elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Simon Brandin esikoiselokuva ja Saw-kopio, Unknown, yllätti toden teolla. Olin odottanut, että Brandin elokuva toistaisi aikaisemmin ilmestyneiden elokuvien kliseet ja edesottamukset, mutta ilokseni olin...

Simon Brandin esikoiselokuva ja Saw-kopio, Unknown, yllätti toden teolla. Olin odottanut, että Brandin elokuva toistaisi aikaisemmin ilmestyneiden elokuvien kliseet ja edesottamukset, mutta ilokseni olin väärässä, sillä Unknown heittää katsojalleen mukavan ja suhteellisen jännittävän palapelin ratkottavaksi. Tuloksena on päähenkilöiden välistä kismaa ja epäilyä siitä, että kuka on kidnappaaja ja kuka kidnapattu.

Unknown alkaa todella kutkuttavasti: päähenkilöt heräävät ränsistyneestä ja lukitusta teollisuushallista pää aivan sekaisin. Kenellekään heistä ei ole pienintäkään muistikuvaa omasta minästään, saatika viime aikojen tapahtumista, sillä he ovat joutuneet alttiiksi kaasulle, joka aiheuttaa muistinmenetyksen. Jotta tilanne olisi mahdollisimman täydellinen mysteeri, on yksi miehistä sidottu tuoliin ja yksi miehistä roikkuu käsiraudoissa ammuttuna. Tähän tilanteeseen herää Jim Caviezelin (tunnetaan myös nimellä James) näyttelevä elokuvan keskushahmo Jean Jacket, joka yrittää epätoivoisesti muistaa muiden miesten tavoin aikaisemmat tapahtumat. Unknownin tilanne muistuttaakin etäisesti James Wanin Saw-elokuvaa sillä erotuksella, että Unknown ei ole missään tapauksessa kauhuelokuva, vaan pikemminkin thrilleri.

Brandin elokuva kulminoituu loistavasti ihmismielen potentiaaliin, jossa jokainen “paha” on myös potentiaalinen “hyvä”. Vaikka kolikon kääntöpuolia ei sen kummemmin tarkastella, niin teollisuushallin miehille selviää nopeasti, että kyseessä on ollut sieppaus ja osa miehistä on toimittanut sieppaajan, ja osa siepatun virkaa. Mielenkiintoisinta (mikäli elokuvasta ja sen juonen kulusta ei tiedä) onkin seurata päähenkilöiden aivoituksia siitä, että kuka on kukakin. Ja kuinka ollakaan, asian viimein selvittyä Brand heittää hieman isompaa vaihdetta päälle vaihtaen lievän mysteeripitoisen thrillerin miltei räjähtäväksi toiminnaksi, joka ei silti vie elokuvan tehoa suhteellisen lyhyen kestonsa ansiosta.

Elokuvan suhteellisen nimekäs näyttelijäkaarti on myös oivassa vedossa. Ensimmäisenä herännyttä ja elokuvan päähenkilöksi kulminoituvaa Jean Jackettia näyttelevä Jim Caviezel jatkaa hyviä roolisuorituksiaan. Myös “Broken Nose”:a näyttelevä Greg Kinnear jatkaa vakuuttavia roolejaan ja monien elokuvien sivurooleissa nähty Barry Pepper osoittaa sopivansa tämänkaltaiseen thrilleriin hienosti. Puolivaloilla mukana olevia näyttelijöitä elokuvasta ei oikeastaan edes löydä ja loppukaarti Joe Pantolianoa ja Peter Stormarea myöden vetävät roolin melkoisella ammattitaidolla kotiin.

Ja hyvä niin, sillä esikoiselokuvaksi Brandin Unknown on todella hienosti tehty. Se on juuri sopivan pituinen jännäri, jossa ruusuja voi erityisesti osoittaa Matthew Wayneen loistavan käsikirjoituksen suuntaan. Brand onkin onnistunut Wayneen käsikirjoituksen avulla saavuttamaan jotain, mitä moni elokuva ei nykypäivänä valitettavasti saavuta. Ja se on katsojan huijaaminen, sillä elokuvan juonenkäänteet ovat varsin värikkäitä ja yllätyksellisiä aina lopputeksteihin asti. Muutenkin tässä suhteellisen halvalla tehdyssä elokuvassa ovat puitteet kunnossa: tarina löytyy ja sitä kuljetetaan eteenpäin sopivalla rytmityksellä samalla kun näyttelijät pysyvät lesteissään. Tuloksena on viihdyttävää thrilleriä, jollaisia voisi DVD:ltä katsoa enemmänkin.

3.5

Summary

Genret: jännitys,rikos
Kesto: 85 min
Ohjaaja: Simon Brand
Pääosissa: Barry Pepper,Greg Kinnear,Jeremy Sisto,Jim Caviezel,Joe Pantoliano,Peter Stormare
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2006

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments