elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Henkien Kätkemä on nimihirmu Hayao Miyazakin anime-elokuva pienestä tytöstä, joka joutuu mitä eriskummallisimpiin seikkailuihin täysin toisessa maailmassa. Miyazaki on arvostettu ohjaaja Japanissa, ja on...

Henkien Kätkemä on nimihirmu Hayao Miyazakin anime-elokuva pienestä tytöstä, joka joutuu mitä eriskummallisimpiin seikkailuihin täysin toisessa maailmassa. Miyazaki on arvostettu ohjaaja Japanissa, ja on luonut useita kuolemattomia klassikoita juuri animen saralla. Henkien Kätkemä voitti parhaan animaation Oscarin, ja on kerännyt Japanissa ennätysmäiset lipputulot. Nyt yritän kertoa mistä on kyse, spektaakkelista vai aasialaisesta hömpästä.

Elokuvan ensiminuutit tuntuvat hieman karuilta realismiin ja normaaleihin elokuviin totuttautuneille silmille. Hieman tylsän alun, jossa kymmenvuotias Chihiro suree perheensä muuttoa pois ystäviensä ja koulunsa luota. Kun tyttö ja tämän vanhemmat astuivat alas kaninkolosta taikamaailmaan, kehkeytyi elokuvasta mielenkiintoinen ja mielikuvituksellinen, kaunis ja haikea teos. Chihiro menettää vanhempansa näiden muututtua sioiksi, eikä tyttö tiedä mitä tehdä. Myöhemmin hän tapaa Hakun, joka tuntuu olevan vaikutusvaltainen poika henkimaailmassa. Tämä auttaa Chihiroa selviämään erinäisistä haasteista, ja auttaa tätä saamaan työpaikan jumalille tarkoitetusta kylpylästä. Chihiron pitäisi saada vanhempansa jälleen ihmisiksi, jotta pääsisi takaisin omaan maailmaansa, mutta tällä ei ole mitään aavistusta miten tehtävä onnistuisi. Tyttö kokee mitä uskomattomimpia seikkailuja, eikä tekijätiimin mielikuvituksella tunnu olevan rajoja.

Henkien Kätkemä on upean näköinen ja kuuloinen teos. Ulkoasu on toteutettu huolella, ja musiikit ovat korvia hiveleviä. Henkimaailma on todella kaunis paikka, ja se on tuotu esille jokaista pienintä yksityiskohtaa myöten. Japanilaiset äänet sopivat elokuvaan hyvin, vaikka välillä äänen käyttö saattaa raivostuttaa meitä länsimaalaisia. Henkien Kätkemässä esiintyy kymmeniä erilaisia hahmoja, jotka ovat toinen toistaan ihmeellisempiä. Löytyy jättiläisvauvoja, puhuvia sammakoita, ja ties minkälaisia jumalolentoja. Olen kuullut sanottavan, että kyseisessä elokuvassa on enemmän erilaisia hahmoja kuin koko alkuperäisessä Star Wars – trilogiassa, uskon, että tämä on totta.

Henkien Kätkemä on siis elokuva täynnä mielikuvitusta ja kauneutta. Joidenkin mielestä mahdollisesti pinnallinen, mutta omasta mielestäni upea. Vaikkette pitäisi animesta, katsokaa. Itse aloin tästäkin asiasta kiinnostumaan vasta tämän teoksen myötä. Parhaaksi animeleffaksi en uskalla tätä nimittää, mutta mahtavaksi aloitusteokseksi kyllä. Katsokaa ja nauttikaa.

  • 80%
    Henkien kätkemä - 80%
80%

Tiedot

Genret: animaatio,fantasia
Kesto: 124 min
Ohjaaja: Hayao Miyazaki
Pääosissa: Rumi Hiiragi,Miyu Irino,Mari Natsuki,Takashi Naito
Valmistusmaa: Japani
Valmistusvuosi: 2001

Sending
User Review
0 (0 votes)

Heikki Kettunen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments