elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Steven Seagal on viime vuosina kunnostautunut lähinnä siinä, että mieheltä on tullut julki kerta toisensa jälkeen huonompia elokuvia, joita ei kannata välttämättä edes nimeltä...

Steven Seagal on viime vuosina kunnostautunut lähinnä siinä, että mieheltä on tullut julki kerta toisensa jälkeen huonompia elokuvia, joita ei kannata välttämättä edes nimeltä mainita. Senpä vuoksi miehen fanien matka kannattaa suunnata Seagalin uran alkuvuosille, josta löytyy John Flynnin ohjaama väkivaltainen toimintaelokuva Katujen laki (Out for Justice): elokuva, joka tarjoilee melkoista myllytystä Seagal-toiminnasta pitäville faneille ja miksei muillekin toimintaelokuvien ystäville. Elokuva trailerin mukaan Out for Justicessa ollaan mailien päässä sivilisaatiosta ja siltä tosiaan näyttää: ilotytöille autostaan naureskeleva, hihatonta paitaa ja barettia pitävä Seagal ei ole varmaan koskaan ollut julmempi, vihaisempi ja väkivaltaisempi kuin tässä elokuvassa, jossa armoa ei anneta juuri kenellekään.

Out for Justicen juoni ei ole välttämättä kovinkaan monimutkainen, mutta sen sijaan elokuvan hahmot ovat yllättäen melko mielenkiintoisia. Koko valtava hässäkkä lähtee joka tapauksessa liikkeelle siitä, kun Seagalin näyttelemän Ginon kollega ammutaan keskellä päivää ihmisten ympärillä tohjoksi. Tekijänä on Ginon lapsuudenystävä Richie (William Forsythe), joka on päättänyt toteuttaa oman amok-juoksunsa keskellä mafian aluetta. Tätähän ei tietenkään baskeripäinen kovanaama Gino hyväksy ja sen seurauksena on lähes 90 minuuttia kestävä verilöyly, jossa Gino jahtaa Richieta lähes jokaisessa mahdollisessa paikassa.

Vaikka Out for Justicen juoni ei olekaan sieltä oivaltavimmasta päästä, on silti mukava sanoa muutama sana pääosanesittäjistä, sillä he viljelevät elokuvassa mielenkiintoiset roolit. Ensinnäkin näin jälkikäteen miettien on vaikea löytää kummastakaan päähahmosta sitä todellista sankaria, sillä Seagalin Gino muistuttaa enemmän antisankaria kuin puhtoista sankaria. Lähes narsistisesti näyttelevän Seagalin hahmo puhkuu tarmoa, itsevarmuutta ja lujuutta, jolla hän löylyttää baareista ja kadulta löytyvää kuonaa lähes pysäyttämättömällä vimmalla. Toisaalta William Forsythen Richie on lähes samaa maata, mutta sillä erolla, että Richie ei välitä sitäkään vähää mistään, vaan vimmainen hyvän olon tunne on Richielle tärkein asia maailmassa. Ja tähän samankaltaisuuteen periaatteessa Flynnin elokuva nojaa: kahteen sekopäähän, joista toinen vain sattuu edustamaan elokuvassa lakia.

Kaiken kaikkiaan Out for Justice on perinteinen toimintaelokuva, joka on kuin keskiverto putkilojuoksu ilman tallennusmahdollisuutta. Flynnin elokuva kuitenkin erottuu näyttävästi massasta päärooliensa ansiosta, jossa turhautuneen ja vihaisen oloinen Seagal hakkaa lähes kaikkea liikkuvaa. Kun tähän lasketaan mukaan energisen roolin tekevä Forsythe, jää katsojalle elokuvasta yllättävän paljon käteen: 90-luvun alun halvemmat toimintaelokuvat eivät sittenkään ole mitään kuraa, vaan äijiä pistetään pelkällä vihan voimalla ketoon niin paljon, että herkemmältä katsojalta lähtee elokuvaa katsoessaan varmastikin tukka päästä.

  • 70%
    Katujen laki - 70%
70%

Poiminta

Genret: toiminta,rikos
Kesto: 91 min
Ohjaaja: John Flynn
Pääosissa: Jo Champa,Sal Richards,Shareen Mitchell,Gina Gershon,Jerry Orbach,Steven Seagal,William Forsythe
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1991

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments