elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Western-genre on kulkenut pitkään merirosvo-genren kanssa samoja latuja. Molempien kulta-ajan jälkeen 40-luvulta 70-luvulle, molemmat vaipuivat unholaan nopeasti. Kun John Waynet ja Howard Hawksit, ja Errol...

Western-genre on kulkenut pitkään merirosvo-genren kanssa samoja latuja. Molempien kulta-ajan jälkeen 40-luvulta 70-luvulle, molemmat vaipuivat unholaan nopeasti. Kun John Waynet ja Howard Hawksit, ja Errol Flynnit ja Douglas Fairbanksit menehtyivät, lähti heidän mukanaan myös lännenelokuvien viehätys. Hyvin pitkälti ympäristön varassa kulkevien seikkailukertomusten tekemistä pidettiin liian kalliina. Merirosvoilun nostaessa uudelleen menestyksekkäästi itsensa takaisin kuvioihin, myös westernit ovat tekemässä näyttävää paluuta. Vuodenvaihteessa kankaille rymistävät kaksi täysin erilaista, mutta omissa luokissaan loistavaa, elokuvaa.

Ensimmäisenä saapuva klo 15:10 lähtö Yumaan on ohjaaja James Mangoldin uusintaversio muutaman vuosikymmenen takaisesta toimintarymistelystä. Tarinassa epätoivoinen maatilanpitäjä lähtee kuljettamaan pahamaineista vankia Yumaan lähtevälle junalle, samalla kun vangin jengi seuraa heidän jokaista askeltaan aikeissa vapauttaa johtajansa. Lopputulos on puhdasta adrenaliinia suoniin pumppaavaa viihdettä, josta ei tohdi irrottaa katsettaan.

Viime vuoden yhden parhaimmista elokuvista, Walk the Linen, ohjannut James Mangold tekee täysin onnistuneen harppauksen länkkärien genreen. Yrittämättä yhtään teennäistää tai tehdä elokuvastaan muuta kuin se on, Mangold virkistää vanhat kaavat tuntumaan tuoreilta ja muistuttaa siitä, miksi lännen romantisoidut tarinat olivat niin suosittuja aikanaan. Häntä auttamassa ovat loistavat näyttelijät. Russel Crowe tekee jälleen karismaattisen ja muistettavan roolisuorituksen pahiksen roolissa. Christian Bale jatkaa hyvien töidensä linjaa epätoivoisen miehen roolissa, jolla ei ole mitään menetettävää. Pienessä roolissa vilahtava Alan Tudyk on myös mainio mukaan raahattuna lääkärinä. Tälläkin hetkellä pyörivässä 30 päivää kaamosta-elokuvassa nähtävä Ben Foster jatkaa maanisten sekopäiden esittämistä tutulla laadukkaalla asenteellaan.

Elokuvan vahvuus on juuri se yksinkertaisuus, joka on toiminut aina lännenelokuvien hyväksi. Tarinasta löytyvät kaikki arkkityypit, jotka ovat tälle genrelle ominaisia. On saluunoita, ilkeitä rautatien omistajia, intiaaneja, pesunkestäviä pahiksia ja jopa ratsuväkeä ja pinkertonin miehiä. Mangold ei kavahda perinteitä vaan pikemminkin nostaa ne jalustalle.

Juuri tästä syystä Lähtö Yumaan on niin nautittava. On hienoa huomata, että vieläkin on tekijöitä, joille sana viihde ei ole myrkkyä, ja jotka osaavat taidokkaasti ottaa käyttöönsä vanhat tarinankaaret joilla loihtia tuttua, mutta siltikin tuoretta katseltavaa.

Kaikesta huolimatta vikoja, jotka ovat kuitenkin harvassa, löytyy. Kahden tunnin mittainen elokuva kärsii hitaasta puolivälistä, eikä pysähdys sivuraitella tapahtuvassa episodissa kaivosmiesten luona tunnu oleelliselta. Onneksi kohtaus on lyhyt, eikä elokuva jää junnaamaan mitenkään vahingoittavasti paikallaan. Päinvastoin, elokuva kerää vauhtia väjäämätöntä loppuuaan kohden sellaisella vauhdilla, että viimeisen konfrontaation alkaessa tunnelma hipoo kattoa. Mangold on lahjakas visualisti myös. Yuman karut maisemat ja karskit yhteenotot ovat komeaa katseltavaa. Erityismaininnan ansaitsevat kunnioitettavan pitkät kamera-ajot, jotka antavat katsojalle tilaa tuntea olevansa toiminnassa kunnolla mukana.

Uskon vakaasti, että niin Jesse James kuin Yumakin löytävät oletetut yleisönsä. Viihdyttävän ja vauhdikkaan Yuman ei tarvitse yhtään hävetä asemaansa ollessaan mikä on. Se on kaikin tavoin onnistunut takaa-ajo elokuva, jonkalaisia näkisi mielellään useamminkin.

Yhteenveto
Kovaksikeitetty Western, joka loihtii vanhoista tutuista aineksista tuoretta ja äärimmäisen viihdyttävää todellisuudenpakoa.

4

Summary

Genret: toiminta,western
Kesto: 122 min
Ohjaaja: James Mangold
Pääosissa: Russell Crowe,Christian Bale,Alan Tudyk,Ben Foster
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments