elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Toisen maailmansodan tapahtumista on tehty ties kuinka monta filmatisointia, mutta suurin osa niistä on kohdistunut liittoutuneiden toimiin tai sitten holokaustiin. Vaikka Saksan sisällä tapahtuneesta...

Toisen maailmansodan tapahtumista on tehty ties kuinka monta filmatisointia, mutta suurin osa niistä on kohdistunut liittoutuneiden toimiin tai sitten holokaustiin. Vaikka Saksan sisällä tapahtuneesta vastarintaliikkeestä on toki tehty ennenkin elokuvia, niin näiden elokuvien määrä jää kuitenkin suhteellisen pieneksi kokonaistuotantoon nähden. Hitler, ja varsinkin natsismi, on edelleen arka aihe Saksan maaperällä, joten jälleen yhden elokuvan tekeminen tästä aiheesta aiheutti odotetusti pientä sutinaa saksalaisten keskuudessa varsinkin kun Hollywoodin omat pojat ovat puikoissa ilman saksalaista päänäyttelijää ja tekien elokuvan vieläpä englanniksi.

Ohjaaja Bryan Singer tekeekin jonkinasteisen paluun natsismin äärelle pitkän tehosteputken jälkeen. Kymmenen vuoden aikana mies on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Hollywoodin luotto-ohjaajista, ja oli suorastaan yllättävää, että X-Menien ja Supermanin jälkeen mies hyppää niinsanotun fiktiivisen dokumentoinnin äärelle. Jotta operaatio ei olisi mitenkään helppo, niin pääosaan on valittu hieman negatiivista julkisuusauraa keräävä Tom Cruise, joka roolihahmonsa kasvollisesta yhdennäköisyydestä huolimatta on pituutensa ja skientologian ansiosta aavistuksen yllättävä veto tähän rooliin. Mutta vaikka kuinka tästä miehestä ei haluaisi pitää, niin piru vie kyllä mies silti näytellä osaa, ja vieläpä hämmästyttävän hyvin.

Operaatio Valkyrie kertoo yksinkertaisuudessaan tarinan Hitlerin salamurhayrityksestä. Itse operaatiosta löytyykin huomattava määrä historiallista faktaa, mutta toki elokuvaa varten tarinaa piti hieman värittää. Singer onkin luonut suorastaan mestarillisen näkymän 40-luvun saksasta ja puitteet näyttävät niin aidoilta kuin ne vain yleensä elokuvissa voivat olla. Tästä kiitos sille, että ohjaaja pääsi kuvaamaan elokuvaa sen aidoissa tapahtumapaikoissa. Tekniseltä tasoltaan Valkyrie hipookin lähes täydellisyyttä ja ainoa miinus, joka toki näin jälkikäteen ajateltuna oli varmasti tarkoin harkittu, oli puhuttu kieli. Elokuvan alussa tekstit ja alkupuhe ovat saksaksi, mutta se ovelasti käännetään englanniksi, josta eteenpäin koko elokuva onkin sitten samalla kielellä. Jos haluaa nähdä tästä aiheesta elokuvan sen oikealla kielellä, niin ei hätää, sillä saksalaiset ovat tehneet useitakin versioita tästä samasta aiheesta.

Kielestä huolimatta elokuva on äärimmäisen viihdyttävä. Kerrankin roolihahmoista välittää aidosti, ja vaikka tarina että lopputulos on katsojalla tiedossa, niin jälleen kerran matka on mielenkiintoisempi kuin maali. Cruisen esittämän eversti Claus von Stauffenbergin päättäväisyys ja uhrautuvaisuus on kaikessa kliseydessään koskettavaa katsottavaa, ja kun mies on ympäröity sellaisilla konkareilla kuin Bill Nighy kenraali Olbrichtinä ja Tom Wilkinson kenraali Frommina, niin karismaa ei kohtauksista todellakaan puutu. Myös itse Hitler on esitetty ainakin omasta mielestäni äärimmäisen uskottavana oikeana henkilönä, eikä sellaisena karikatyyrinä minkälaisena monet muut elokuvat hänet esittävät. Oikeastaan elokuva ei sisällä näyttelijöiden puolella yhtään heikkoa lenkkiä, mikä näin nykypäivänä on harvinaisen positiivinen suoritus elokuvantekijöiltä.

Elokuvasta löytyy varmasti negatiivisia asioita, jos niitä oikein hakemalla hakee. Tom Cruise vetää välillä sitä tyypillistä omaa ylilyövää showtaan, ja salamurhajuonessa on aukkoja enemmän kuin teloituspaikan seinässä luodinreikiä. Lisäksi jotkut varmasti pitävät tätä elokuvaa tylsänä, koska se ei sisällä huimia toimintajaksoja ja nopeaa leikkausta. Mutta omasta mielestäni Operaatio Valkyrie on taidokkaasti tehty fiktiivinen historiallinen jännäri Hitlerin viimeisestä salamurhayrityksestä ja sen seuraamuksista ihmisille, jotka halusivat Saksan takaisin saksalaisille.

4

Summary

Genret: draama,jännitys,sota
Kesto: 122 min
Ohjaaja: Bryan Singer
Pääosissa: Carice van Houten,David Schofield,Bill Nighy,Christian Berkel,Eddie Izzard,Kenneth Branagh,Kevin McNally,Terence Stamp,Tom Cruise,Tom Hollander,Tom Wilkinson
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Saksa
Valmistusvuosi: 2008

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments