elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kurt Sutter on aikamoinen käsikirjoittaja, sillä onhan miehen kynästä lähteneet sellaiset sarjat kuin Shield ja ennenkaikkea Son Of Anarchy, jonka ensimmäiset kaudet ovat ainakin... Mayans M.C. -Season 1

Kurt Sutter on aikamoinen käsikirjoittaja, sillä onhan miehen kynästä lähteneet sellaiset sarjat kuin Shield ja ennenkaikkea Son Of Anarchy, jonka ensimmäiset kaudet ovat ainakin allekirjoittaneen mielestä yksi parhaimmista sarjoista suoratoisto/tv-viihteen saralla. Nyt mies on tehnyt muutaman vuoden tauon jälkeen comebackin tuoden televisioon SOA:n (Son Of Anarchy) spin-offin, Mayans M.C.:n. Tämä tuttu kuvitteellinen moottoripyöräkerho esiintyi jo monilla SOA:n tuotantokausilla, mutta nyt tämä kerho on saanut omaa elintilaansa FX:n tuottamana HBO Nordicilla.

Koko tarina siirtyy aikaan SOA:n tapahtuminen jälkeen ollen “post”-Jax Tellermäinen kyhäelmä, jossa Tellerin “paikkaa” sarjan tähtenä ottaa JD Pardo; näyttelijä, jota en yllättäen muista mistään sarjasta tai elokuvasta. Pardon hahmo on juuri vankilasta vapautunut EZ, moottoripyöräkerhon Prospect-jäsen, joka on kerhon (ja lähes kaikkien) tietämättä tehnyt sopimuksen DEA:n kanssa yrittäen paljastaa kartellin DEA:lle.

Niinpä Santo Padren kaupungissa majaansa pitävä Mayans tekee samaa mitä SOA:ssakin: turvaa huumekauppaa tehden tiliä milloin kartellin, milloin arjalaisten kanssa. Kun luvassa on vaarallisia tilanteita, perheen välisiä verisiteitä, meksikossa majailevat kapinalliset ja tietenkin poliisi, on käsissä melkoisen tapahtumarikas tuotantokausi, joka on onnistuttu änkeämään oikeastaan varsin helposti 10 episodin pituiseksi.

Ja mikseipä olisi pystytty, sillä ensimmäinen tuotantokausi tarjoilee katsojalleen jo melkein liikaa. Se sisältää liian paljon sivuhahmojen tarinoita, joita jätetään auki ja liian paljon selkeitä ja avoimia ovia, joiden läpi näkisi kuka vain, muttei tietenkään kerhon johtaja Bishop (Michael Irby). Tuloksena on sielutonta sekoilua ja veren vuotamista, jossa JD Pardon näyttelemä, kaiken muistava, EZ tallustaa läpi todellisen draamanäytelmän päätään pyöritellen.

Koko tarinaa vaivaa jo edellä mainittu sieluttomuus ja tahdittomuus, joka piirtyy television ruudulle näyttelijöiden impulsiivisena käytöksenä. Hahmoihin ei tehdä syvyyttä, eikä millään tapahtumalla loppujen lopuksi ole oikeastaan mitään väliä. Ei ihme, että suuresti ihailemani Edward James Olmos (Blade Runner (Gaff)) huokailee välillä syvemmin kuin pitäisi samalla kun toisen kokeneen näyttelijän, Tony Planan, ilme alkaa olla jo liiankin totinen.

Sarjan pääosissa olevat näyttelijät eivät pysty tuomaan episodeihin tarpeeksi puhtia: Sarah Bolger ei saa rakennettua itsestään mitenkään uskottavaa kartellijohtajan vaimoa ja muun muassa SOA:ssa aikaisemmin nähty Emilio Rivera vain tyytyy uusimaan roolinsa vaarallisena, mutta hiljaa istuvana kerhon johtajana. Danny Pino sentään jaksaa parissa episodissa yrittää kartellin päänä, mutta sekin valuu kasaan, kun Sutter on päättänyt jostain syystä esittää dialogia sekaisin sekä englanniksi, että espanjaksi.

Mayans M.C. on minusta kuitenkin hyvä yritys tehdä aivan selkeä spin-off-sarja. Marvel on sitä harrastanut jo vuosia ja on hyvä, että tälle rintamalle tulee uusia yrittäjiä, vaikka silloin pitäisi panostaa enemmän hahmoihin kuin tarinaan. Tässä tapauksessa tarinan on vedelty viivoja sieltä täältä ja lopulta lähes kaikki tuntevat kaikki, joka johtaa vain sellaiseen ilmaan kudottuun verkkoon, että siihen jäävät yksinkertaisesti kaikki kiinni. Niille, jotka pitivät SOA:sta, Mayans M.C. on kuitenkin suhteellisen helppo ja turvallinen valinta. Eipä tarvitse ainakaan television edessä 10 episodia enempää istua.

Mayans M.C. -Season 1
2.5

Tiivistelmä

Genret: rikos, draama, jännitys
Kesto: 10 episodia
Ohjaajat: Norberto Barba, Guy Ferland, Rachel Goldberg, Batan Silva, Hanelle M. Culpepper, Félix Enríquez Alcalá, Elgin James, Peter Weller
Pääosissa: JD Pardo, Clayton Cardenas, Sarah Bolger, Michael Irby, Carla Baratta, Richard Cabral, Raoul Max Trujillo, Antonio Jaramillo, Danny Pino, Edward James Olmos, Frankie Loyal, Emilio Rivera, Tony Plana, Ray McKinnon
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2018

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments