elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Michael Crichtonin kirjoista on tehty monen monituista elokuvaa ja Sphere on ehkäpä yksi erikoisimmista. Yhdistävä tekijä Crichtonin kirjoissa on hyvin toimiva jännityksen luominen. No,...

Michael Crichtonin kirjoista on tehty monen monituista elokuvaa ja Sphere on ehkäpä yksi erikoisimmista. Yhdistävä tekijä Crichtonin kirjoissa on hyvin toimiva jännityksen luominen. No, kuvitellaanpa tilanne, jossa hallitus tulee kysymään sinulta suunnitelmaa sen varalle, jos joskus törmäämme ulkoavaruuden olentoihin. Naurat ehdotukselle, mutta kun saat tästä asiasta 35 000 dollaria, niin heität lonkalta, että tarvitaan meribiologi (tutkimaan tuntemattoman eliön biologiaa), matemaatikko (matematiikka on universaali kieli) , astrofyysikko (selvittämään mistä päin universumia eliö on kotoisin) ja psykologi (pitää homman hanskassa). Keräät rahat, maksat asuntosi käsirahan ja elelet onnellisena, kunnes vuosien päästä hallitus tulee noutamaan sinut kotoa ja huomaat, että kirjoittamasi suunnitelma on otettu käyttöön. Tervetuloa Norman Goodmanin painajaiseen.

Ohjaaja Barry Levinson ohjaa lähes kirjaimellisesti Crichtonin kirjaa ja itse elokuva onkin jaettu eräänlaisiin lukuihin. Elokuvan keskushahmoa, Tohtori Goodmania, näyttelee loistavasti Dustin Hoffman, jonka yhteistyö ohjaaja Levinsonin kanssa ulottuu aina Rainmaniin saakka. Tämän huomaa, sillä Hoffman on aivan liekeissä tässä elokuvassa. Ainoa miinus tulee siitä, että Hoffman näyttelee lähes samaa hahmoa kuin “Outbreakissa”, mutta se ei oikeastaan haittaa, sillä hän tekee sen niin hyvin. Sharon Stone ei tällä kertaa ole kuvassa mukana vain ulkonäkönsä takia, vaan kerrankin hänen näyttelijänlahjojensa vuoksi, ja hän suorastaan nauttii näytellä hieman sekopäistä meribiologi Beth Halpernia. Kun haetaan näsäviisasta, nopeasti puhuvaa älykön näköistä näyttelijää, Samuel L. Jackson on mies paikallaan matemaatikko Harry Adamsina. Kun soppaan heitetään vielä Liev Schreiberin näyttelemä hieman nörtihkö astrofyysikko Ted Fielding, on kasassa joukko, joka lähetetään tähän ensimmäiseen kohtaamiseen.

Elokuva alkaa siitä kun Yhdysvaltain laivasto on löytänyt jotain hyvinkin mielenkiintoista meren pohjasta: nimittäin 300 vuotta vanhan avaruusaluksen ja he haluavat tietenkin mennä tutkimaan sitä erikoisryhmän kanssa. Crichtonin kirjoille tyypillistä jännitystä lähdetään kasvattamaan alusta asti ja kierroksia lisätään aina sopivin väliajoin. Näyttelijä valinnat ovat todellakin osuneet nappiin ja tuntuu siltä, että kaikilla “sankareilla” on jotain luurankoja kaapissaan, kun 900 metrin syvyydessä alkaa tapahtua kummia. Onkin suorastaan nautittavaa katsella Hoffmanin ja Stonen välistä jännitettä, joka ei todellakaan ole romanttista, mutta silti se sytyttäisi hehkulampunkin palamaan. Myös Jackson tuo loistavasti esille omat tunteelliset vajavaisuutensa.

Elokuva voidaankin jakaa karkeasti kahteen osaan: ensimmäisessä osassa kasvatetaan odotuksia ensimmäisestä kohtaamisesta ja siihen liittyvistä kysymyksistä. Kun asioiden oikea laita vihdoin selviää, alkaa niin sanottu toinen osa, jossa yritetään selvittää kuinka tähän oli päädytty ja mitä helvettiä juuri tapahtui. Toisinsanoen merenpohjasta kyllä löytyy avaruusalus, mutta sieltä löytyy myös jotain todella paljon mielenkiintoisempaa ja pelottavampaa ja jo pelkkä elokuvan nimi, Sphere, kertoo mitä avaruusaluksesta löytyy. Tästä eteenpäin pohdinta keskittyykin siihen, että mikä tämä elävältä näyttävä pallo sitten oikeasti on. Oikeastaan enempää ei voi juonesta kertoa spoilaamatta sitä täydellisesti.

Elokuvan käsittelemä aihe onkin aina yhtä kiehtova ensikohtaaminen vieraan eliön kanssa. Mutta samalla se kertoo meidän ihmisten omasta päänsisäisesti tapahtuvasta myllerryksestä, sekä siitä olemmeko sittenkään valmiita tuohon kohtaamiseen. Täytyykin myöntää, että Crichton lainaa hyvinkin paljon vanhan ajan scifi-kirjoittajilta kuten Arthur C. Clarkelta, joten täysin omaperäistä juonenkuljetus ei suinkaan ole. Myös hieman lässähtänyt loppuratkaisu syö elokuvan tehoja, mutta kaiken kaikkiaan Sphere on hyvin toimiva scifi-trilleri, joka yhdistää suljetun tilan kauhua oman mielemme vajavaisuuksiin ja tuo esille sen kuinka suurin uhka ei välttämättä tulekaan aina ulkoa.

3.5

Summary

Genret: jännitys,kauhu,sci-fi
Kesto: 129 min
Ohjaaja: Barry Levinson
Pääosissa: Dustin Hoffman,Sharon Stone,Samuel L. Jackson,Peter Coyote,Liev Schreiber,Queen Latifah
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1998

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments