elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Marvel elokuvien vyöry ei näytä laantumisen merkkejä ja tämän norjalaisen ukkosenjumalan kolmas seikkailu saa vihdoin nähdä päivänvalon ja voi pojat millainen tykitys on luvassa.... Thor: Ragnarok

Marvel elokuvien vyöry ei näytä laantumisen merkkejä ja tämän norjalaisen ukkosenjumalan kolmas seikkailu saa vihdoin nähdä päivänvalon ja voi pojat millainen tykitys on luvassa. Jossain vaiheessa nämä kostajien ympärille rakentuvat elokuvat alkoivat jo kyllästyttämään, ja Kostajien ultron tarina oli pahimmillaan aivan hirveän puuduttavaa kouhkaamista. Thorin ensimmäinen ja toinen seikkailu piti sisällään myös erinäisiä ongelmia tarinan etenemisen kannalta ja ne olivat Thorin maailmaan aivan liian väkisin puserrettuja seikkailuja joissa maata uhkasi tuho. Onneksi tähän kolmanteen seikkailuun kelkka ollaan käännetty täysin toiseen suuntaan ja nyt Thorin matka ei suuntaudu maahan vaan universumin toiselle laidalle ja tarina muistuttaakin enemmän loisteliaita Guardians of the galaxy tarinoita. Ja hyvä niin.

Tämän käännöksen takana häärii loistelias käsikirjoittaja kolmikko Eric Pearson, Craig Kyle ja Christopher Yost joilla kaikilla on taustat piirrettyjen marveltarinoiden takana ja sen todellakin huomaa. Thor Ragnarok on kuin suoraan revitty sarjakuvan sivuilta sellaisella pilkkeellä silmäkulmassa että tällaisella marvel fanilla kastuu ihan pöksyt. Tähän päälle kun lisätään täysin muunlaisista ympyröistä revitty ohjaaja Taika Waititi niin uusi Thor seikkailu näyttytyy omiin silmiin vuoden parhaana marvel seikkailuna ja ehkäpä yhtenä koko saagan parhaimpana elokuvana. Mutta mistä Ragnarok sitten oikein kertoo? No ei enempää eikä vähempää kuin Thorin kotimaailman Asgardin kohtalosta ja jumalten perheestä johon liittyy vihdoin sen vihaituin ja pelätyin hahmo Hela – kuoleman jumalatar.

On tosiaan kulunut kaksi vuotta Sokovian (Avengers 2) tapahtumista ja Thor yrittää pitää Asgaardin turvassa käymällä tulidemoni Surturin kimppuun voittaen tämän heittämällä läppää samalla. Palattuaan kotiin Thor kuitenkin huomaa että hänen rakas veljensä Loki on heittänyt isukki Odinin maahan vanhainkotiin. Thor palaakin maahan ja yhdessä Tohtori Oudon kanssa Thor ja Loki löytävät rakkaan isänsä jota loisteliaasti pilke ainoassa silmässään oleva Anthony Hopkins esittää. Odinin aika on tullut täyteen ja kuollessaan hän vapauttaa ensilapsensa Helan takaisin tähän maailmaan ja siitähän vasta vaikeudet alkavat. Hela kun laittaa poikia turpaan oikein kunnolla, hajottaa Thorin vasaran ja heittää vielä kummatkin universumin toiselle laidalle Sakaariin jossa pätevät ihan toisenlaiset lait kuin missään muualla maailmankaikkeudessa. Thor joutuu vangiksi ja ilman vasaraansa mies on ensimmäistä kertaa ihan oikeasti alakynnessä joutuessaan gladiaattorina taistelemaan paikan voittamatonta mestaria vastaan. Tätä kummallista paikkaa johtaa nimittäin Jeff Goldblumin esittämä suurmestari jonka roolissa Goldblum on kuin kotonaan. Tästä alkaakin ehkä hulvattomin ja sekopäisin seikkailu koko marvel historiassa ja harvoin on näin paljoa ollut släpstick huumoria ja puujalkoja samassa leffassa.

Thor:Ragnarok tarina nivoutuukin veljesten Thorin ja Lokin väliselle naljailulle, Hulkin ”hulk murskaa” kommenteille sekä Helan yltiöpäiselle tuhoamisvimmalle sellaisin kääntein että vatsaani sattuu vieläkin. En jotenkin odottanut että Marvel elokuvasta saadaan näin hupaisa toimintakomedia jossa suvantokohtia ei paljoa viljellä, ja aina kun vakavoidutaan hetkeksi jonkin ison asian äärellä, kuullaan läppä joka rikkoo hiljaisuuden. Mutta kaikkea ohjaa sarjakuville uskollinen maailmankuva ja hahmojen väliset kemiat. Chris Hemsworth on jälleen loistava roolissaan ja kaikkien nasifanien iloksi välillä ilman paitaakin. Onhan mies kuin ilmetty Thor. Eikä sovi unohtaa Tom Hiddelstonen Lokia joka istuu rooliinsa niin täydellisesti että miehestä alkaa oikeasti pitämään. Tähän päälle kun heitetään Cate Blanchettin esittämä Hela jossa Cate tekee jälleen yhden vahvan ylivoimallisen naisen roolituksen ja tietenkin kaikkien sivuosien isä Karl Urban kaljuna Skurgena on kuin piste I:n päälle. Tämän lisäksi nähdään toki vanha tuttu Idrdis Elba Heimdallina sekä entinen valkyrieta näyttelevä Tessa Thompson jotka kummatkin hoitavat leiviskänsä kunnialla. Thor Ragnarok käsittelee aika-ajoin todella isoja asioita mutta pitää kevyen otteen aina läsnä ja päästää tavallaan katsojat helopolla sen suhteen että kaikesta pystytään heittämään läppää.

Mutta vaikka huumori välillä menee hieman yli, on tämä kolmas Thor seikkailu todella raikas tuulahdus siihen suuntaan mihin toivon näiden elokuvien menevän. Liian otsa rypyssä paahtaminen kun alkaa puuduttamaan. Tulevilta Infinity wars elokuvilta en toki odota ihan vastaanvanlaista huumoria, mutta jos edes jotain tästä jäisi käteen niin hyvä olisi. Myös Sakaarin sekopäinen värikäs maailma ja avaruudessa ja Asgaardissa pyöriminen maan sijaan antaa mukavaa vaihtelua näille elokuville. Tämän jälkeen odotan siis innolla seuraavaa seikkailua, ja toivottavasti ainakin Hemsworth jatkaa Thorin roolissa vaikka hiukset lyhenivätkin niin nyt vihdoista viimein Thor alkaa käyttämään niitä voimia mitä hänen sisällään on kytenyt kaikki nämä vuodet. Mies todella on ukkosen jumala. Ragnarok on siis todella nimensä veroinen elokuva.

Elokuva
  • 85%
    Thor: Ragnarok - 85%
85%

Poiminta

Genret: Toiminta, Seikkailu, Komedia
Kesto: 130
Ohjaaja: Taika Waititi
Pääosissa: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Idris Elba, Jeff Goldblum, Tessa Thompson, Karl Urban, Mark Ruffalo, Anthony Hopkins
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2017

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments