elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Terminator Genisys Terminator Genisys
Terminator franchise on ehtinyt jo viidenteen osaan ja jokainen varmasti arvaa että taso ei valitettavasti ole pysynyt enää lähelläkään alkuperäistä teosta. Arnoldin jäätyä pois... Terminator Genisys

Terminator franchise on ehtinyt jo viidenteen osaan ja jokainen varmasti arvaa että taso ei valitettavasti ole pysynyt enää lähelläkään alkuperäistä teosta. Arnoldin jäätyä pois kolmannen elokuvan jälkeen tämä saaga oli jo lähellä loppua ja ehkä niin olisi ollut myös parasta. Kuinkas ollakaan Hollywoodin ahneat tuottajat päättivät herättää tämän Cameronin luoman maailman vuonna 2009 aikomuksenaan tehdä kolmiosainen ”future war” elokuvasarja jonka ensimmäinen osa oli Terminator Salvation. Arnoldia kun ei saatu eikä haluttu pääosaan koska elokuva sijoittuisi tulevaisuuteen, niin pääosissa olisi Christian Bale ja tarina painottuisi John Connoriin. Neljäs Terminator ei ollut huono elokuva, mutta totuuden nimissä jotain siitä puuttui.

Niinpä vuonna 2015, 31 vuotta ensimmäisen Terminatorin jälkeen Arnold Schwarzenegger pukee jälleen tutun nahkatakin päälle ja hyppää T-800 cyborgin saappaisiin. Mutta hetkinen, mieshän on 31 vuotta vanhempi kuin ensimmäisessä, joten paidatta esiintyminen pelottavana Terminaattorina tulisi olemaan hieman haasteellista. Siksipä ohjaaja Alan Taylor etsi käsiinsä kuntosaleilta Arnoldia eniten muistuttavan bodarin ja CGI:n avulla loivat kuvitteellisen vuoden -84 Arnoldin. Tämän lisäksi käsikirjoittajat tekivät sellaisia loogisuusloikkia että jopa vannoutuneimmat scifi-fanit pyörittelivät silmiään. Käsikirjoittajien kuningasajatus olikin että kyllähän cyborgitkin vanhenevat, koska ulkokuori on ihmiskudosta. Mutta muilta osilta elokuvan loogisuus heittää ajoittain sellaista häränpyllyä että heikompia hirvittää.

Aloitetaan siis elokuvan kantavalla teemalla, eli aikamatkustuksella. Ensin siis Skynet lähettää T-800 terminatorin vuoteen 1984 ja Connorin huomattua tämän lähettää hän tulevan isänsä Kyle Reesen perään. Tähän asti kaikki niin kuin ennenkin, mutta kun Reese pakenee tutussa kujassa poliiseja, niistä toinen paljastuu T-1000 muodonmuuttajaksi…siis hetkinen! Selviääkin että Skynet jossain välissä lähetti jo yhden T-1000 vuoteen 1973 tappamaan 9-vuotiasta Sarah Connoria ja samoin yhden uudelleen ohjelmoidun T-800 perään suojaamaan tätä. Tämän lisäksi Skynet siis onnistui lähettämään yhden T-800:n sekä T-1000:n vuoteen 1984, joiden kummankin tehtävä oli tappaa Sarah. Mutta Skynetin harmiksi tuo -73 hyvis Terminator yhdessä Sarahin kanssa onnistuivat valmistautumaan vuoden -84 tapahtumiin niin että alkuperäisen Terminatorin tapahtumat eivät ikinä tapahdu. Mutta tämän jälkeen meno muuttuu vielä kummallisemmaksi.

Sarah Connorin roolissa nähdään sellainen uusi tuttavuus näissä ympyröissä kuin Emilia Clarke joka jää noin valovuoden päähän Linda Hamiltonista ja jo tämä seikka heittää epäuskottavuuden viitan koko tarinalle. Clarken karisma kun on jotain maitokaakaon ja mämmin välistä. Reesen roolissa nähdään Die Hard 5:sta tuttu Jai Courtney joka ainakin omaan silmään hoitaa leiviskänsä ihan kunnialla. Samoin tekee vanha herra Arnold joka sulautuu T-800 rooliin niin saumattomasti että ei voi kuin ihailla tämän Itävaltalaisen omistautumista 68 vuoden iässä, sillä huhujen mukaan mies hommasi itsensä sellaiseen kuntoon että ruuminrakenne oli lähes sama kuin Terminator 3:ssa. Muutenkin Arnold on se yhdistävä tekijä joka tekee tästä Terminator elokuvan. Sen sijaan John Connoria esittävä Jason Clarke on niin munattoman huono roolissaan että oikein toivoo miehen kuolemaa. Tähän kun lisää sen että fysiikan laitkin unohdetaan, aikamatkustusparadoksit jylläävät ja normaalit ihmiset kestävät iskua enemmän kuin androidit niin eihän siitä mitään tule.

Terminator Genisys on kunnianhimoinen yritys herättää tämä franchise ja se onnistuu siinä jollain tasolla. Toiminta ja juoni ovat aiheeseen liittyviä mutta aukkoja ja epäloogisuuksia on aivan liikaa. Tietojeni mukaan tämän elokuvan pitäisi olla jälleen uuden trilogian ensimmäinen osa, mutta vaikea on nähdä miten tästä jatketaan. Kuten edellisen Terminatorin arvostelussa mainitsin niin se vaaran ja vääjäämättömyyden tunne mikä kahdessa ensimmäisessä osassa oli loistaa poissaolollaan. Kaikki on jotenkin valmiiksi maiskuteltu ja tarjoiltu katsojille. Courtneyn ja Clarken kemia ei toimi ollenkaan ja tuntuu että Arnold on vain kaikkea valvova isähahmo. Toiminta on näyttävää ja on oikein aistittavissa että nyt on lyöty kyllä paukkuja tähän teokseen. Lopputulos on vaan niin tätä päivää, eli hengetön spektaakkeli josta puuttuu tunne. Kyllähän tämän näin vanhana Terminator fanina katsoo ja pongailee kohtauksia vanhoista elokuvista mutta ei tästä ole haastamaan edellisiä teoksia.

Terminator Genisys
  • 55%
    Elokuva - 55%
55%

Poiminta

Genret: sci-fi, seikkailu, toiminta
Kesto: 126 min
Ohjaaja: Alan Taylor
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jai Courtney, Jason Clarke
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2015

Sending
User Review
3 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments