Rakkautta vain

Hauskuuttajan maineessa olevan Richard Curtisin uusimman elokuvan, Rakkautta vain (Love Actually), sanottiin olevan varsinainen tähtien leikkikenttä. Sitä se olikin ja mm. Mr. Beania ja Mustaa Kyytä kirjoittaneen Curtisin todettiin haalineen elokuvaansa erittäin nimekkäitä ja kyvykkäitä tähtiä. Mukaan saatiin mm. juuri tämänkaltaisista elokuvista tutut Hugh Grant ja Colin Firth kuin myös mm. Die Hardista, Robin Hoodista ja Harry Pottereista tuttu Alan Rickman. Totuus kuitenkin tekee kipeää ja tälläkin kertaa edessä oli tosiasia: odotettua jättipottia ja menestystä elokuvasta ei tullut, sillä itse elokuva jäi/jää jonnekin keskinkertaisuuden tasolle. Uutta “Bridget Jonesia” ei tullutkaan niin helpolla.

Itse tarina on mielenkiintoinen, mutta yksinkertaisesti liian hajautettu. Tiettyä tylsistymistä välttääkseen Curtis on jakanut elokuvan juonen tahallaan moniin eri kerroksiin, joissa eri henkilöiden tarinat nivoutuvat erittäin löyhästi yhteen. Seurauksena on, että jokainen tarina on liian lyhyt kerrottavaksi. Ehkäpä Curtis on tavoitellut tietynlaista Magnoliamaista otetta elokuvaansa, mutta epäonnistunut siinä pahoin. Ei silti: elokuva toimii tietyllä neutraalilla tasollaan keskinkertaisena hyvänmielen elokuvana, jollaista katsoo mielitiettynsä kanssa. Elokuvan tarina olisi silti tarvinnut karsimista, johon Curtis ei liene pystynyt, sillä hän on ollut sekä elokuvan käsikirjoittaja että ohjaaja. Ehkä ulkopuolinen ote olisi kenties tuonut elokuvaan enemmän järkeä.

Itse näyttelijöissä ei ole mitään vikaa. Heitä on aivan liikaa mainittavaksi, mutta mainitaan nyt parin kuluneimman tähden suoritukset: Hugh Grant jatkaa tutulla linjallaan komeana hurmurina. Petollisen poikamainen Grant saa virnistyksellään ja brittiläisellä charmillaan paljon anteeksi. Itse näytteleminen on vain hänen aikaisempien rooliensa toistamista, jollaista ei välttämättä jaksaisi enää kovinkaan montaa kertaa katsoa. Valitettavasti myös Colin Firth toistaa itseään, sillä vaikka hän on tehnyt monia erilaisia rooleja, näyttelee hän silti sitä samaa herkkää kaveria, jonka sydän särjetään kerta toisensa jälkeen.

Alan Rickman tekee elokuvassa mielenkiintoisen suorituksen. Jo aikoinaan Die Hardissa säväyttänyt Rickman tekee elokuvassa mielenkiintoisen suorituksen johtajana, jonka sihteeri houkuttelee pikkuhiljaa syrjähyppyyn. Mainiota tietämätöntä, mutta sinänsä viatonta näyttelevä Rickman on miellyttävän oloinen tapaus ruudussa. Häntä voisi helpostikin verrata älymystöön, joka tuo ihmisen silti ruohonjuuritasolle. Muista näyttelijöistä sen verran, että tuttuja kasvoja nähdään Rowan Atkinsonista lähtien ruudusta, mutta oikeastaan järjestäen heidän roolinsa jäävät valitettavan pieniksi ja sisällöttömiksi: vähän kuin rooleja olisi ahdettu säilykepurkkiin.

Rakkautta vain on keskinkertainen romanttinen draamakomedia, joka onnistuu parissa kolmessa asiassa. Ensiksi se onnistuu säilyttämään kohtuullisen tason aina alusta loppumetreille saakka ja toiseksi se onnistuu saamaan katsojan hyvälle tuulelle sen kummempia yrittämättä. Tämä tosin johtuu puhtaasti siitä seikasta, että Rakkautta vain on selkeä ja väkivallaton elokuva, joka tuo esille vain ihmisen lämpimiä ja herkkiä puolia. Silti mukaan on upotettu ripotellen mukaan pettämistä, mutta vain äärimmäisen varovaisina annoksina. Senpä takia Rakkautta vain -elokuvaa voi hyvillä mielin suositella kaikille pareille, vaikka se juonensa puolesta jää harhailemaan jonnekin sumuisille ja kumpuileville Englannin nummille.

 

  • 69%
    Rakkautta vain - 69%
69%

Tiedot

Genret: draama, komedia, rakkaus
Kesto: 135 min
Ohjaaja: Richard Curtis
Pääosissa: Alan Rickman, Bill Nighy, Colin Firth, Emma Thompson, Heike Makatsch, Hugh Grant, Keira Knightley, Laura Linney, Liam Neeson
Valmistusmaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2003

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
demi
demi
16 years ago

paras! <3