elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vuonna 1957 televisiohistoria sai uuden lännensankarin. Tämä sankari oli nuori, karismaattinen, komea ja taitava suplikkimies Bret Maverick. Häntä esitti tuntematon James Garner, joka sarjan...

Vuonna 1957 televisiohistoria sai uuden lännensankarin. Tämä sankari oli nuori, karismaattinen, komea ja taitava suplikkimies Bret Maverick. Häntä esitti tuntematon James Garner, joka sarjan edetessä suorastaan lipasti sarjan huomion itselleen toiselta päänäyttelijältä Jack Kellyltä. Kelly esitti Bart Maverickia, Bretin veljeä, joiden yhteisistä seikkailuista sarjan piti kertoa. Garnerin ura lähti huimaan nousuun ja Kellyn ura jäi jumiamaan paikalleen. Vuosia myöhemmin 1981 Bret Maverickista yritettiin tehdä uutta tv-sarjaa, mutta se kaatui pian.

Reilu vuosikymmen tämän jälkeen oli Maverickin kolmannen ja viimeisen tulemisen aika. Ohjaaja Richard Donner teki William Goldmanin käsikirjoituksesta omannäköisensä tulkinnan Maverickin seikkailuista ja hankki elokuvaansa tekijöistä parhaat.

Maverick kertoo Bret Maverickin (Mel Gibson) seikkailuista kohti All Rivers Poker Championship –pokeriturnausta, jonka 25000 dollarin pääsymaksusta häneltä uupuu vielä 3000 dollaria. Maverickin rahajahtiin liittyy taskuvaras, neiti Annabelle Bransford (Jodie Foster) ja sheriffi Zane Cooper (James Garner itse). Heidän yhteinen taival taittuu kuolemanvaarallisen vankkurimatkan, ryöstettyjen lähetyssaarnaajien ja villien intiaanien (mm. Graham Greene) kautta itse pokeriturnaukseen, jonka ikimuistettavana isäntänä vaikuttaa Commodore Duvall (James Coburn). Maverickin peliin pääsyä on estämässä häntä verenhimoisesti jahtaava hombre nimeltään Angel (Alfred Molina).

Donnerin ja Gibsonin yhteinen taival oli kulkenut halki kolmen Lethal Weaponin ja myöhempääkin tyskentelyä saimme seurata Conspiracy Theoryn ja Lethal Weapon 4 merkeissä. Heidän hieno yhteistyönsä on kantanut varsin viihteellistä hedelmää, jota on ollut suuri ilo seurata. Gibson näyttelee roolinsa sopivan lupsakasti, jollaista tällaiselta huolettomalta lännenkomedialta odottaakin. Jodie Foster tuo Annabelle Bransfordin hahmoon tiettyä tunnistettavuutta, mutta samalla myös arvokkuutta ettei hahmo jäisi pelkäksi millin ohueksi säheltäjäksi. Vaikka elokuvan parhaan näyttelijän palkinto lipuisikin yleisestä mielipiteestä helposti Mel Gibsonille antaisin sen itse kuitenkin pienimuotoisen comebackin tehneelle Maverick-veteraani James Garnerille. Lethal Weapon elokuvien hengessä ja mukavana insidevitsinä nähdään Danny Gloverin esittäytyminen pankkirosvona, joka melkein tunnistaa Mel Gibsonin heidän veijarimaisen tunnusmelodian soidessa taustalla.

1800-luvun ajankuva on toteutettu pikkutarkasti jokaista yksityiskohtaa myöten. Puvustus on kaiken muun ohella hienoa katseltavaa. Näiden kaikkien yksityiskohtien rajaimissa on toiminut mestarikuvaaja Vilmos Zsigmond. Hänen panoksensa on ohjaajan ja näyttelijöiden ohella ansiokkainta mitä elokuvasta voi irti saada. Montanan karut maisemat näyttävät 2.35:1 laajakuvassa upeilta, värit rikkailta ja tunnelma lämpimältä.

Kun Maverick tuli aikanaan Filmnetiltä (nykyinen Canal+) olin täysin myyty ja se nousi suosikkielokuvakseni vuosiksi eteenpäin. Jälkeenpäin ajateltuna se oli siihen aikaan juuri sopivan kaunis ja viihteellinen elokuva maailman parhaaksi elokuvaksi. Tänä päivänä se sopii sunnuntai-iltojen huolettomaksi kahden tunnin elokuvanautinnoksi ja henkilökohtaisesti en näe siinä mitään huonoa. Enkä varmasti koskaan näekään.

  • 80%
    Maverick - 80%
80%

Poiminta

Genret: komedia,western
Kesto: 127 min
Ohjaaja: Richard Donner
Pääosissa: Mel Gibson,Jodie Foster,James Garner,Alfred Molina,Graham Greene,James Coburn,Danny Glover
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1994

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments