The Revenant

Alejandro Gonzalez Inarritu on ehkä tulevaisuuden kovimpia tai ainakin mielenkiintoisimpia nimiä hollywoodin ohjaajista. Mies on hyvää vauhtia nousemassa kulttiasemaan ohjaustyylinsä ja tinkimättömyydensä takia. Jo miehen edelliset elokuvat kuten Amores Perros, Babel, Biutiful ja viimeisimpänä Birdman ovat osoittaneet että ohjaajalla on jotain ainutlaatuista silmää ohjaukselle joka on hyvinkin tunnistettavissa. Mutta tässä piilee myös vaaran merkit siitä mihin suuntaan menestynyt ohjaaja lähtee. Alkaako Hollywood viemään miestä kaupallisempaan suuntaan vai saako mies vapaat kädet edelleen tekemisilleen. The Revenant tekee ehkä kumpaakin, sillä eittämättä elokuva on hyvin Inarritun näköinen mutta pinnanalla kytee hyvin kaupallinen vire joka eittämättä näkyy lopputuloksessa. Onko Revenant siis niin hyvä kuin kaikki hehkuttavat, vai onko tässä pientä tarkoituksenmukaista kriitikoiden antamaa hypeä ?

Vastaus riippuu ehkä katsojasta mutta se on selvää että keskustelua tämä elokuva tulee herättämään. Mutta mistä tässä kaikessa siis on oikein kyse? The Revenant on pohjimmiltaan erittäin puhdas kostotarina. Se kertoo 1800-luvun alussa Yhdysvalloissa eläneestä turkismetsästäjä Hugh Glassista (Leonardo DiCaprio) joka kumppaneineen joutuu intiaanien hyökkäyksen kohteeksi ja pakomatkallaan törmää harmaakarhuun. Epäonnisten ja raadollisten tapahtumien jälkeen joukkiossa alkaa kytemään epäusko selviytymisestä ja joukon epääluuloisin mies John Fitzgerarld (Tom Hardy) tekee omat johtopäätöksensä Glassin pelastamisesta ja hautaa tämät elävältä keskelle korpea tapettuaan tämän pojan, ja sekös pistää vihaksi. Tästä alkaakin Glassin aivan huikea taistelu takaisin kohti elämää jonka vaiheet välillä nostavat yhden jos toisenkin kulmakarvan. Tarina vaeltaa ensisijaisesti Glassin selviytymisen ympärillä, mutta mukaan on ympätty niin historiaa kuin intiaanien omia vaelluksia. Tuntuukin että punainen lanka välillä katoaisi tuonne käymättömiin korpimaihin.

Mutta ei syytä huoleen, sillä jos jotain Inarritu osaa tehdä on kuvaus jossa häärää ohjaajan luottokuvaaja Emmanuel Lubezki. Olen nähnyt tuhansia elokuvia ja täytyy sanoa että The Revenant on ehkä yksi hienoiten kuvatuista elokuvista. Jo ennen elokuvaa hehkutettu luonnonvalossa tapahtunut kuvaus todella loistaa tässä teoksessa. Tunnelma on niin käsin kosketeltavan todenmukainen että se iskee ilmat katsojasta. Elokuvan alun intiaanien hyökkäys on visuaalisuudessaan ja brutaalisuudessaan todellinen mestariteos jolle vetää vertoja ainoastaan Glassin taistelu harmaakarhun kanssa. Se on niin huikea että huomasin puristaneeni elokuvateatterin penkkiin jäljet ja huokaisseeni ääneen tapahtumia. Glassin housuissa heiluva Leonardo DiCaprio tekee ehkäpä elämänsä suorituksen tässä kohtauksessa. Miehen pelon suorastaan haistaa ja voisin oikeastaan kehua DiCapriota tästä ikuisuuteen sillä nyt käsissämme on jotain ainutlaatuista. DiCaprion olemus pitkin elokuvaa muuttuu hyvin olotilan mukaan ja miehen selviytyminen kaikista vastoinkäymisistä on suorastaan uskomatonta. Jos DiCaprio ei tästä saa oscaria niin ei sitten mistään.

Elokuvan toisena päätähtenä heiluu aina luotettava Tom Hardy, jonka esittämä John on raadollisuudessaan loistavan johdonmukainen. John on käytännön miehiä jonka itsekkyydelle vetää vertoja ainoastaan miehen rahanahneus. Tietenkin villissä erämaassa pitää olla itsekäs että selviää hengissä, mutta ”kaveria ei jätetä” lause ei kuulu Johnin sanavaraston. John saa kuitenkin kerättyä tiettyä säälittävää ymmärrystä itselleen ja tämä jotenkin vie pohjaa kostolta. Myös Glassin unijaksot ja muistot menneisyydestä vievät pohjaa kostolta joka kuitenkin tuntuu hieman päälle liimatulta motiivilta. Lopun taistot kuitenkin jättävät paljon parantamisen varaa.

The Revenant on loppupeleissä hienosti kuvattu ja leikattu elokuva jonka päätähtenä esiintyvä DiCaprio tekee elämänsä suorituksen. Inarritu tekee itsensä näköisen elokuvan, mutta tuntuu että jotain jäi kuitenkin saavuttamatta. Elokuvan epäloogisuudet ja tarinan punaisen langan katoaminen vievät tehoja lopputulokselta. Katsojalle tuleekin mieleen että onko tuotantoyhtiö halunnut tiettyjä asioita elokuvaan vieden sen viimeisen vision ohjaajan käsistä vai mistä on kyse että tarina yksinkertaisesti hajoaa. Joka tapauksessa Inarritu on onnistunut tekemään elokuvan joka puhuttaa ja on kuitenkin saanut 12 oscar ehdokkuutta. Suosittelen kuitenkin kaikkia näkemään tämän elokuvan, sillä on tässä jotain ainutlaatuista.

The Revenant
  • 74%
    Elokuva - 74%
74%

Poiminta

Genret: Draama, seikkailu, western
Kesto: 156 min
Ohjaaja: Alejandro González Iñárritu
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Domhnall Gleeson, Lukas Haas, Paul Anderson, Brendan Fletcher, Kristoffer Joner, Brad Carter
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2015

Sending
User Review
4 (2 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero Niemenpää
Admin
5 years ago

Hienosti kuvattu elokuva, joka pitää katsojan penkissä tehokkaasti koko elokuvan keston ajan. 4/5p