elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

39 askelta voidaan pitää yhtenä ensimmäisistä merkkipaaluista Alfred Hitchcockin urassa. Kyseinen elokuva takasi Alfred Hitchcockille pääsylipun Hollywoodiin, missä hän – kuten kaikki jo tiedämmekin...

39 askelta voidaan pitää yhtenä ensimmäisistä merkkipaaluista Alfred Hitchcockin urassa. Kyseinen elokuva takasi Alfred Hitchcockille pääsylipun Hollywoodiin, missä hän – kuten kaikki jo tiedämmekin – saavutti vauhdilla asemansa yhtenä elokuvateollisuuden merkittävimmistä hahmoista. Hänestä tuli ehdottomasti yksi aikakautensa suosituimmista brändeistä, jota nykyiset sukupolvetkaan eivät ole vielä täysin unohtaneet. 39 askelta nitoo Alfred Hitchcockin kuuluisimpien elokuvien yhteiset teemat paremmin yhteen, kuin yksikään toinen Hitchcockin elokuvista. Siinä voidaan nähdä lukuisia viitteitä useisiin Hitchcockin elokuviin, kuten: “Saboteur” (1942), “Spellbound” (1945) ja “North by Northwest” (1959). Alfred Hitchcock suorastaan rakasti palaamista 39 askeleen jalanjälkiin ja viittasikin elokuvaan aina tasaisin väliajoin uudemmissa elokuvissaan.

Ote elokuvan vuorosanoista:
Robert Donat: “It sounds like a spy story” Lucie Mannheim: “That’s exactly what it is”

Tarina alkaa tiedoillaan kansaa hämmästyttävän Herra Muistin esityksestä Lontoon teatterissa. Esityksen jälkimainingeissa Robert Donatin esittämä Richard Hannay törmää sattuman tuloksena Lucie Mannheimin esittämään Annabella Smithiin – Nuoreen neitoon pulassa. Richard päättelee Annabellan olevan suurissa vaikeuksissa ja päättää ojentaa tälle auttavan kätensä majoittamalla tämän yöksi kotiinsa. Annabella sopertaa hätääntyneen oloisena, että hänet yritetään murhata. Tämä ennustus käykin toteen heti seuraavana yönä mitä julmimmalla tavalla. Annabella surmataan Richardin asuntoon. Poliisin kohdistaessa pääepäilyksensä väärään mieheen, eli Richardiin itseensä, joutuu tarinamme sankari sitten aloittamaan hurjan ajojahdin maineensa puhdistamiseksi niin poliisi kuin agenttijärjestön jäsenetkin kannoillaan. Mutta mitä ovat nämä elokuvassa kummittelevat 39 askelta?

Ote elokuvan vuorosanoista:
Robert Donat: “What are the 39 steps?”

39 askelta on yritetty ohjata uudestaan lukuisia kertoja, kertaakaan onnistumatta. Ensimmäisen kerran vuonna 1959 ja onneksi toistaiseksi viimeisen kerran vuonna 1978. Kumpikaan elokuvien ohjaajista ei onnistunut tavoitteessaan vetää vertoja Hitchcockille. Epäsuorasti elokuvaan on viitattu vähintäänkin lukuisia kertoja. Ehkä paras epäsuora uudelleenfilmatisointi 39 askeleesta tuleekin varsin yllättävältä taholta aavistuksen epäsuorasti Harrison Fordin tähdittämästä megamenestyksestä Takaa-ajettu (1990). Elokuva onnistuu kuin onnistuukin olemaan viihteellisesti 39 askeleen tasolla, mutta syvyytensä puolesta 39 askelta on edelleenkin aivan omaa luokkaansa.

39 askelta on hämmästyttävän uudenaikainen elokuva. Siinä nähdään niin helikoptereita, kuin myöskin lukuisia agenttiseikkailuille ominaisia piirteitä jo noin 30 vuotta ennen ensimmäisen 007-elokuvan ilmestymistä! Lisäksi Hitchcockin sujuva tarinankerronta on lähestulkoon modernien elokuvien tasoa. Elokuva etenee, eikä junnaa paikoillaan hetkeäkään. Ja vaikka elokuvan kesto onkin vaivaiset 86 minuuttia, ei sillä ole pituutta sekuntiakaan liian vähän. 39 askeleesta on vaikea sanoa pahaa sanaa – Kyseessä on klassikko!

5

Poiminta

Genret: draama,jännitys,komedia,mysteeri
Kesto: 86 min
Ohjaaja: Alfred Hitchcock
Pääosissa: Robert Donat,Madeleine Carroll,Lucie Mannheim,Godfrey Tearle
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 1935

Sending
User Review
0 (0 votes)

Antti Kiiskinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments