Veteen piirretty viiva

"They want you death or in their lie."
"Nature is cruel, Stratos."

Terrence Malickin elokuva, Veteen piirretty viiva (Thin Red Line), on omissa silmissäni ilman muuta parhaita koskaan tehtyjä sotaelokuvia. Valitettavasti monet muut elokuvan nähneet eivät alleviivaa Malickin elokuvan julmaa luontoa, vaan pitävät ohjaajan teosta selittämättömänä, tekopyhänä ja suoraan sanoen äärimmäisen huonona elokuvana. On vain todettava, että tällä kertaa "massa" on väärässä: Thin Red Line onkin loistava sodanvastainen elokuva, jossa kyseenalaistetaan niin sodan mielekkyys kuin jopa elämä itse.

Malick on onnistunut myös elokuvan roolituksessa. Lasisilmin ja mykkinä eteenpäin tuijottavat näyttelijät matkaavat roolihahmojensa mukana omaan henkilökohtaiseen helvettiinsä, jossa miehet kuolevat ja sana toveruus saa uuden merkityksen. Sean Pennin ja Jim Caviezelin johdattamina taisteluun käyvät niin Ben Chaplin, John Cusack, Woody Harrelson, Elias Koteas kuin myös härkämäinen Nick Nolte. Erilaisine agendoineen Malick taikoo roolihahmoista esiin niin inhimilliset kuin julmatkin puolet. Kunnianhimo, tuska ja myötätunto kuvastuvat väsyneiden näyttelijöiden silmistä kuin kasvot tyynestä meren pinnasta… Samalla kun verinen malja vuotaa yli.

Thin Red Line ei ole pelkästään sotaelokuva, sillä se on myös kaikkea muuta. Luotien viuhuessa Malick keskittyy enemmänkin elämän tarkoitukseen ja yksilön minuuden löytämiseen useiden kertojaäänien avulla. Filosofinen mietiskely saa tulta allensa samalla kun Malick tekee lähes luontodokumenttia ympäröivästä viidakosta ja sen eläimistä: tilasta, joka kuhisee elämää ja on täysin irrallaan ihmisen aiheuttamasta kaaoksesta ja tuskasta. Luonnonvoima mykistää näyttelijöiden ohella katsojankin, joka kokee elokuvan viiden tähden pysäyttäväksi kokemukseksi; todelliseksi taidonnäytteeksi.

Ymmärrän hyvin miksi Thin Red Line ei joitakin katsojia sytytä, sillä Malick on tehnyt elokuvastaan vaikealukuisen seurattavan kolmen sekunnin leikkauksiin tottuneelle MTV-sukupolvelle. Elokuva tuntuu muutenkin varmasti sotaelokuvaksi naurettavalta ja pitkäveteiseltä mietiskelyltä, mutta odottamisen tuska palkitaan uskomattomilla kohtauksilla Hans Zimmerin mahtavan soundtrackin soidessa taustalla. Tuloksena on sodan nurjan puolen näyttäminen, fyysinen ja henkinen tuska, joka polttaa jokaisen sotilaan sisintä. Elokuva on myös roolihahmojen oman sisäisen rauhan löytämistä, jossa elämän ja kuoleman raja on todellakin se veteen piirretty viiva. Katsojalle Thin Red Line on haaste. Se on haaste, johon pitää keskittyä lähes kolme tuntia, ja jonka palkintona on syvältä kumpuava tunne ja tieto siitä, että katseltua on tullut yksi kaikkien aikojen sotaelokuvista.

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
moiga
moiga
19 years ago

MAHTAVA LEFFA

sesmi
sesmi
18 years ago

parhaimpia leffoja, mitä olen nähnyt. herättää ajatuksia ja pistää hiljaiseksi.

thousse
thousse
18 years ago

Mahtavimpia sotaelokuvia

IJ
IJ
14 years ago

Hyvä elokuva mutta ei niin hyvä kun annetaan ymmärtää. 6202 oli paljon parempi.

Dude
Dude
18 years ago

paras sotaelokuva ja mahtavat näytteliät

Zet
Zet
18 years ago

Sotaelokuvan vastainen elokuva. Kävin katsomassa elokuvateatterissa ja teki mieli lähteä pois kesken elokuvan.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

ei stana! Mielummin sitä söis waikka maksalaatikkoo.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

5p. 90-luvun parhaita amerikkalaisia elokuvia, ja Apocalypse Nown ohella kaikkien aikojen sotaelokuva. Kumpikaan Kubrickin yrityksistä ei pääse lähellekään, jostain umpityperästä ja naurettavasta Ryanista nyt puhumattakaan. Me wants to see the six hour cut.