elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Trey Borzillierin ja Barbara Schroederin vuonna 2018 ohjaama dokumentti, Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist, on melko mukaansatempaavaa katseltavaa,... Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist

Trey Borzillierin ja Barbara Schroederin vuonna 2018 ohjaama dokumentti, Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist, on melko mukaansatempaavaa katseltavaa, sillä dokumentti luo melko objektiivisen näkökulman pankkiryöstöön, joka on edelleen yksi erikoisimmista ryöstöistä maailmalla. Netflixistä löytyvässä dokumentissa kuvataan nimittäin tapahtuma, jossa pankin ryösti pizzalähetti pommi kaulassaan. Ja koska kyse on tosielämästä, eikä elokuvasta, niin lähetti jäi poliisien saartamaksi ja ryöstöllä oli äärimmäisen murheellinen loppu, kun lähettiin sidottu pommi räjähti poliisien silmien edessä. Siitä lähti liikkeelle erikoinen ajojahti, jossa selvitettiin, millainen salaliitto ja/tai rikollisnero ryöstön takana oikeastaan oli.

Katsojalle on melko selvää, että varsinkin Trey Borzillier on tehnyt dokumentin eteen valtavan, vuosia kestäneen, työn keskustellessaan puhelimitse vankilassa viruneen ja oletetusti koko homman suunnitelleen Marjorie Diehl-Armstrongin kanssa. Tuloksena on välillä jopa hypnoottinen eepos, jossa Borzillier rakentaa ja käy läpi koko tapahtumaan liittyen verkoston yksi toisensa jälkeen voimalla ja tenholla, joka saa varmasti jotkut poliisitkin vihreäksi kateellisuudesta. Outoja tositapahtumiakin dokumentissa jaksetaan mainita: kummalliset ohjeet pankkiryöstäjälle, pakastimesta löytynyt ruumis ja kummallisesti kesken kaiken menehtyvät aviomiehet ovat vain yksi puoli tarinaa; toisella puolella on selkeästi (jälleen kerran) mielenterveysongelmia, huumeita ja epäonnistumisia, jotka todennäköisesti saivat erilaiset ihmiset punomaan juonia rahojen saamiseksi. Katsojalle se on kuin parhaan murha.info keskusteluketjun visualisointia; kiinnostavia detaljeja tulee solkenaan ja Borzillier onnistuu punomaan asiat kohtuullisen loogisesti yhteen haastatteluilla ja oletuksilla, jotka syntyvät toisiaan toistavien vuosien kuvamateriaalista.

Yhtäkkiä ohjaaja on varmaan itsekin ymmärtänyt, että poliisien sivulauseista, Diehl-Armstrongin sanoista ja ylimääräisestä kuvamateriaalista on syntynyt oivallus tai oivalluksia ja todellinen salaliitto on alkanut näyttämään todennäköisemmältä. Katsoja saakin seurata osin jopa jännittävää tutkimusmatkaa tämän rikoksen syvempiin piirteisiin, jossa dokumentin ohjaajat yrittävät löytää niitä kuuluisia neuloja heinäsuovasta. Seurauksena on onnistunut ja otteessaan pitävä dokumentti, joka piirtää kuvan todennäköisestä salaliitto-pyramidin kärjestä, sekä sen jalustasta. Toki kaikkeen täytyy suhtautua varauksella, sillä dokumentissa esitettävät henkilöt ovat selkeästi olleet mielensä kanssa poissa konventionaaliselta alustalta, mutta kun sen pitää mielessään, niin Evil Genius on yksi Netflixin kiinnostavimmista dokumenteista.

4

Koonti

Vuosi: 2018
Kesto: neljä episodia
Ohjaaja: Barbara Schroeder, Trey Borzillier
Genre: Dokumentti

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments