elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Duncan Jones on ohjaajana mielenkiintoinen tapaus, sillä miehen ensimmäinen ohjaus, Moon (2009), oli erittäin väkevä ja loistavasti tehty scifi-draama, joka upposi katsojan sydämeen kuin... Source Code -Lähdekoodi

Duncan Jones on ohjaajana mielenkiintoinen tapaus, sillä miehen ensimmäinen ohjaus, Moon (2009), oli erittäin väkevä ja loistavasti tehty scifi-draama, joka upposi katsojan sydämeen kuin kuuma veitsi voihin. Senpä takia lähdin avoimin mielin katsomaan ikuisesti Donnie Darko-roolistaan muistettavaa Jake Gyllenhaalia, joka tässä elokuvassa, Source Code, näyttelee Yhdysvaltain armeijan helikopterilentäjää, joka saa mielenkiintoisen ja tietysti salaisen tehtävän mennä tutkimaan kahdeksan minuuttia  menneisyyttä: kuka räjäytti pommin junassa ja kuka uhkaa Chicagoa ydinpommilla. Moni voisi ajatella, että kyseessä on mahdoton tehtävä, mutta elokuvien maailmassa tälläinen ei tietenkään ole mahdotonta, vaan mahdoton selitetään rinnakkaistodellisuuksilla ja puhtaalla ja monimutkaisella matematiikalla. Toisaalta tälläinen scifi-herkistely sopii Jonesille.

Näyttelijät ovat Jonesin ohjauksessa ihan mukiinmeneviä. Jones nimittäin osoitti jo Moonissa, että hän kykenee tekemään elokuvan vaikka vain yhdellä ihmisellä, eikä joukon ohjaaminen näytä olevan hirvittävän paljon vaikeampaa. Tosin haasteita toi Species III-käsikirjoittaja Ben Ripleyn, jonka poukkoilevan tarinan Jones yrittää pitää jonkinasteisessa järkitilassa. Rinnakkaistodellisuuksissa mennään lopulta niin viileästi, että katsoja-parkaa alkaa välillä jopa huimata. Siitä huolimatta Jake Gyllenhaal onnistuu omassa roolissaan varsin mainiosti: isäänsä ja tovereitaan kaipaava helikopterilentäjä sujahtelee kahdeksan minuutin välein samaan vaunuun aina tullakseen kasvokkain Michelle Monaghanin kanssa. Kaunes ja charmi pikku hiljaa kohtaavat, kun Gyllenhaalin näyttelemä Colter pikkuhiljaa alkaa rakastumaan Monaghanin Christinaan. Eikä huonoksi jää valvomossa tilannetta seuraavat Vera Farmiga ja Jeffrey Wright, jotka tuovat elokuvaan sekä tieteellistä kunnianhimoa että myötätuntoa.

Kaiken kaikkiaan Source Code on mielenkiintoinen elokuva, jonka katsoo mielellään kerran läpi. Totta puhuakseni se ei kuitenkaan ole mikään lottovoitto katsojalle, vaan pikemminkin keskinkertainen viihdyttäjä, jossa vähän kaikkea kaikille. Scifi-jännäriä, orastavaa romanssia, sopivasti jännitystä ja esiin puhkeavaa draamaa tarjoileva elokuva ei kuitenkaan ole valitettavasti mikään Moon, vaan pikemmin vanhan ajan “katson ennen nukkumaanmenoa”-elokuva. Kiivaasti eteenpäin harppova elokuva ei kuitenkaan nosta sykettä, vaan pikemminkin pysäyttää ajan niiksi minuuteiksi, kun Gyllenhaalin hahmo on taas samassa junassa. Hyvä yritys tämä kuitenkin on ja oli.

  • 60%
    Source Code -Lähdekoodi - 60%
60%

Poiminta

Genret: jännitys,sci-fi
Kesto: 93 min
Ohjaaja: Duncan Jones
Pääosissa: Michael Arden,Jake Gyllenhaal,Jeffrey Wright,Michelle Monaghan,Vera Farmiga
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2011

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments