Deadpool

Maailman täyttyessä sarjakuvafilmatisoinneista jotka kaikki ovat enemmän tai vähemmän tehty PG-13 leimasin kädessä, niin on suorastaan raikastavaa saada eteensä jotain täysin muuta. Toki Deadpool on ennenkaikkea sarjakuvafilmatisointi, mutta se ei todellakaan ota itseään vakavasti, ja sen ikäraja ei todellakaan ole PG-13. Tässä elokuvassa on enemmän tissejä, verta ja kiroilua kun olen pitkään aikaan nähnyt (jos Tarantinon elokuvia ei lasketa). Deadpool uudistaa koko genren tavalla johon toivon muidenkin tarttuvan tahmaisin käsin ja lipovin kielin. Deadpoolissa on munaa.

Ryan Reynolds on Deadpool…piste. Vähän samaan tapaan kuin Hugh Jackmanista tuli Wolverine niin Reynolds on roolissaan niin täydellinen että tähän osaan ei osaisi kaivata ketään muuta. Onneksi tässä elokuvassa on kuitenkin unohdettu se Deadpool joka seikkaili ekassa Wolverinen omassa elokuvassa ja hyvä niin. Mutta kuka ja mikä on Deadpool ? Tämä Suomessa aavistuksen pienelle huomiolle jäänyt hahmo on esiintynyt vain muutamassa julkaisussa, mutta kuten muissakin syntytarina elokuvissa kaikki kyllä selitetään katsojille. Deadpool, eli  Wade Wilson on entinen palkkasoturi joka on selviytynyt vaikka minkälaisista tehtävistä hengissä, mutta sitten mies saa keuhkosyövän. Parantuakseen mies suostuu vähintäänkin arvelluttavan yrityksen koekaniiniksi jättäen miehen ihon lähinnä raiskatun avokadon näköiseksi.

Mutta lahjaksi mies saa uskomattoman paranemiskyvyn jonka siivittämänä mies alkaa jälleen toimimaan palkkasoturina samalla metsästäen miehiä jotka muuttivat hänet toivoen että he voisivat parantaa hänen ihonsa. Elokuva linkittyy Marvel maailmaan muutaman X-miehen kautta, mutta tämä kytkös on kyllä vähintäänkin päälleliimatun oloinen, sillä vain Kolossi ja Negasonic Teenage Warhead (ikinä kuullutkaan) ovat mukana. Supersankarielokuva tarvitsee myöskin naisen pulassa, joten tähän ollaan saatu aina ihastuttava Morena Baccarin joka tällä kertaa ei syö hiiriä ihmisnaamio päällään vaan on Waden tyttöystävä Vanessa, eli siis lähes normaali ihminen.

Kaikki tämä siis kuulostaa hyvin perinteiseltä supersankarielokuvalta, mutta on todellisuudessa kaikkea muuta. Jo alkutekstit vitsailevat koko genrelle ja elokuvan edetessä katsoja kyllä tajuaa että nyt ei olla ihan perinteisessä menossa mukana. Verta lentää kun Deadpool lahtaa vihulaisia niin aseilla kuin miekalla ja samalla ottaa osumaa itsekin. Vitsit ovat häpeilemätöntä ammattikouluhuumoria jossa kirosanoja ei säästellä ja kun tähän lisätään kuvaukset strippibaareissa niin katsojalle viimeistään valkenee että nyt ei kosiskella lapsiperheitä. Deadpoolin huumori ja väkivalta suorastaan viskataan katsojan naamalle kysymättä pitääkö tämä siitä vai ei. Vitsiä tulee sellaisella rumputulella että läheskään kaikki ei osu maaliinsa mutta määrä korvaa kyllä laadun ja vauhti korjaa virheet. Ensiohjaustaan tekevä Tim Miller on siis todellinen yllätysnimi tällaiseen elokuvaan, mutta toivottavasti mies jatkaa tällä linjalla.

Deadpool on virkistävä elokuva. Se on erittäin suoraviivainen ja kerrankin Ryan Reynolds on täydellinen roolissaan. Mies jopa itse vitsailee tässä edelliselle Green Lanternille ja hyvä näin. Toiminta on näyttävää ja kun kerrankin veri lentää niin sillä tavoin myös uskottavaa. Rytmitys hieman sakkaa ”historia” jakson aikana mutta muuten eteenpäin menevä elokuva ei muutu missään vaiheessa tylsäksi. Kahden muun Marvel hyviksen esiintyminen on turhaa ja vaikka olen ehkä hieman Gina Carano fani niin nyt hänen Angel Dust hahmonsa on kyllä vähintäänkin päälleliimatun oloinen, jonka tarkoituksena on vain esitellä jälleen kerran Caranon taistelutaitoja. Pääpahiksena heiluva Ajax (Ed Skrein) on myös hajuton ja mauton ilmestys jonka ainoaksi saavutukseksi jää Deadpoolin luominen. Kaiken kaikkiaan Deadpool on Reynoldsin taidonnäyte ja viihdyttävä sellainen. Huhujen mukaan myös seuraava Wolverine elokuva on R-rated, joten sitä odotellessa.

Deadpool
  • 85%
    Elokuva - 85%
85%

Poiminta

Genret: toiminta, seikkailu, komedia
Kesto: 108 min
Ohjaaja: Tim Miller
Pääosissa: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, Gina Carano, T.J. Miller
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2016

Sending
User Review
3.5 (2 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments