elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Pitkän Beck-sarjan kolmannen tuotantokauden viides episodi, Beck -Japanilainen maalaus (Beck -Den japanska shungamålningen), on kuin koko elokuvasarjan palaaminen takaisin juurilleen. Kehnon Korppikotkan ja sitä...

Pitkän Beck-sarjan kolmannen tuotantokauden viides episodi, Beck -Japanilainen maalaus (Beck -Den japanska shungamålningen), on kuin koko elokuvasarjan palaaminen takaisin juurilleen. Kehnon Korppikotkan ja sitä seuranneen Asianajajan jälkeen Kjell Sundvall:kin ilmeisesti ymmärsi, että elokuvasarjalle on tehtävä jotain. Tuloksena on selvästi kahta edellistä osaa tummasävytteisempi ja perinteisempi Beck-elokuva, jossa Beckin johtaman murharyhmän sisäiset suhteet jätetään toiselle sijalle. Tuloksena on aidosti jännittävä ja hyvin eteenpäin soljuva thrilleri, jossa ihmisiä murhataan ja asetellaan maalauksenomaisiin asentoihin. Seurauksena on murhamysteeri, johon sekoitetaan Tyttö maakellarissa-elokuvassa nähty Beckin saksalainen ystävä ja kollega Sperling (Dieter Pfaff).

Japanilaisen maalauksen asetelma on Beckille haastava: tukholmalaisessa hotellissa tehtyyn murhaan on pakko liittää epäiltyjen listalle Beckin saksalainen ystävä, jolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Gunvaldin (aina osuvasti näyttelevä Mikael Persbrandt) epäillessä Beckin ystävää murhaajaksi, tapahtuu kaupungissa kuitenkin lisää murhia, jotka vievät katsojille tutut poliisit suoraan taiteen ja väärennösten alamaailmaan, jossa äärimmäistä välienselvittelyäkään ei kaihdeta. Sundvallin ohjaama elokuva tarjoileekin varsin jännittäviä hetkiä, sekä Beck-faneille antoisia keskusteluja päähenkilöiden kesken. Satunnaiselle katsojalle Japanilainen maalaus puolestaan tarjoilee esimerkiksi amerikkalaiseen B-luokan thrilleriin verrattuna aitoa jännitystä osuvilla näyttelijäntöillä.

Tutut näyttelijät ovatkin suhteellisen kovassa vedossa, kun varsinkin Peter Haber saa hahmoonsa kerättyä hieman enemmän karismaa ystävien kanssa tapahtuvan illanistujaisten muodossa. Persbrandt puolestaan palaa juurilleen toimistokomennukselta ollen jälleen kerran hyvä-paha-poliisi-asetelman selkeästi mustempi puoli. Vaikka Gunvaldin hahmoa onkin aikaisemmissa episodeissa inhimillistetty, niin Japanilaisessa maalauksessa miehen “pimeä” puoli tulee paremmin esille. Siinä hötäkässä muut tutut näyttelijät jäävät miltei taka-alalle Stina Rautelinia myöten, kun Persbrandt pistää tuulemaan. Muutenkin elokuvan näyttelijäntyö on totuttua ja jämäkkää ruotsalaista laatua, josta heikkoja lenkkejä on turhaa etsiä.

Japanilainen maalaus on Beck-sarjassa varsin perinteinen jakso, jossa raa’at murhat saavat salaperäisempiä sävyjä. Elokuva lisäksi yhdistelee perinteistä salapoliisi- ja poliisitarinaa melko osuvasti tuoden samalla vivahteita ihan oikeasta draamastakin. Kjell Sundvallin elokuvaa ei kuitenkaan voi suositella oikeastaan kylmiltään Beckejä katsovalle katsojalle, vaan elokuva miltei vaatii, että katsojalla on aiempaa kokemusta elokuvaa ympäröivästä “Beck-maailmasta”. Jos tämä asia on kunnossa, niin elokuvasta kykeneekin nauttimaan täysin rinnoin ja katsoja voikin keskittyä oivalliseen ruotsalaiseen thrilleriin, jota on tehty jo toistakymmentä elokuvaa.

  • 70%
    Beck -Japanilainen maalaus - 70%
70%

Poiminta

Genret: draama,jännitys
Kesto: 90 min
Ohjaaja: Kjell Sundvall
Pääosissa: Peter Haber,Mikael Persbrandt,Marie Göranzon,Stina Rautelin,Ing-Marie Carlsson,Ingvar Hirdwall,Dieter Pfaff,Katarina Lundgren
Valmistusmaa: Ruotsi
Valmistusvuosi: 2007

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments