elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ohjaaja-käsikirjoittaja George Lucasia odottavat vihdoin eläkepäivät. Itseoikeutettu mestarimme on taistellut vuosia digitaalisen elokuvankuvauksen- ja toiston puolesta, täysin vastoin toista suurta ohjaajaa, Steven Spielbergiä. Tekniikan...

Ohjaaja-käsikirjoittaja George Lucasia odottavat vihdoin eläkepäivät. Itseoikeutettu mestarimme on taistellut vuosia digitaalisen elokuvankuvauksen- ja toiston puolesta, täysin vastoin toista suurta ohjaajaa, Steven Spielbergiä. Tekniikan esittelykappaleina ovat olleet tietenkin Star-Wars -saagan kolme esiosaa, joita on tipauteltu teattereihin muutaman vuoden välein. Ja onhan visuaalinen puoli tälläkin kertaa kunnossa: elokuvan aloittavan avaruustaistelun itsetarkoitus onkin esitellä hienoja, kiiltäviä avaruusaluksia ja upeaa äänirytkettä. Teatterissa nojailen mieluusti taaksepäin ja ihastelen menoa, kotona hikistä vhs-nauhaa tuijotellessa tilanne voikin olla jo sitten aivan toinen.

Kolmas Tähtien Sota jatkaa siitä, mihin edellinen jäi: kloonisota raivoaa galaksissa, jediritarit johtavat rintamaa, joka planeetta planeetalta ajaa vastustajia pakoon. Voitto on lähellä, mutta jotakin tapahtuu tasavallan sisäpuolella. Evan McGregor jatkaa Obi-Wan Kenobina, Hayden Christensenin esittämän Anakin Skywalkerin mestarina ja kouluttajana. Christensen on hahmonsa mukana vanhentunut muutaman vuoden edellisestä elokuvasta, mutta pahin angsti on vasta aluillaan. Tällä kertaa hahmossa on kuitenkin huomattavasti enemmän potkua. Edellistä episodia katsottaessa nuoren Anakinin valitukset tuntuivat perusteinin itsesääliseltä tilitykseltä siitä, miten kukaan ei häntä ymmärrä. Nyt avautumisessa on aitoa ahdistuksen tunnetta, sisältä kumpuavaa vihaa, eikä Anakin enää tunnu siltä, että poikaparalta puuttuu enää siideripullo kädestä. Päähahmoja seuraa mielellään, ja heidän matkansa kohti synkempiä aikoja on mielenkiintoista katseltavaa, varsinkin kun erityisesti Christensen parantaa otteitaan jatkuvasti elokuvan edetessä. Natalie Portman Padmena, Anakinin kihlattuna, ei nostata hurraa-huutoja esittäessään “vain” perushyvän suorituksen. Sama ongelma vaivasi McGregoria. Erityismaininta lähtee myös Samuel L. Jacksonille, jonka esiintyminen on aina yhtä juhlaa.

Seikkailuelokuvana Star Wars olikin ihan maittavaa katsottavaa, vaikka Lucas onkin henkilöohjaajana hieman kyseenalainen. En yksinkertaisesti jaksa ymmärtää, miksi arvokkaista Jedi-ritareista pitää tehdä typeriä one-linereita ampuvia kung-fu – pellejä. Onneksi sentään Jarjar-binksiä nähdään vain vilaukselta; midi-kloriantit puolestaan tekevät comebackin. Minä kun olin luullut, että voima kumpuaa ihan jostain muusta kun aamupuurosta ja solujen sisällä vilistävistä pikku epeleistä.

Kuten sanottu, pätkä toimii toiminnallisena seikkailuelokuvana. Nii-in, seikkailu. Minulle Tähtien Sodat ovat sitä aina olleet. Eivät intergalaktista eeposta, vaan muutaman henkilön seilailua mielenkiintoisessa maailmassa. Reseptejä seuraavaan elokuvaan: Sijoittukoon se tähän maailmaan, mutta suurella tasolla asioiden voi antaa olla, näyttelijöiden pitää olla kunnollisia, ja ennen kaikkea: nille täytyy antaa tilaa. Kaikki hiemankin mielenkiintoinen dialogi upotettiin tällä kertaa musiikkiin, joka soi aivan jatkuvasti. Enkä totta totisesti siedä musiikkivideoista kopioitua leikkaustyyliä, jossa paikasta toiseen leikataan jatkuvalla syötöllä ilman, että missään ollaan hetkeäkään rauhassa.

Valitukset sikseen, Episodi 3 oli parasta Star Warsia moneen vuoteen, ja täyttää tärkeimmän tehtävänsä: se nitoo yhteen muut episodit tehokkaasti, luoden toimivan, yhteisen tarinan. George Lucasin pelottelu elokuvan synkästä ilmapiiristä ja sopimattomuudesta lapsille oli höpönlöpöä, filmi oli sittenkin vain demokratian ylistyslaulu, joka varoittelee meitä niistä vaaroista, jotka vaanivat tiellä, jolla liikaa valtaa keskitetään yhdelle henkilölle.

Ehkäpä sotavangit, naisten raiskailu, väärinajattelijoiden polttaminen, verellä lotraus, irtoraajat ja muut oikean sodan raadolliset puolet onkin hyvä pitää irti tästä elokuvasarjasta.

3

Poiminta

Genret: sci-fi
Kesto: 140 min
Ohjaaja: George Lucas
Pääosissa: Ewan McGregor,Hayden Christensen,Natalie Portman,Samuel L. Jackson,Ian McDiarmid
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2005

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Nojoo…olihan tuo ny sellanen katsottava. Mutta jokin hohto noistakin elokuvista mennyt. Ei ne tunnu enää sellasilta ku sillon joskus kun 10-vuotiaana niitä katseli.

Yodana
Yodana
18 years ago

Elokuva oli minun mielestäni yhtä juhlaa alusta loppuun saakka.Jotkut kyllä ovat sanoneet, että elokuva olisi surkea mutta olen heidän kanssaan täysin eri mieltä.Olen katsonut kaikki muut elokuvat suhtkoht monta kertaa omilta videoilta ja dvd levyiltä.Saaga on täydellinen

mim
mim
18 years ago

Mahtava leffa paitsi et yksi kohta jäi mietityttään: episodi 4:ssa Leia kertoo Lukelle sen äidistä, oli kiltti, surullinen jne. Mutta. Eihän se ees ikinä nähnyt sen äitiä, eikö vain??

ärry
ärry
18 years ago

Samuel jackson ärsytti, ei vaan jediks sovellu. Jäksönin vuoropuhelutkin vaikuttivat jotenkin jäykiltä, etenkin siinä kohtauksessa kun tippuu alas ikkunasta.

tmou
tmou
18 years ago

Paras kolmesta uudesta, mutta se ei ole paljon sanottu. Liian helppoa, liian kitschiä, liian vähän tarinaa. 2p

a-k
a-k
18 years ago

Kerrassaan upea päätös Star wars saagalle. Lopettaa sithin Koston hiensoti siihen, mistä toivo elää alkaa. Näyttelijätkin olivat loistavia, Ian McDiarmid Palpatinena tekee yhden parhaan pahis roolin ikinä. Ewan McGregor ja Hayden Christensen oli kanssa loistavia. Samuel L. Jackson kruunaa loput. Mahtava elokuva kokonaisuus!

Star Wars fani
Star Wars fani
16 years ago

Mahtava elokuva! Olisi mahtavaa jos Lucas aloittaisi tekemään vielä seuraavan sukupolven jediritareita. 4p

ml
ml
18 years ago

Erinomainen päätös sagalle.Kaikki toimi niin kun piti.Ja kun on kysessä 6 osaisesta sarjasta niin arvostelen sen kokonaisudessa.Ep 3 on kuudesta elokuvasta 2 paras.

Obi- Wan
Obi- Wan
18 years ago

aivan mahtava!!!http://elokuvateatteri.com/v6/kuvat/hymiot/01.gif:D parempaa ei oo ikinä nähtykkää!!!

moi
moi
18 years ago

kerrassaan ihana hayden christensen RAKASTAN SITÄ!!!!

mim
mim
18 years ago

korjaus: episodi 6:ssa

???
???
18 years ago

Paras uusista elokuvista, vaikka olikin aika synkkä. 4p

älien
älien
15 years ago

Ovat kyllä tehosteet vanhentuneet neljässä vuodessa! Välillä näyttää ihan Pleikkari 2 -peliltä. Juoni on kyllä hyvä, mutta kyllä nuket ja pienoismallit kestävät CGI:tä paremmin aikaa. Uuden trilogian paras.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Itse en hirveästi tykännyt. Elokuva onnistui olemaan sellaista tasapaksua mättöä ja lässytystä. Jatkoihan se tarinaa ja silleen, mutta ei ainakaan itselleni kolahtanut.2p

bahamutjedi
bahamutjedi
17 years ago

Paras Star Wars ikinä! Näyttely ja kässäri olivat entistä paremmat, ja hahmot ynnä efektit yhtä hyvin tehty kuin ennen. Mutta myös sotaisa, ja ahdistava ajoittain. Pahikset olivatkin todella pahoja, Palpatine ja kloonit erityisesti.

MetalizeR
MetalizeR
18 years ago

ei ihan niin hyvä ku odotti olihan tää Star Warsin päätös elokuva…mut eihän nää uudet muutenkaan niin hyviä ollu…

jemi
jemi
18 years ago

surkeita kaikki! täysfloppeja! :D:D:D*

Turk
Turk
16 years ago

Uusista parhain 3p