Star Trek VII: Sukupolvet

Kun Star Trek: The Next Generation tv-sarja läheni loppuaan, oli hyvinkin luonnollista, että Star Trek-elokuvasarja siirtyisi tekemään tämän uuden sukupolven seikkailuja valkokankaalle. Kun edellisessä arvostelussani (Star Trek VI) mainitsin, että kuudes elokuva oli viimeinen, jossa vanha Enterprisen miehistö esiintyisi, niin asia ei ollutkaan ihan niin. Kirk, Scotty ja Chekov esiintyvät tämän seitsemännnen elokuvan alussa eräänlaisina soihdunkantajina. Elokuvan prologissa nimittäin kastetaan uusi Enterprise-B käyttöön ja pienten sattumusten kautta puolivalmis alus kohtaa tuntemattoman vaaran, joka tuhoaa liiton aluksia. Eräänlainen “aika-vyö”, joka toimii yhdyskäytävänä toiseen ulottuvuuteen; Nexukseen, on saapunut liiton avaruuteen. Kun Enterprise-B pelastaessaan muita joutuu tämän vyön vangiksi, Kirk tekee mitä kapteenin pitääkin tehdä: pelastaa alus oman hengen hinnalla. Enterprisen pelastauduttua Kirk teki sen kovimman uhrauksen, vai tekikö sittenkään?

Hypätään lähes 80 vuotta eteenpäin, ja uuden sukupolven Enterprisen miehistö on suorittamassa Worfin ylennysseremonioita holokannella. Kapteeni Picard ja hetkeä myöhemmin muukin miehistö saa kuitenkin hätäsanoman eräältä tutkimusasemalta ja jälleen on edessä seikkailu vailla vertaa. Vaikka elokuvan alku sisältää jonkinlaisen hahmoesittelyn, niin satunnaiselle katsojalle Next Generation-sarjan miehistö on varsin tuntematon. Seitsemän vuoden yhteiset kokemukset ja seikkailut ovat muokanneet tästä uuden sukupolven miehistöstä huomattavan paljon moniulotteisemman kuin vanha miehistö koskaan oli, mutta vastapainoksi vanhassa miehistössä oli kyllä sitten munaa, tunnetta ja ennenkaikkea huumoria huomattavan paljon enemmän.

On siis kulunut lähes 80 vuotta kun aika-vyö vei Kirkin, mutta eräs ihminen ei ole lopettanut tätä vyön etsimistä. Tohtori Soran on El-Aurianlainen, joka elää yli 300-vuotiaiksi, joten mitäpä muutakaan tekemistä sitä olisi. Houkuttimena toimii toki se, että vyön kautta pääsee sellaiseen ulottuvuuteen, missä kaikki haaveet toteutuvat, tai kuten Guinan (Whoopi) sanoo: kuin eläisi itse ilon sisällä. Samaan aikaan Data yrittää jälleen tulla enemmän ihmisen kaltaiseksi, ja asentaakin tunnesirun itseensä, ja eipä aikaakaan kun synapsit alkavat ylikuumeta. Spinerin näyttelemä Data edustaakin tämän elokuvan sitä humoristisinta osaa, kun mies yrittää oppia ihmisten tunteita, mutta muuten miehistön huumori on todellakin koetuksella.

Muutamien mutkien kautta Soren onnistuu pakenemaan Enterpriselta ja räjäyttämään jopa yhden tähden saadakseen aikavyön sinne, minne hän sen haluaa. Myös klingonit pyörivät kuvioissa, kun Soren lyöttäytyy heidän kanssa yhteen. Viimeisenä tekonaan Soren aikoo räjäyttää vielä toisenkin tähden, jonka seurauksena sadat miljoonat elämät tulisivat loppumaan, ja tätä ei Enterprise Picardin johdolla aio sallia. Viimeinen taisto käydäänkin Veridian 3-planeetalla, missä Picard kokee ehkäpä elämänsä mielenkiintoisimmat hetket. Kun Soren onnistuu räjäyttämään auringon, ja pääsemään Nexukseen, unohtaa hän, että myös Picard pääsee sinne. Sieltä käsin Picard onnistuukin palaamaan ajassa taaksepäin ja estää Sorenia toteuttamasta suunnitelmiaan… Uudestaan. Picard löytää täältä toisesta ulottuvuudesta myös hieman yllättävän apurin, ja katsojat pääsevät nyt ihan oikeasti näkemään Kirkin viimeisen taiston galaksin pelastamiseksi ja voi pojat Shatner on jälleen vedossa.

Star Trek: Generations on eräänlainen väliinputoaja tässä pitkässä elokuvasarjassa. Se yhdistää kyllä loistavasti vanhan ja uuden Enterprisen miehistön, mutta itse tarina jää hieman torsoksi. Toki se sisältää ne tutut Trek-elementit, ja tuo uuden sukupolven onnistuneesti valkokankaalle, mutta jotain jää puuttumaan. Ehkä se on Kirkin ja Picardin yhteispeli, jossa kaksi vahvaa persoonaa syövät toistensa tehot. Mutta kaikesta huolimatta tästä elokuvasta jää loppupeleissä ihan hyvä maku suuhun, ja vaikka tämä on eräänlainen lähtölaukaus uudelle sukupolvelle, on se samalla myös päätös sille. TV-sarjan loputtua Enterprise-D tuhotaan ja samalla heitetään hyvästit vanhoille kuteille ja lavasteille, sillä seuraavassa Star Trek elokuvassa kaikki on jälleen uutta ja valmista uusiin seikkailuhin.

3

Summary

Genret: jännitys,toiminta,sci-fi,seikkailu
Kesto: 117 min
Ohjaaja: David Carson
Pääosissa: Brent Spiner,Gates McFadden,Jonathan Frakes,LeVar Burton,Malcolm McDowell,Marina Sirtis,Michael Dorn,Patrick Stewart,William Shatner
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1994

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments