elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Jos jotain pitäisi päätellä Friday the 13th-elokuvasarjan neljännen osan nimestä (Friday the 13th Part 4: The Final Chapter), niin tämän nimen piti kenties olla...

Jos jotain pitäisi päätellä Friday the 13th-elokuvasarjan neljännen osan nimestä (Friday the 13th Part 4: The Final Chapter), niin tämän nimen piti kenties olla viimeinen tämän kuuluisan elokuvasarjan osista. Elokuvasarjaan tuotiin jotain muutakin uutta, sillä kahden edellisen osan ohjaaja Steve Miner vaihdettiin Joseph Zitoon, joka myöhemmin kunnostautui ohjaamalla mm. Chuck Norrisin tähdittämän Missing in Actionin. Kahdesta edellisestä osasta poiketen tekijät päättivät miettiä myös hieman tarinaa tuoden elokuvaan mukaan uusia käänteitä (kuten Feldmanin näyttelemän Tommyn), sekä paljon alastomuutta. Kaikki Friday 13th-elokuvasarjan osat mukaanlukien neljäs osa tarjoaakin katsojalleen ehkä eniten maitorauhasia body countin ollessa 13.

Itse tarina on pääpiirteiltään jälleen sitä samaa huttua jatkaen siitä, mihin kolmososa jäi. Elokuvan alussa kolmososassa kirveen päähänsä saanut Jason rahdataan ruumishuoneelle, missä jälleen kerran ihmeellinen toipuminen tapahtuu ties minkä voimalla. Elokuvassa ei juurikaan jakseta selitellä Jasonin ihmetoipumisia, mutta neljännen osan alussa nähtävä "jälleensyntymä" on silti varsin hämmentävä. Toipumisen jälkeen Jason aloittaakin sitten tutun raahustamisen kohti Crystal Laken leiriä, jossa pahaa-aavistamaton teinijoukkio (kronologisesti jo kolmas seurue kolmen, vai olisiko neljän, päivän sisällä) saa tuntea Jasonin kyltymättömän himon tehdä tuhmuuksia. Tämän seurauksena elokuvassa sitten nähdään jo varsin tutuksi tulleella kaavalla lihan himot, veri seinällä ja tietenkin se kuuluisa lopputaistelu, jossa Jasonia taas jallitetaan oikein kunnolla.

Perjantai 13.-sarjan neljäs mättö on ehkä elokuvasarjan ensimmäinen osa, jossa näyttelijänsuorituksista on jotain sanottavaakin. Tämä onkin suotavaa, sillä pikkupoika-Tommya näyttelevän Corey Feldmanin roolisuoritus on elokuvasarjaan nähden lähes hämmentävän hyvä ja kaksosia näyttelevät Camilla ja Carey More ovat rooleissaan siinä mielessä kiinnostavia, että kyse on oikeista kaksosista. Ikimuistettavan roolin tässä elokuvassa tekee kuitenkin Crispin Glover, jonka giganttista myötähäpeää aiheuttava tanssi olohuoneessa aiheuttaa katsojalleen väistämättömiä naurunpurskahduksia. Gloverin hahmo on muutenkin hauskaa katseltavaa: säälittävältä, mutta samalla niin aidolta, tuntuva hahmo onkin omassa epävarmuudessaan hienoa ja paljon hauskempaa katseltavaa kuin esimerkiksi elokuvan voimanaisena toimiva Kimberly Beck, joka tekee perinteisen "huuda ja yritä tappaa Jason"-roolin.

Friday the 13th Part 4: The Final Chapter ei ole slasherna ihan sieltä huonommasta päästä, sillä hieman vivahteikkaampi juoni tekee elokuvasta jo aavistuksen paremman kuin kolmannesta osasta, jossa Jason vietti aikaansa ladossa. Myös katsojat palkitsivat aikoinaan tämän elokuvan, sillä pienellä, vain 1,8 miljoonan dollarin, budjetilla tehty elokuva tuotti yli 32 miljoonaa dollaria. Se on nykystandartein katselmoituna varsin käsittämätöntä, sillä Friday the 13th Part 4: The Final Chapter ei ole elokuvana niin hyvä, kuin tuottoluvut antavat asian ymmärtää. Silti elokuva on kriittisen ja miksei slasherin ystävänkin silmissä hieman keskivertoa huonompaa puukolla heilumista, jossa päähuomio keskittyy Jasonin lätkänaamariin, sekä tietenkin Gloverin hämmentävään tanssiin. Sen jälkeen jäljelle jää vain kasa nuoria näyttelijöitä, joiden tehtävänä on yksitellen marssia suoraan Jasonin terävään veitseen.

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

Ei kommentteja

Ole ensimmäinen, joka jättää kommentin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.