007 – Pallosalama

Neljäs Bond-filmatisointi, Pallosalama (Thunderball), jatkaa hyvinkin samoilla linjoilla kuin edeltäjänsä tuomalla kuitenkin jälleen jotain uutta Ian Flemmingin “Bond”-maailmaan. Ohjaaja TerenceYoung palaa jälleen puikkoihin ja Connery jatkaa vakuuttavalla otteella salaisen agentin seikkailuja tällä kertaa aina Bahamalle saakka. Pallosalama toikin myös ensimmäistä kertaa uskottavasti ja taidokkaasti tehdyt vedenalaiset taistelut valkokankaalle sukelluskuvaajaguru Lamar Borenin johdolla.

Elokuva alkaa jälleen Bond-elokuvista tutulla esinäytöksellä, jossa James käy varmistamassa eräissä hautajaisissa, että hänen pitkäaikainen vihollisensa Jacques Bouvar SPECTRE:stä on todella kuollut. Hoideltuaan hommat Bond pakenee näyttävästi rakettirepulla, joka on eittämättä yksi muistettavimmista Bond-kohtauksista ikinä ja kaiken lisäksi raketti oli oikea armeijalta lainassa oleva toimiva prototyyppi.

Elokuvan varsinaisessa päätarinassa Spectre on jälleen pahan teossa ja kissaa rapsutteleva pääjehu on kehitellyt pirullisen suunnitelman ryöstää kaksi ydinohjusta ja kiristää sekä USA:lta että Britannialta sata miljoonaa puntaa. Specteren punoessa juoniaan, on James lähetetty kuntoutuskeskukseen palautumaan edellisen tehtävän tuomista rasituksista. Jälleen Bond näyttää kyntensä sovinistina, mikä nykypäivänä ei menisi missään elokuvassa läpi, kaataessaan laitoksen hoiturinaisia sänkyyn ja välittämällä heistä sen jälkeen yhtä paljon kuin viikon lasissa seisseestä väljähtäneestä Martinista. 60-luvun arvot olivat toki aivan eri sfääreissä kuin nykyään. “Kuntoutuksen” ohessa Bond kuitenkin huomaa, että hoitolaitoksessa kaikki ei ole aivan kohdallaan, ja kuinka ollakkaan, on salainen agenttimme jälleen sotkeutunut keskelle roistojen juonta.

Täytyy kyllä sanoa, että myös tämän 007-elokuvan juoni etenee jonkinlaista putkea pitkin eteenpäin, mutta jotenkin sitä osaa jo odottaa ja jopa toivoa kun astuu tähän Flemingin luomaan ihmeelliseen maailmaan. Kun James palaa kuntoutuksesta MI6:sen päämajaan, pääse hän heti tositoimiin ja matkalle Nassaun kirkasvetisiin sukellusmaisemiin.

Nassaussa hän tapaa aivan järkyttävän kauniin Claudine Augerin ehkä hieman yksiulotteisesti näyttelemän Dominon, joka sattumalta pyörii Aldolfo Celin näyttelemän Emilio Largon siivellä tietämättä hänen Spectre taustoistaan. Kun soppaan vielä lisätään vihollisten puolella pyörivä kuvankaunis Fiona, joka yrittää saada Bondia hengiltä ja joutuen lopulta kuitenkin vain Jamesin ja peiton väliin, on uuden Bond seikkailun ainekset mukavasti kasassa. Seikkailu etenee hyvin märissä tunnelmissa, sillä tässä elokuvassa on varmasti eniten vedenalaisia kohtauksia kuin missään muussa Bondissa ikinä ennen ja jälkeen Pallosalaman. Bond joutuukin jälleen vaarallisiin tilanteisiin etsiessään Spectren kaappamia ydinkärkiä, mutta selviää niistä onnen, kokemuksen ja Q:n vimpaimien avulla pelastaen lopulta maailman ja päätyen tavoittelemansa naisen kainaloon (toivottavasti tämä ei tullut kenellekkään yllätyksenä).

Aika on ollut tälle elokuvalle hyvinkin armollinen, sillä suurin osa “tehosteista” toimii vielä nykyäänkin. Ainoastaan loppukohtaus on historiallisen huonosti tehty kaikkine nopeutuksineen ja taustakankaineen, mutta vastapainona tälle saadaan kyllä jopa nykymittapuulla suorastaan upeita vedenalaisia kohtauksia kaikkine taistelu-koreografioineen ja vimpaimineen. Connery on tässä elokuvassa jo kuin kotonaan, samoin muu MI6:sen miehistö. Naiset ovat jälleen kertakäyttötavaraa ja Spectren jäsenet ovat… No aikalailla karikatyyrisiä pahiksia aina Largon silmälappua ja lemmikki-haikaloja myöten, mutta mielestäni näitä 60-luvun loppupuolen Bondeja voidaan silti huoletta pitää koko bond historian parhaimpina tuotoksina kuvaten erittäin onnistuneesti sen ajan henkeä.

Elokuva on aikanaan maksanut huimat yhdeksän miljoonaa dollaria ja ollut aivan järjetön hitti ympäri maailmaa tuottaen reilusti yli 200 miljoonaa dollaria.

4

Summary

Genret: jännitys,toiminta,seikkailu
Kesto: 125 min
Ohjaaja: Terence Young
Pääosissa: Sean Connery,Claudine Auger,Aldolfo Celi,Luciana Paluzzi,Rick Van Nutter,Bernard Lee,Desmond Llewelyn
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 1965

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
16 years ago

Helposti top3 Bondeihin lukeutuva toimintaseikkailu oikealla asenteella. 4p

Eijairene
Eijairene
16 years ago

Tom Jonesin esittämä tunnusbiisi on yksi parhaimmista bond -tunnareista.

fany007
fany007
16 years ago

on parempiakin 007 😐

Jarppe
Jarppe
16 years ago

Parhaita Bondeja ehdottomasti

klklkl
klklkl
14 years ago

maailman paras bondi

Markus Berg
Markus Berg
16 years ago

Pallosalama on Conneryn toisiks paras Bond tavara tässä on hyvä konna Largo ja hyvä Bond tyttö Derval ja pääosiss Sean Connery, Adolfo Celi, Claudine Auger,Philip Locke, Rik Van Nutter,Guy Doleman, Luciana Paluzzi, Desmond Llewelyn, Molly Peters, Earl Cameron, Martine Besvick Lois Maxvell, Paul Stassino, Roland Culver, Bob Simmon Bernard Lee as M

ukkimies
ukkimies
15 years ago

Conneryn huonoin. Uiskentelua on aivan liikaa ja meininki on todella kuivaa verratuna muihin 60-luvun bondeihin. Ikimuistoisia kohtauksia ei paljoa löydy. Conneryn karisma pitää leffan kuitenkin kasassa. Tuntuu, kuin tekijät olisivat vaan ratsastaneet Kultasormen suosiolla.

Salmu
Salmu
16 years ago

Paskimpia Conneryja muistaakseni. Top3 luonnollisesti Goldfinger, Live and Let Die ynna IHMSS. 2p

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Yksi suosikeistani, joka on kestänyt ajan hammasta todella hyvin. Elokuvaa leimaa hyvin koko 60-lukulainen ajattelu, Bond-kirjojen henki, jota Augerin huikea kauneus ja Conneryn pettämätön charmi siivittävät. Pallosalamassa on oikeasti sitä jotain, mikä tekee Bond-elokuvista ikimuistoisia. Niinpä Pallosalama on eittämättä yksi parhaista Bondeista. 4.5/5p