elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

R&A 2019 haastattelu: BLINDED BY THE LIGHT & Gurinder Chadha R&A 2019 haastattelu: BLINDED BY THE LIGHT & Gurinder Chadha
BLINDED BY THE LIGHT kertoo teini-ikäisestä Javedista, kirjailijan elämästä unelmoivasta eristäytyneestä nuoresta, joka perheineen kokee päivittäistä syrjintää vahvasti Thatcheröityneessä maassa. Eräänä päivänä hänen ystävänsä... R&A 2019 haastattelu: BLINDED BY THE LIGHT & Gurinder Chadha

BLINDED BY THE LIGHT kertoo teini-ikäisestä Javedista, kirjailijan elämästä unelmoivasta eristäytyneestä nuoresta, joka perheineen kokee päivittäistä syrjintää vahvasti Thatcheröityneessä maassa. Eräänä päivänä hänen ystävänsä sysää Javedin syliin kasan Bruce Springsteenin musiikkia. Ne ovat suora yhteys kaikkeen mikä on totta tässä kurjassa maailmassa, hän sanoo. Skeptisyydestään huolimatta Javed kuuntelee kaukaiselta vaikuttavan rokkarin musiikkia ja huomaa koko elämänsä muuttuneen sen seurauksena.

Elokuvateatteri.com pääsi puhumaan ohjaaja Gurinder Chadhan kanssa Springsteenistä, elokuvasta, sekä sen tärkeästä sanomasta tämän päivän katsojille.

Heti alkuun henkilökohtainen kiitos tästä elokuvasta. Jopa sen traileri herättää minussa saman olon kuin Springsteenin musiikki; että joku maailmassa puhuu suoraan sinulle juuri samoista tunteista jotka mylläävät sisälläsi ja te jaatte tämän kokemuksen riippumatta paikasta, ajasta tai muista eroavaisuuksista. Se saa maailman tuntumaan yhtenäiseltä.

Gurinder Chadha: Voi kiitos!

Elokuvassa on 17 Springsteenin laulua. Hänen katalogi on kuitenkin niin massiivinen, että laulujen valinnan täytyi olla suuri haaste. 

Halusin alusta lähtien valita ja etsiä sellaiset laulut tarinaan, jotka eivät ainoastaan sopisi tarinan eteenpäin viemiseen vaan myös olisivat henkilökohtaisesti koskettavia Javedille. Rakensin tarinan näiden tiettyjen laulujen ympärille alusta lähtien ja minusta oli tärkeää että nämä olivat juuri valitut kappaleet.

Elokuvassa kuullaan myös tarkkaan valittuja esityksiä tietyistä lauluista. Yksi niistä on Springsteenin ensimmäinen live-esitys laulusta THE RIVER. Tämä oli myös ensimmäinen kerta kun Springsteenin sisko, josta laulu kertoo, kuuli sen ensimmäistä kertaa. 

No jopas! (Naurua) Sinäkin olet nörtti!

Tarkoitat tässä varmaan kohtausta, jossa Javed katsoo BBC:n dokumenttia Brucesta? Yksi haasteista oli löytää materiaalia hänestä jota voisimme käyttää elokuvassa, sillä kaiken piti olla materiaalia ennen vuotta 1987 johon elokuvamme sijoittuu. Mutta syy miksi halusin käyttää juuri tätä hetkeä oli se että Bruce, juuri ennen laulun alkua, kertoo kappaleen olevan siskolleen ja hänen miehelle, mutta myös heidän olleen sen inspiraatio – halusin tämän yhdistävän hetken elokuvaan.

Hetki on koskettava myös siksi koska elokuvassa Javedin sisko on menossa naimisiin ja tosielämässä – vaikka laulu onkin surullinen – sen inspiraatioilla oli onnellinen loppu.

Täsmälleen. Halusin myös varmistaa, että jos tässä vaiheessa elokuvaa katsoja ei vielä pitänyt Brucesta niin sen hetken jälkeen he tulisivat pitämään.

Brucea ei itse elokuvassa nähdä, mutta hänen läsnäolo on kaikkialla sen rakenteissa. Tietyissä kohtauksissa se lähestyy eräänlaista hengellistä vapautusta elämää suurempana luonnonilmiönä. Kertoisitko enemmän miten lähestyit tarinaa tämän suhteen.

Tuo koko kohtaus jonka mainitsit on elokuvan peruskivi. Se on hetki jonka piti toimia alusta alkaen sillä laulun (Dancing in the Dark) lyriikat iskevät Javeediin koviten. Kohtauksessa on kaksi kappaletta ja molempien laulujen toimiminen oli niin tärkeää, että ilman niitä ei ollut elokuvaa. Halusin tämän hetken ikuistettavan kankaalle muutenkin kuin tekstityksinä ja halusin yleisön ymmärtävän miten paljon ne liikuttavat Javedia ja miten ne liittyvät häneen.

Kohtaus nähdään myös elokuvan trailerissa ja on jo siinä pysäyttävä hetki.

Sinä vuonna oli myös oikea pyörremyrsky ja jokainen, joka oli elossa silloin muistaa tuon yön.

Elokuva sijoittuu vuoteen 1987 ja surullista kyllä sisältää monia asioita jotka ovat vielä elossa nykypäivänä. Vastakkainasettelu ja epätietoisuus tulevasta ovat vahvasti esillä vaikka aikaa on kulunut yli 30 vuotta.

Rotua käytetään aina ihmisten jakamiseen kautta aikain, mutta halusin näyttää että vaikka asiat olivat näin niin olimme kykeneviä muutokseen. Me mursimme (äärioikeistoryhmä) National Frontin – se oli mahtavaa. Minusta oli tärkeää sanoa katsojille että kaikki tämä on ollut olemassa ja näitä keinoja poliitikot käyttävät meidän erottamiseen. Mutta me olemme liikkuneet eteenpäin ja saavuttaneet paljon ja siitäkin huolimatta menneisyys odottaa meitä aina kulman takana. On meidän tehtävämme muistaa että kukistimme sen jo kerran – me pystymme siihen uudestaan.

Aikamme alkaa loppua ja minusta tuntuu että voisimme puhua Springsteenistä vielä tunteja.

Minä olenkin puhunut! Olen antanut jo yli 300 haastattelua aiheesta!

Uskon kuitenkin vakaasti että BLINDED BY THE LIGHT löytää vielä paikkansa kaikista samoista keskusteluissa missä Springsteenin musiikki tulevaisuudessa mainitaan.

Kerron sinulle tämän, koska olet myös nörtti, tai pitäisi sanoa Springsteen -fani. Kun esitimme elokuvan ensimmäistä kertaa ja Bruce oli yleisössä, hänen managerinsa tuli luokseni ja kertoi Brucen olleen niin vaikuttunut elokuvasta, että se oli inspiroinut häntä tekemään jotain uutta – ohjaamaan oman elokuvansa. Joten Bruce on yksi tulevan WESTERN STARS elokuvan ohjaajista meidän yhteistyön ansiosta.

Olen ikionnellinen että pystyin antamaan hänelle tämän vastalahjaksi.

BLINDED BY THE LIGHT on R&A -festivaalin avajaiselokuva. Elokuva saa myös teatterilevityksen ensi-illan 8.11.19.

Elokuvan arvostelu julkaistaan näillä sivuilla pian.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments