elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Brittikauhuilulla on pitkät perinteet lajityypin suunnannäyttäjänä. Michael Powellin Peeping Tom (1960) vei katsojan matkalle kohti elokuvahulluuden pimeää puolta elokuvan päähenkilön metsästäessä täydellistä pelkoreaktiota. Boris Karloffin...

Brittikauhuilulla on pitkät perinteet lajityypin suunnannäyttäjänä. Michael Powellin Peeping Tom (1960) vei katsojan matkalle kohti elokuvahulluuden pimeää puolta elokuvan päähenkilön metsästäessä täydellistä pelkoreaktiota. Boris Karloffin tähdittämä The Sorcerers (1967) kertoi tarinaa hypnotisoijasta, joka onnistuu kehittämään metodin ajatuskontrollointiin. Robin Hardyn ohjaama Uhrijuhla (1973) vastaavasti esitteli onnistuneesti muinaisia epäjumalia palvovaan kulttiin törmäävän uskovaisen poliisin tarinan. Clive Barkerin ohjaama Hellraiser (1987) vei brittikauhuilun aikanaan uudelle tasolle, kun Frank Cotton vedetään Helvetin syövereihin kidutettavaksi. Viimeisimpänä suurempana brittikauhuilun hetkenä voidaan pitää Danny Boylen zombikauhuilua 28 päivää myöhemmin, mitä ei varmasti tarvitse enää pohjustaa kenellekään. Christopher Smithin ohjaama Verisempi viikonloppu olisi ainakin halukas viemään lajityyppiään askeleen eteenpäin, mutta onko elokuvasta siihen?

Palisade Defencellä menee lujaa. Kauppa käy ja aseyhtiön valmistamia tuotteita myydään suurella menestyksellä ympäri maailman. Kiitos tästä kuuluu tietenkin yhtiön loistavalle myyntitiimille, joka on sattuneesta syystä palkittu rentoutumislomalla yhteen Itäblokin syrjäisimmistä kolkista. Bussimatka taittuu rattoisasti, kunnes matkanteon katkaisee tiellä retkottava puu. Lisäksi tiimin esimieheksi paljastuva nyhverö Richard (Tim McInnerny) onnistuu karkoittamaan kielitaidottoman bussikuskin autoineen tiehensä. Matka taittuu siis tästä eteenpäin kävellen kohti firman kustantamaa luksuslukaalia. Onneksi varsinainen ihmissuhdetaituri Richard pyrkii edelleen luomaan yhteishenkeä tiimiinsä, joka tuntuu natisevan liitoksistaan jo vähän joka nurkasta. Enää ei olisi pitkä matka edessä. Elokuvan alussa nähtävä nopea väläys sekasortoisesta pakojaksosta kertoo kuitenkin karua kieltään jostain aivan muusta…

Elokuvan alkuperäinen nimi Severance on ilmeisesti viittausta John Boormanin ohjaamaan jännäriklassikko Syvään jokeen, eli Deliveranceen. Elokuvan maahantuoja on ilmeisesti tajunnut tämän ja suomenkielinen nimi on väännetty asiaankuuluvasti kieliposkessa Verisemmäksi viikonlopuksi, millä ilmeisesti viitataan Sam Peckinpahin Veriseen viikonloppuun. Tuloksena on yksi parhaista ja kuvaavimmista suomenkielisistä nimikäännöksistä toviin.

Elokuvaa ei ole turhaan sanottu Konttori (The Office) tv-sarja kohtaa Syvän joen -yhdistelmäksi. Elokuvan tekijät ovat selkeästi ottaneet piirteitä ja viittauksia molemmista. Tarinan päähenkilöt ovat hyvinkin konttorimaisia. Tiimin esimiehenä toimiva Richard (McInnerny) muistuttaa luonteeltaan konttorin David Brenttiä (Ricky Gervais), joka on auttamattomasti omaa jäykkyyttään valtaosan ajasta tilanteiden ulkopuolella. Tiimin muita jäseniä ovat huumehöyryissä toilaileva Steve (Danny Dyer), pessimistinen Maggie (Laura Harris), mielistelevä nörtti – Gordon (Andy Nyman), helposti provosoituva Harris (Toby Stephens) ja humaani asesuunnittelija – Jill (Claudie Blakley.

Kokonaisuutena Verisempi viikonloppu on monella tapaa iloinen yllätys. Tarinan henkilöhahmoihin on todellakin kiinnitetty huomiota ja oikeastaan koko elokuvan alkupuolisko käytetäänkin pelkästään henkilöiden pohjustamiseen ja tulevien verikekkereiden valmistelemiseen. Elokuva muistuttaakin jossain määrin luonteeltaan Neil Marshallin Dog Soldierssia ollen kuitenkin vertailukohteeseensa nähden onnistuneemmin rakennettu kauhun ja komedian elementtien yhdistelmä. Verisempi viikonloppu ei nimittäin sorru suoranaiseen tarinan väljähtymiseen elokuvan lopussa, vaan onnistuu säilyttämään kohtuullisesti tilanteen kutkuttavuutensa aina lopputeksteihin saakka. Kuten elokuvan slogankin kuuluu: On yhtä kidutusta odottaa, kuka firmasta lähtee seuraavaksi…

4

Summary

Genret: jännitys,kauhu,komedia
Kesto: 90 min
Ohjaaja: Christopher Smith
Pääosissa: Danny Dyer,Laura Harris,Toby Stephens,Tim McInnerny,Claudie Blakley,Andy Nyman,Babou Ceesay,David Gilliam
Valmistusmaa: Iso-Britannia,Saksa
Valmistusvuosi: 2006

Antti Kiiskinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments