elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Täytyy näin aluksi myöntää, että välttelin tämän kyseisen elokuvan katsomista ihan viimeiseen pisteeseen asti. Rules Of Attraction eli upeasti suomennettuna “Fuck The Rules” saapui...

Täytyy näin aluksi myöntää, että välttelin tämän kyseisen elokuvan katsomista ihan viimeiseen pisteeseen asti. Rules Of Attraction eli upeasti suomennettuna “Fuck The Rules” saapui minulle nolossa Big Brother-dvdlaatikossa [“nämä elokuvat ottaisin mukaani taloon”] jouluna 2005. Ymmärsin joululahjaidean paketista löytyvän Bad Santan takia. Rules Of Attractionin ja Confidencen ajattelin olevan suurtakin suurempi vitsi.

Eräänä tammikuisena yönä en saanut unta. Kello oli 02:jotain kun tyrkkäsin Rules of Attractionin lätyn dvd-soittimeeni. Levyn kannessa sininen nalle panee punasta nallea takaapäin vaaleanvihreällä pohjalla. Elokuva alkaa ja olen harvinaisen hämmentynyt.

Rules Of Attraction perustuu kohukirjailija Bret Easton Ellisin [American Psycho] samannimiseen novelliin. Pulp Fictionin toinen käsikirjoittaja sekä “Tarantinon kaveri” Roger Avary muokkasi novellin elokuvakäsikirjoitukseksi ja ohjasi elokuvan, joka näyttää olevan hänen ohjausurallaan ainut hyvä elokuva.

Elokuva kertoo raikkaalla tavalla riemastuttavan tarinan neljästä opiskelijanuorukaisesta, väliinpitämättömästä huumediileri Sean Batemanista (loistava James Van Der Beek), ensimmäistä seksikokemustaan hakevasta Lauren Hyndesta (mielenkiintoinen Shannyn Sossamon), Euroopanmatkastaan jokaisella solullaan nauttivasta Victor Johnsonista (energinen Kip Pardue) sekä rakkauden kipeästä homoseksuaalista Paul Dentonista (niljakkaan oloinen Ian Somerhalder). Hahmojen huomattavan erilaiset, mutta kuitenkin samaa nuoruudenpaloa sisältävät persoonat ja niiden aiheuttamat kohtaamiset nivoutuvat loistavasti yhteen villissä ja vapaassa opiskelijaympäristössä.

Elokuvan suuria teemoja ovat rakkaus, menetys, hyväksyntä, epätoivo sekä väliinpitämättömyys. Hahmot on kirjoitettu loistavasti ja heitä tulkitsevat näyttelijät tekevät poikkeuksellisen upeaa työtä. Muutama yliyrittäjä löytyy jokaisesta elokuvasta kuten tästäkin, mutta teemojen ollessa varsin perusteellisia ja kerrontatyyli vähintäänkin nerokas, ei moinen ylinäytteleminen haittaa lainkaan vaan päinvastoin. Elokuvassa on hahmoja, joiden tyhmyyttä jää suorastaan kummaksumaan. Genre on pohjimmillaan komedia, mutta muiden genrejen kuten draaman läsnäolo on voimakas. Nuoret näyttelijät, joiden muut elokuvat ovat olleet Godzilla-tasoa ja näyttelijätyöt suoraan kauniista ja rohkeista, ovat parhaimmillaan näissä rooleissa, joihin he ovat antautuneet sataprosenttisesti.

Huimaava yllätys oli farkkumainospoika James Van Der Beekin räjähtävän roolisuoritus todellisena kusimulkkuna Sean Batemanina, jota ei kiinosta kertakaikkiaan yhtään mikään. Myös Victor Johnsonia näyttelevä Driven-stara Kip Pardue tekee roolissaan poikkeuksellista työtä. Hänen Eurooppaepisodinsa on parasta katsottavaa koko elokuvassa. Harvinaisen nerokasta tarinankerrontaa.

Elokuvan toteutus on tällä, varsin tuntemattomalla porukalla onnistunut hienosti. Välillä takaperin kulkeva aika, villit leikkaukset, nerokkaat kuvanrajaukset, energiset kamera-ajot, uskomaton tarina, onnistunut musiikki, hienosti luotu tunnelma tekevät tästä suomessa K-18 ikärajan saaneesta elokuvasta 2000-luvun parhaimmistoa.

Rules Of Attraction on maino esimerkki omien ennakkoluulojen epämääräisydestä. Välillä kaikkien mielenkiinnottomien projektien seasta löytyy tällaisia rakennelmia, jotka iskevät suoraan hermoon ja jättävät suu auki ihmettelemään elämää.

  • 80%
    Fuck The Rules - 80%
80%

Poiminta

Genret: draama,komedia
Kesto: 110 min
Ohjaaja: Roger Avary
Pääosissa: James Van Der Beek,Shannyn Sossamon,Kip Pardue,Ian Somerhalder,Jessica Biel,Eric Stoltz,Faye Dunaway
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2002

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments