnistuttuaan saamaan työtä paikallisesta sairaalasta hän ottaa autonsa ja lähtee ajamaan kotiin, murheen murtamana. Kuitenkin kotimatkallaan häneen törmää sattumoisin, samaisesta sairaalasta tullut lääkäri upouudella Jaguaarillaan. Erin nostaa kolarista kanteen lääkäriä vastaan ja tutustuu Lakifirmaa pyörittävään Ed Masryyn (Albert Finney). Erinin epäonnistuttuaan saamaan korvausrahaa, hän joutuu hakemaan töitä Ediltä, joka kuitenkin pakon alla suostuu antamaan hänelle työtä. Aluksi Erinin tehtävänä on vain lajitella kansioita ja tehdä sitä basikkia “toimistotyötä”, mutta myöhemmin hän löytää viitteitä, että eräässä tuppukylässä ihmiset sairastelevat, koska eräs yhtiö on saastuttanut pohjaveden, siitä mitään kertomatta.

Alkaa Erinin huikea matka mitättömästä, pennittömästä naisesta, joka nousee aikansa suurinta yritystä vastaan, vain oikeudenmukaisuuden toivossa. Mutta, voiko kouluttamaton juristi voittaa mittasuhteessa näin ison jutun? Katso, ja ota selvää.

Kerron hitusen jälkifiiliksiä. Elokuvan loputtua suulleni levittäytyi suurehkä hymy, merkkinä siitä että elokuva oli ollut miellyttävä. Itse tykkäsin elokuvasta todella paljon, muttei se kyllä aivan top-listalle pääse, mutta lähelle kuitenkin. Roberts tekee 5 tähden arvoisen suorituksen, ja ansaitsi todella oscarinsa. Huumoriakin oli elokuvaan saatu, vaikka aihe kovin synkkä onkin. Itse pidin siitä, että Roberts oli asetettu “alempaan” asemaan, eikä siihen vakituiseen “maailman prinsessa”-asemaan, jossa hänet on totuttu näkemään. Pidemmittä puheitta vedettäköön yhteenveto tähän: Mielenkiintoisella aiheella varustettu elokuva, jossa nähdään nimekkäitä näyttelijöitä ja varmasti kuumin ohjaaja tällä hetkellä. Ainoa negatiivinen puoli löytyy kyllä sen pituudesta, joka alensi EB:n pisteitä vähäsen. Hyvä elokuva, jos et ole nähnyt vuokraa!

  • 80%
    Erin Brockovich - 80%
80%

Tiedot

Genret: draama
Kesto: 130 min
Ohjaaja: Steven Soderbergh
Pääosissa: Julia Roberts,Albert Finney,Aaron Eckhart
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2000

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments