elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Season 1 Star Trek, tuo kuuluisa ja monien fanien palvoma universumi tarvitsi jonkinlaista jatkoa, mutta erilaisin silmin. Vuodesta 1987 jatkunut samankaltaisten sarjojen (The Next... Star Trek: Enterprise

Season 1

Star Trek, tuo kuuluisa ja monien fanien palvoma universumi tarvitsi jonkinlaista jatkoa, mutta erilaisin silmin. Vuodesta 1987 jatkunut samankaltaisten sarjojen (The Next Generation, Deep Space Nine ja Voyager (jätin tahallaan Star Trekin pois)), mutta erilaisten ympäristöjen ja hahmojen kuvaelma tarvitsi selkeää uudelleenkäynnistystä, joka päätettiin tehdä ottamalla Star Trek -universumiin uusi sarja, joka sijoittuisi aikaan ennen Kirkkiä ja kaikkia muita sarjoja. Näin syntyi Star Trek Enterprise (2001-2005), joka ilostutti ja miksei myös vihastutti trek-fanien silmiä ja mieliä neljän tuotantokauden ajan välillä väkevästi punnertaen ja välillä ailahtelevasti häilyen. Tuloksena oli kuitenkin katsomisen arvoinen sarja, joka varsinkin asiaan vihkiytyneelle katsojalle on pakkorako asian jokaisessa mahdollisessa mielessä.

Tosin ensimmäinen kausi ei välttämättä ole sitä tai ainakin näin ajattelin katsellessani sitä.

Ensimmäinen tuotantokausi ja sitä myöten koko sarja lähtee liikkeelle ensimmäisen Enterprisen neitsytmatkasta, jonka aikana tutustutaan välittömästi Klingonien imperiumiin ja kaksi kautta pahiksina toimiviin sulibaaneihin. Tuloksena on tietenkin miehistöön tutustumista, ammuskelua, toimintaa ja kaikenlaisia “mitä hittoa”-elämyksiä niin roolihahmoille kuin katsojallekin. Niinpä katsojalle tarjoillaan konemestarin erikoinen eli outo raskaus, jatkuvaa eripuraa ihmisten ja vulkanuslaisten välillä, sekä sotaisia andorialaisia. Mukaan mahtuu myös pienimuotoinen ja kiltti lainaus Alieneista, mielensulauttamista ja muuta töhöilyä koko rahan edestä. Katsoja ei oikeastaan voisi enempää pyytää tai toisaalta kyllä voisi, sillä näyttelijät ovat välillä vielä ensimmäisellä tuotantokaudella täysin kuutamolla.

Pahiten kateissa oman roolihahmonsa kanssa on ehdottomasti Connor Trinneer, jonka manooverit ja olemus karkottaa katsojansa (kuin myös vastanäyttelijät) kauas linnunradan toiselle puolelle. Hänen käsissään on yksi sarjan tärkeimmistä hahmoista, mutta Trinneer onnistuu olemaan roolissaan niin luotaan pois työntävä, että se miltei oksettaa. Asiaa ei auta Scott Bakulan ilmeinen kapteenin jäykkyys, jota hän yrittää karkottaa rennolla olemuksella. Bakulan kanssa samasta muotista näyttää olevan veistetty myös Anthony Montgomery, sekä Dominic Keating, joka aluksen turvallisuuspäällikkönä osaa joutua varsin mielenkiintoisiin ongelmiin. Kaikista eniten järjissään näyttää olevan Jolene Blalockin näyttelemä T’Pol, jonka yksi-ilmeisyys kuuluu vain roolihahmon repertuaariin. Parhaiten omassa roolissaan onnistuu lääkäriä, tohtori Phloxia, näyttelevä John Billingsley, sekä aluksen viestintäupseeria näyttelevä Linda Park.

Enterprisen ensimmäinen tuotantokausi on selvästi hakemista ja muottiin asettumista monelta osa-alueelta tarkasteltuna. Se vaatii katsojalta paljon uskoa ja toivoa paremmasta sarjasta, joka viimein tulee jossain kolmannen kauden tienoilla esiin räiskyvästi. Samalla on todettava, että Enterprisen ensimmäinen tuotantokausi on niin valtava loikka erilaiseen (mutta samanlaiseen) maailmaan, ettei ole ihmekään, että Trek-fania saattaa hieman meininki hirvittää.

Season 2

Jos ensimmäinen tuotantokausi oli pelkkää lämmittelyä ja asentojen hakemista, lähtee Enterprisen toinen tuotantokausi ikäänkuin aivan erilaisille urille. Yhtäkkiä kauteen mahdutetaan upeita jaksoja, kuten Carbon Creek, The Expanse ja Regeneration. Varsinkin borgien kohtaaminen on hienosti johdettu First Contact -elokuvan tapahtumista ja sitä kautta jatkumo on saanut sopivasti lisäpuhtia koko Trek-universumiin. Myös roolihahmot parantavat suorituksiaan ajan myötä: Bakula alkaa saamaan kapteenin penkistä sopivasti kiinni, Blalock löytää oman sisäisen vulkanuslaisensa ja ensimmäisen kauden toivoton tapaus, Connor Trinneer, näyttää saaneen jostain henkilökohtaisen ohjaajan, joka auttaa näyttelemisessä.

Tuloksena on oikeasti herkullisia episodeja, joissa aikamatkailu ja menneiden muistelu saavat aivan erilaisia sävyjä ja värejä. Kun vielä Billingsley jatkaa kovaa suorittamista tohtorina ja muita miehistönjäseniä aletaan huomioimaan entistä paremmin (mm. Park ja Montgomery saavat periaatteessa omat jaksonsa), on tekeminen vähintäänkin hyvää. Samalla kun tarinaan ja episodeihin on kiinnitetty huomiota, on myös sarjan tekninen osaaminen parantunut mielestäni huimasti. Visuaalinen ilme on kunnossa ja ohjaajat ovat tällä kertaa enemmän keskittyneet ohjaamiseen, eikä vain vuorosanojen läpiluvun valvomiseen. Tuloksena on nautinnollinen trek-matka, joka lämmittää ainakin  meikäläisen mieltä enemmän kuin paljon.

Tuotantokauden herkkupaloja:

 • Carbon Creek, jossa mennään ajassa taaksepäin maahan, johon vulkanuslaisten alus on haaksirikkoutunut. Tuloksena on sopivan hauskoja ja kiperiä tilanteita.
 • Dead Stop: Enterprise on pakotettu pysähtymään automaattiselle korjausasemalle.
 • Singularity: Alus uhkaa kadota mustaan aukkoon ja vain T’Pol on mustan aukon ja Enterprisen välissä.
 • Dawn: Trip ja muukalainen putoavat yhdessä samalle planeetalle taistelun tiimellyksessä ja joutuvat tekemään yhteistyötä.
 • Regeneration: Enterprise kohtaa ensimmäisen kerran borgit.
 • The Expanse: yhden hengen avaruusalus hyökkää maahan ja tappaa seitsemän miljoonaa asukasta.

Season 3

Kolmas tuotantokausi on täyttä dynamiittia. Se on samalla pimein ja synkin tuotantokausi, minne yksikään Enterprisen miehistöistä ei ole sen koommin (tai sitä ennen) päässyt. Se on samalla tuotantokausi tännä kostoa, raivoa, päättäväisyyttä, tuhoa ja tunnetta, jonka avulla Scott Bakula synkistelee koko tuotantokauden läpi. Välillä Connor Trinneer muistuttaa siitä, kuinka hänen roolihahmonsa sisko kuoli maassa korjaten samalla vaurioitunutta alusta ja Jolene Blalock ikäänkuin nyökyttelee sisäänpäin vieressä. John Billingsleyn Phlox pitää kiinni rutiineistaan, minkä pystyy ja muut miehistön jäsenet kamppailevat omien pelkojensa ja päättäväisyytensä parissa. Niin katsojan kuin miehistönkin mielessä on ajatus, että nyt on käsissä kaikki tai ei mitään -tilanne ja se vaatii tietynlaisia toimia, jossa Archer kyseenalaistaa oman etiikkansa. Tuloksena on ihmisyyden osittainen rappio, joka kuitenkin nousee murheen suosta päättäväisempänä kuin koskaan.

Koko tuotantokausi kertoo käytännössä siitä, mihin toinen tuotantokausi päättyi: maahan on hyökätty ja miljoona henkiä on menetetty. Enterprise lähetetään epätoivoiselle matkalle etsimään vihollisiaan “aavalle”, jossa erikoiset avaruuden poikkeamat hajottavat Enterprisen laitteita jatkuvalla syklillä. Kun siihen lisätään vihamieliset muukalaiset, matkan sotilaallisuus ja tärkeys, on matkaan lisätty enemmän kuin tarpeeksi pisteitä, joihin tarttua kiinni. Roolihahmojen hermojen ollessa kireällä isketään mukaan vielä pimeyttä, sekoamispisteen ohittaneet vulkanuslaiset ja epätoivoinen xindien aseen etsintä, on katsojan penkkiin liimauttava tuotantokausi väistämätön tosiasia. Kun perinteiset trek:mäiset ihanteet työnnetään sivummalle, syntyy siitä tummanpuhuva tuotantokausi, jota ei ole turhaan hehkutettu. Jos koko sarja ei sinällään kiinnosta, on tämä tuotantokausi välttämätön katsottava lähes kenelle tahansa scifin ystävälle.

Tuotantokauden herkkupaloja:

 • The Xindi: tuotantokausi alkaa väkevästi Enterprisen lentäessä alueelle, jossa on kummallisia ilmiöitä.
 • Anomaly: Enterprise löytää mystisen objektin seuratessaan piraatteja.
 • Impulse: Enterprise saa hätäsanoman vulkanuslaiselta alukselta. Tuloksena on eräänlainen kauhujakso, jossa vaikutteita haetaan zombie-elokuvista.
 • Twilight: Archerin pään saa vieraakseen loisia, jotka aiheuttavat Archerille välittömän lyhyen muistin menetyksen.
 • Similitude: Archer päättää kasvattaa kloonin pelastaakseen Tripin hengen.
 • Carpenter Street: Archer ja T’Pol aikamatkustavat vuoden 2004 Detroitiin.
 • Stratagem: Archer ja Xindien aseen pääsuunnittelija Degra pakenevat Archerin sanojen mukaan vankilasta.
 • Doctor’s Orders: Muun miehistön ollessa koomassa tohtori Phlox alkaa kuulla omiaan.
 • Damage: Archer ja miehistö joutuvat lähes mahdottoman valinnan eteen poimumoottorin ollessa rikki.
 • E2: Enterprise kohtaa toisen Enterprisen!
 • Zero  Hour: Season finale, jossa Enterprise Archerin johdolla yrittävät tuhota Xindien aseen neuvottelujen tuloksena (muiden Xindien kanssa).

Season 4

Sarjan neljäs tuotantokausi on pelkkää jäähdyttelyä ja tason pudottamista. Jotain sarjan viimeisestä tuotantokaudesta kertoo se, että kausi on täynnä niin sanottuja “to be continued”-jaksoja (nimettyjä vain kaksi, mutta todellisuudessa paljon enemmän), jotka eivät jaksa katsojaa juurikaan kiinnostaa. Tietty taso kuitenkin säilyy ja yksi mielenkiintoisimmista kolme episodia kestävistä rykäelmiestä tulee, kun Brent Spiner tekee paluun trek-sarjojen maailmaan. Ei tällä kertaa androidi-Datana, vaan tohtori Soongina, joka vain haluaa pitää hyvää huolta “lapsistaan”, jotka ovat kaikki geenimuunneltuja ihmisiä. Tuloksena on klingonmaisia käänteitä, taistelua ja epäinhimillisyyttä, jossa Archer miehistöineen yrittää pysäyttää Soongiin ja geenimuunnellut ihmiset.

Myös muita mainitsemisen arvoisia jaksoja tuotantokaudelta löytyy, sillä “Bound” on ehkä tyypillinen trek:mäinen hupijakso, jossa Orionin naiset viettelevät miespuolisen miehistön puolellensa. Myös “In a Mirros, Darkly”-jaksossa päästään vaihtoehtoisen universumin pariin, jossa Jolene Blalockilta viedään miltei viimeisetkin vaatteet päältä (näyttelijättären rooliasu tuntui tiukkenevan ja niukkenevan mitä pidemmälle sarja etenee) ja Archerista tehdään “paha kapteeni”, joka tutkimisen sijaan haluaa hallita ja tuhota. Lopulta koko sarjan päättää hieman haikea, mutta silti toivoa täynnä oleva “These are the Voyages”, jossa Riker käy läpi Troin neuvomana Archerin Enterprisen viimeisen matkan. Se on samalla haikea loppu ja uuden ajan alku Tähtiliiton syntyä kuvaavaksi tapahtumaksi: samalla se on loppujen lopuksi varsin herkullisen sarjan epilogi, jossa langat lyödään yhteen ja jätetään syttymään uudelleen -ikäänkuin odottamaan uuden ajan alkua.

Tuotantokauden herkkupaloja:

 • Borderland: Brent Spiner tekee paluun Star Trekkiin tohtori Soongina, joka tulee “metsästämään” vapaana eläviä, geenimuunneltuja, ihmisiä.
 • Cold Station 12: Geenimuunnellut hyökkäävät salaiselle tutkimusasemalle, jossa säilytetään vaarallisten tautien näytteitä.
 • Observer Effect: Kaksi aineetonta muukalaista valtaavat kahden miehistön jäsenen ruumiit ja tarkkailevat miehistön reaktioita.
 • United: Archer saattaa neljä rotua yhteen taistellakseen romulaanien alusta vastaan.
 • Bound: Orionin kuuluisat naiset viettelevät Enterprisen miehistön.
 • In a Mirror, Darkly: millaiselta Enterprisen miehistö näyttäisi vaihtoehtoisessa universumissa?
 • These are the Voyages: Riker tekee paluun sarjaan käyden läpi Archerin miehistön viimeisen matkan holokannella.
 • 45%
  Season 1 - 45%
 • 72%
  Season 2 - 72%
 • 85%
  Season 3 - 85%
 • 64%
  Season 4 - 64%
67%

Poiminta

Genret: draama, sci-fi, toiminta
Pääosissa: Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2001-2005

Sending
User Review
3 (1 vote)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments