elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Swamp Thing on tarina Alec Holland nimisestä tiedemiehestä, joka yhdessä siskonsa kanssa on onnistunut kehittämään kasvilannoitteen joka nopeuttaa vihreiden ystäviemme kasvua exponentiaalisesti. Valitettavasti tutkimustuloksista...

Swamp Thing on tarina Alec Holland nimisestä tiedemiehestä, joka yhdessä siskonsa kanssa on onnistunut kehittämään kasvilannoitteen joka nopeuttaa vihreiden ystäviemme kasvua exponentiaalisesti. Valitettavasti tutkimustuloksista on kiinnostunut myös Anton Arcane niminen hämäräperäinen miljonääri. Arcane päättää anastaa Hollandin tutkimustulokset ja räjäyttääpä vielä mokoman valkotakin siskonsa kanssa kilon klönteiksi ympäri suota, jossa nämä ovat tutkimuksiaan suorittamassa. Tietenkään herra Holland ei osaa kuolla helpolla, vaan oman lannoitteensa avittamana hän muuttuu kammottavaksi suo-olennoksi joka tulee kantamaan nimeä Swamp Thing!

Aiheeseen perehtymättömälle voisi tässä vaiheessa selventää, että kyseessä on siis Len Weinin luoman legendaarisen sarjakuvahahmon elokuvallinen inkarnaatio. Tarina on pääpiirteittäin melko uskollinen alkuperäismateriaalille, tosin muutamaa hahmoa on muutettu niin rankalla kädellä, ettei yhteyttä sarjakuvaan voi oikeastaan enää nähdä. Muutoksista mainittakoon esimerkkinä Linda Hollandin muutos vaimosta siskoksi, joka käytännössä nollaisi sarjakuvan tarinakaarista valtavan suuren osan.

Elokuvan on ohjannut menneiden vuosien nero Wes Craven, joka yrityksistä huolimatta ei ole enää vuosiin saanut aikaiseksi mitään merkittävää. Erityisesti Swamp Thingissä on havaittavissa Cravenin kyvyttömyys ohjata ihmisiä, hahmojen dialogi kuulostaa irralliselta ja muutenkin näyttelijät tuntuvat olevan Tervasaaren kesäteatterista reväistyjä. Oikeastaan ainoan edes siedettävän roolityön tekee muun muassa Twin Peaksista tuttu Ray Wise, joka vastaa Alec Hollandin roolista ennen hirviöksi muuntumistaan. Mukana häärii myös Cravenin debyyttiteoksesta, Last house on the left, tuttu aidon psykopaatin elkeet omaava David Hess yhtenä Arcanen kätyreistä.

Erityisesti Alan Mooren kauden Swamp Thingiin perehtyneille tämä elokuva on täydellinen pettymys. Kaikki hienovarainen pohdiskelu ihmisluonteen todellisesta olemuksesta on käytännössä korvattu materiaalilla jossa valtavaan Valintatalon muovipussiin ja sammaleeseen puettu hirviö riehuu suolla ja kaataa terroristien veneitä. Elokuvan keskiväli koostuu lähes täysin hirviön ja Arcanen kätyreiden taistelusta suolla, jossa samaa filmimateriaalia räjähdyksistä ja veneiden kaadoista käytetään varmaankin kymmeniä kertoja. Ensimmäisen kerran materiaalian kierrätys vielä naurattaa, mutta kun tajuaa joutuvansa katsomaan samoja kohtauksia yhä uudelleen, alkaa pikkuhiljaa hätäkakka valahtamaan housuun.

Hämmästyttävää kyllä, Swamp Thing oli ilmestymisensä aikoihin pienoinen menestys, ja poikipa se jopa vieläkin tökerömmän jatko-osan. Itse en puhtain mielin tätä suosittelisi kuin itseni kaltaisille äärimmäisille “Jeff Albertsoneille” (wikitä jos meni ohi), joille tuottaa äärimmäistä mielihyvää analysoida kaikkea sitä mikä alkuperäisteokseen nähden on mennyt pieleen ja miksi.

  • 40%
    Swamp Thing - 40%
40%

Tiedot

Genret: jännitys,kauhu,toiminta
Kesto: 93 min
Ohjaaja: Wes Craven
Pääosissa: Adrienne Barbeau,Ray Wise,David Hess,Louis Jourdan
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1982

Ville Tarkiainen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments