X-men

Pakko sanoa, että minun oli jossain vaiheessa pakko katsoa tämä elokuva jo ihan siitä syystä, että luen paljon Marveleita ja siinä sivussa Ryhmä-X -lehtiä. Näin ollen olin pakotettu katsomaan X-menin jonain kauniina yönä ja näin kävi. Elokuva tarttui mukaani Makuunista tällä kertaa ilmaiseksi, joten ei onneksi kukkaro keventynyt sen enempää.

X-men siis perustuu Marvelin sarjakuvaan nimeltä: X-men, joka on suomeksi siis Ryhmä-X. Ryhmä-X:n perusajatus ja toiminta keskittyy konservaativisesti aina saman ryhmän tai ryhmän jäsenten elämään ja taisteluihin muita superolentoja/mutantteja vastaan. Itse olen huomannut, että Ryhmä-X:stä on pikkuhiljaa tullut sarjakuvia lukevan kansan (tässä tapauksessa minun) eräänlaista Kauniita ja Rohkeita. Sarjakuva sisältää nykyään enemmän ihmissuhdeongelmia kuin testosteronista toimintaa, mikä on oikeastaan ihan hyvä asia. Valitettavasti samaa ei voi sanoa X-men elokuvasta.

X-men on erittäin toimintapainotteinen elokuva siitäkin huolimatta, että toimintaa ei ole edes niin paljon. Pienillä tauoilla löyhää tarinaa yritetään pitää koossa lässyttämällä niitä ja näitä: lähinnä kuitenkin kaikenlaista peruskamaa, joka on itse sarjakuvan ystäville tuttua höttöä. Vuorosanatkin ovat tällä kertaa aikamoista läpän heittoa: ainoat todelliset helmet kommentit tulevat Xavierin ja Magneton keskusteluista. Tarina lienee koottu kasaan pienellä kiireellä tai sitten siitä on vain haluttu tehdä jonkinlainen kompromissi pituuden kanssa. Mene ja tiedä.

Näyttelijät ovat X-menissä suurelta osin onnistuineita valintoja. Sekä Xavierin että Magneton rooleihin on löydetty oikeat miehet: Xavieria näyttelee sarjakuva-Xavierin kankaalle siirtynyt inkarnaatio Patrick Stewart, joka on kuin ilmetty Xavier. Magnetoa taas näyttelee Ian “Gandalf” McKellen aika tyylikkäästi ja varmasti. Onnistuneet roolit kummaltakin! Myös Wolverinen rooliin on löydetty oikea ja karvainen mies, Hugh Jackman, jonka viimeaikaiset roolisuoritukset eivät ole silmää hivelleet. Jackman vetääkin sellaisen perusroolin, vaikkakin sopii Wolverineksi hyvin. Samaa voi sanoa Famke Janssenista (Jean Grey) ja James Marsdenista (Kyklooppi), jotka ovat onnistuneita valintoja rooliinsa. Valitettavasti jotain huonoakin leffasta löytyy kuten Halle Berry, joka valitettavasti tällä kertaa ei sovi alkuunkaan Stormiksi. Leffassa on myös muita sarjakuvasta tuttuja hahmoja, jotka ovat myös onnistuneita valintoja.

X-men ei ole mikään maailman paras elokuva. Se ei myöskään orjallisesti kunnioita sarjakuvan parhaita anteja, vaan ottaa omia vapauksiaan ja suorentaa suurta “tarinaa” aikalailla. X-men kuitenkin lämmittää vanhan Marvel-fanin sydäntä, sillä tälläiset sarjakuva-lohkaisut ovat edelleen aika harvassa vaikka nyt on tullut Hämähäkkimiehet ja Daredevilit. Toisaalta ei tekisi mieli suositella tätä, mutta totuus kuitenkin on, että kyllä tämän elokuvan kerran katsoo.

  • 60%
    X-Men - 60%
60%

Poiminta

Genret: jännitys,toiminta,sci-fi,seikkailu
Kesto: 104 min
Ohjaaja: Bryan Singer
Pääosissa: Hugh Jackman,Patrick Stewart,Ian McKellen,Famke Janssen,Halle Berry,Anna Paquin,Ray Park
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2000

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments