elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ensimmäisen kokopitkän elokuvansa ohjanneen Michael Graceyn musikaali, The Greatest Showman, on varsin rohkea ja yleisöä kosiskeleva veto menestystä keränneen La La Landin ja monen... The Greatest Showman

Ensimmäisen kokopitkän elokuvansa ohjanneen Michael Graceyn musikaali, The Greatest Showman, on varsin rohkea ja yleisöä kosiskeleva veto menestystä keränneen La La Landin ja monen muun musikaalin jalanjäljissä. Parhaimmillaan The Greatest Showman muistuttaakin ajoittain Baz Luhrmannin loistavaa Moulin Rougea, mutta vajoaa pääosin perusvarmalla tyylillä ohjatun elokuvan kastiin tehden vääryyttä siinä, kuinka virheitä on huolellisesti vältelty. Tuloksena on toimiva ja kovalla temmolla eteenpäin puskeva elokuva, joka ei tarjoa katsojalle hengähdystaukoja, saatika yllätyksiä. Perusvarmaan tekemiseen päätyvät esikoisohjaajan lisäksi käsikirjoittajat, jotka tekevät tanssi- ja lauluesityksillä elokuvasta hahmoineen mielenkiintoisen, mutta samalla niin turhauttavan, sillä sivuosissa olevien hahmojen tekemisiin ei juuri puututa; he kun ovat vain kuriositeetteja, aivan kuten elokuvassa.

Elokuvan tarina perustuu P.T. Barnumin tarinaan koko show-maailman synnystä. Tarina ei sinällään täysin kerro oikein Barnumin tarinaa, mutta joitain pääpiirteitä tarinassa on mukana, mikäli alkuperäistarinaan jaksaa perehtyä paremmin. Elokuvassa Hugh Jackmanin hahmo, P.T. Barnum, kokee todellisen ryysyistä rikkauksiin nousun, kun hän lopulta yrityksiensä jälkeen perustaa kummajais-sirkuksen omistamaansa museoon. Siitä tulee tietenkin menestys, joka johtaa vierailuun jopa Englannin kuningattaren luona ja kuuluisan laulajattaren, Jenny Lindin, kiertueeseen. Samalla Barnum kadottaa kuitenkin suuren sydämensä, jonka luonnollisesti löytää takaisin elokuvan loppupuolella erinäisten vaiheiden kautta. Ja onpa mukana Zac Efron haikailemassa oman aikansa kielletyn rakkauden perään rikkaiden vanhempien paheksuessa taustalla.

The Greatest Showman on näyttelijöidensä osalta varsin onnistunut musikaali. Sen kantava tähti on oikeutetusti Hugh Jackman, joka onnistuu roolissaan jopa yllättävän positiivisesti. Jackmanin hymy ja tarmo sulattavat elokuvan jään tehokkaasti, kun elokuvan muut kuriositeetit eli sivuosan esittäjät jäävät jalkoihin. Parhaiten osaansa pääsee ruotsalainen Rebecca Ferguson, joka onnistuu omassa Jenny Lindin roolissaan mainiosti katsojan tuntiessa platonista sähköä Jackmanin ja Fergusonin välillä. Samaan ei valitettavasti pysty Barnumin vaimoa esittävä Michelle Williams, jonka rooli on lähestulkoon katsella elokuvan “hurjaa” menoa milloin mikäkin turkis päällään. Aidontuntuista rakkautta Williamsin ja Jackmanin välillä ei missään vaiheessa synny ja koko heidän avioliittonsa jääkin tässä musikaalissa vaisuksi. Samalla vaisuudella nähdään myös tärkeässä sivuroolissa Zac Efron, jonka rooli mukaan houkuteltuna nuorena nousukkaana on kontrastinen, mutta samalla niin kahlittu, että katsojan sydäntä oikein viiltelee.

Kokonaisuutena The Greatest Showmanista varmasti kaavailtiin huikeaa menestystä, joka on ainakin lipputuloissa mitattuna osoittautunut ainakin jonkinlaiseksi menestykseksi. “Vain” 84 miljoonaa tuotantokuluihin tuhlannut elokuva onkin kirjoitushetkellä kerännyt arvioiden mukaan n. 266 miljoonaa dollaria ja onpa plakkarissa jopa yksi ehdokkuus Oscareissa (paras laulu). Todellisuus kuitenkin on, että The Greatest Showman on parhaimmillaankin vain hyvä yritys. Se on vanhoihin ja turvallisiin kaavoihin kangistunut elokuva, jota valovoimainen tähti, Hugh Jackman, kannattelee selkeästi pinnalla. Musiikista mitään tietämättömän korvaan kappaleet puolestaan kuulostavat jopa tylsiltä ja pitkäveteisiltä, eikä tanssinumeroihin ole saatu tarvittavaa rytmiä ja vetovoimaisuutta. Tuloksena on paljon touhua ja tohinaa, muutama pysähdyttävä, tunteet kuohauttava, hetki ja paljon keskinkertaista tylsyyttä. Elokuva, jolta voisi odottaa suuria, tarjoaa vain rytmillistä iloa, hymyä ja ilotulituksia; ei kuitenkaan mitään uutta ja säkenöivää ja se on minusta sääli.

  • 64%
    The Greatest Showman - 64%
64%

Poiminta

Genret: musikaali, draama
Kesto: 105 min
Ohjaaja: Michael Gracey
Pääosissa: Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron, Zendaya, Rebecca Ferguson, Austyn Johnson, Cameron Seely
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2017

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments