elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kukapa ei tietäisi jotain ”Jumalan kädestä” tai miehestä, joka nosti Argentiinan hetkeksi jalkapalloilevan maailman kärkeen? Miehestä, josta piti tulla seuraava Pele? Jopa ihmiset, jotka... Diego Maradona

Kukapa ei tietäisi jotain ”Jumalan kädestä” tai miehestä, joka nosti Argentiinan hetkeksi jalkapalloilevan maailman kärkeen? Miehestä, josta piti tulla seuraava Pele? Jopa ihmiset, jotka eivät seuraa jalkapalloa, tietävät, kuka on Diego Maradona. Kansallissankari, jalkapallojumala, Napolin ihmemies, possu, petturi, narkomaani … ihminen.  Asif Kapadia on aiemmin tehnyt ansiokkaat dokumentit niin Ayrton Sennasta kuin Amy Winehousesta. Ihmisistä, joilla oli selkeästi kahdet kasvot. Taiteilijoita, urheilijoita ja ennen kaikkea persoonia, jotka jättivät jälkensä historiaamme. Nyt Kapadia on käynyt läpi yli 500 tuntia ennennäkemätöntä videomateriaalia, josta on työstänyt reilun kahden tunnin elokuvan Maradonasta.

Dokumentti on polveileva, ajoittain jopa maalaileva, ja hämmentävästi siinä ei ole yhtään nykypelaajan haastattelua. Vielä hämmentävämpää on se, että pois on jätetty myös paljon haastatteluja miehiltä, jotka pelasivat Maradonan kanssa. Mielestäni ne olisivat tuoneet tarinaan lisää syvyyttä. Nyt tarina keskittyy vain ja ainoastaan Diegon elämään ja varsinkin vuosiin Italiassa, kun mies nosti Napolin ennennäkemättömään suosioon, ja siinä samalla Argentiinan mestariksi.

Ymmärrän täysin ihmisiä, jotka idolisoivat Maradonaa aina puolijumalaksi asti. Miehen taitoa ei mikään asia himmennä, sillä se oli kiistatta aikanaan maailman parasta. Se oli jotain, mitä ei nähty uudelleen ennen kuin toinen argentiinalainen pieni mies tuli Barcelonaan ja kirjoitti myös nimensä historiaan. Maradonan varjo ulottuu edelleenkin tuon pienen miehen ylle. Messistä ei ikinä voi tulla samaa kuin Maradonasta, sillä Messi ei ole tuonut Argentiinalle maailmanmestaruutta.

Mitään uutta tai mullistavaa dokumentti ei tarjoa jalkapallosta tietäville. Dokumentti lähtee liikkeelle siitä, kun mies siirtyy Barcelonasta Napoliin, jossa mafia pyörittää seuraa enemmän tai vähemmän näkyvästi. Eihän Napolin kokoisella joukkueella olisi normaaliolosuhteissa ollut mitenkään varaa Maradonaan. Kummallista on myös, miksi Maradona lähtee Barcelonasta pieneen italialaisseuraan. Dokumentti tuo kuitenkin hyvin esille sen kuinka kaksikasvoinen Maradona oli. Oli perhekeskeinen, tyttärensä kanssa hassutteleva, lämmin ja intohimoinen Diego, ja sitten kentällä nähty röyhkeä, sääntöjä venyttävä Maradona, joka harjoitteli silloin, kuin se hänelle sattui sopimaan. Nykyisten kuntostandardien mukaan Maradona ei pelaisi tänä päivänä, mutta aika oli eri. Vaikka kyseessä on dokumentti, niin sillä on selkeä draaman kaari noususta tuhoon. Se kertoo tarinan miehestä, joka saavutti kaiken ja samalla heitti sen pois.

Elokuva käänsi ehkä jollain tavalla myös allekirjoittaneen sympatiat tämän pienen miehen puolelle, mutta loppujen lopuksi tuolta aikakaudelta jäi historiaan myös toisenlaisia jalkapallotähtiä, joita isojen kaupunkien yöelämä ja päihteet eivät vetäneet puoleensa. Maradona kaikesta huolimatta olikin siis vain kuolevainen, ja kuten Senna ja Amy dokumenteissa, paljon jää katsojan pääteltäväksi.

Elokuva
80%

Summary

Ohjaus: Asif Kapadia

Genre: Biografia, Dokumentti

Kesto: 130 min

Vuosi: 2019

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments