elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Jurassic World Jurassic World
Muistan sen kuin eilisen, se oli synkkä myrskyinen lauantai- ilta vuoden 1993 syksyllä kun matkasin pelonsekaisin tuntein Tampereen Hällä teatteriin. Voin väittää että kukaan... Jurassic World

Muistan sen kuin eilisen, se oli synkkä myrskyinen lauantai- ilta vuoden 1993 syksyllä kun matkasin pelonsekaisin tuntein Tampereen Hällä teatteriin. Voin väittää että kukaan teatterissa ei osannut edes odottaa mitä tuleman piti. Se mitä Steven Spielberg oli luonut jäi minun muistilokeroihini ikuisiksi ajoiksi ja maailmani ei koskaan ollut entisenstä. Dinot olivat valloittaneet mielikuvitukseni ikuisiksi ajoiksi. Jurassic Park oli jälleen yksi Spielbergin nappiosumista ja vaikka elokuva saikin jatko-osat niin tuo ensimmäinen kohtaaminen oli jotenkin maaginen. Nyt 22 vuotta myöhemmin dinot ovat palanneet ja en voi mitenkään välttyä pieneltä nostalgia tripiltä kun astelin jälleen pimeään elokuvateatteriin ja eteen pamahtaa tuttu tunnus sävel.

Spielberg on tällä kertaa tyytynyt tuottajan ja käsikirjoittajan rooliin joka ei ole ollenkaan huono asia. Ohjaajaksi ollaan näin saatu uusi nimeään hakeva ohjaaja Colin Trevorrow jonka ohjausjälki on hyviin nykymaailmaan sopivaa. Ohjaajalla ei oikeastaan ole edes väliä kun elokuvan nimi on Jurassic World. Ei ole kuitenkaan ihme että elokuva keräsi ennätystulot ensi-ilta viikkona sillä ihmiset tuntuvat rakastavan vanhempien elokuvien uudelleen tuloa. Siinä vanhat fanit saavat jälleen elää nuoruuttaan uudelleen nostalgiahöyryissä ja uudet fanit pääsevät todistamaan miksi franchise aikanaan nousi suosioon. Itsekin lähdin näillä tunnelmilla elokuvaan ja täytyy kyllä todeta että vaikka elokuvasarjojen uudelleen jatkaminen yleensä on todella huono idea, niin jo tänä vuonna ilmestynyt Mad Maxin neljäs osa todisti että hommassa voidaan myös onnistua, ja niin Jurassic Worldkin tekee.

On uskomatonta että 22 vuoden jälkeen aihe jaksaa edelleen olla kiinnostava ja jännittävä. En väitä että Jurassic World toisi jotain uutta ja ihmeellistä tähän genreen, sillä tosiasiassa elokuva on todella ennalta-arvattava ja ajoittain jopa todella lapsellinen. Mutta kaikesta huolimatta se toimii juuri siinä viitekehyksessä mihin se on tarkoitettukin. Se on häpeilemätön kesäleffa joka ei yritä olla mitään muuta. Toinen asia mikä tekee tästä nautittavan elokuvan on tietenkin onnistuneet näyttelijävalinnat ja sopiva tempo. Pääosaa esittävä Chriss Pratt, joka sai uralleen mukavan positiivisen tuuppauksen Guardians of the Galaxy leffalla, loistaa dino asiantuntijana. Mies on kuin Dinojen Indiana Jones, ei ihan aina kartalla mitä tapahtuu mutta hoitaa hommansa kun tarve vaatii eikä jää tuleen tai tässä tapauksessa hampaisiin makaamaan. Elouvan toisena todellisena tähtenä nähdään vasta 13 vuotias Ty Simpkins joka suorastaan loistaa Grayn roolissa. Pitkästä aikaa näemme lapsinäyttelijän joka ei ärsytä. Myös Grayn isoveli Zachia esittävä Nick Robinson on mies paikallaan vaikka teiniangsti on ajoittain liiankin esitettyä. Yllättävimmän roolin tekee kuitenkin Puiston johtajana hääräävä Bryce Dallas Howard jonka Claire hahmo on alussa kuin kävelevä vahanukke. Onneksi nainen saa vähän luonnetta lisää elokuvan edetessä ja lopussa nainen on jo lähes uskottava vaikka itse muodonmuutos ei sitä olekaan.

Jurassic World on juoneltaan juuri sitä mitä katsojat odottivat. Eli kuten Ian Malcolm (Jeff Goldblum) sanoi elokuvasarjan toisssa osassa: ensi kaikki ovat “uuh ja aww” ja sitten alkaa juokseminen, huutaminen ja kuoleminen. Tämä ei voisi osua enempää oikeaan. Mutta toisaalta se ei haittaa katsojia sillä jokin tällaisessa “turvallisessa” juonenkulussa sopii tällaisiin elokuviin kuin vuohenpala T-Rexin hampaisiin. Viittauksia vanhoihin elokuviin nähdään sopivassa määrin ja muutamat uudet dinot sekä tietenkin kehittyneet tietokoneanimaatiot herättävät Jurassic Worldin todella eloon. Häpeilemätön kesäleffa fiilis ei haittaa ja kun Pratt todella loistaa Owenin roolissaan niin elokuvaa on todella miellyttävä katsoa. Jurassic World jatkaa puhtain paperein dino-sarjaa nousten toiseksi parhaaksi elokuvaksi tässä sarjassa. 2015 onkin siitä kummallinen vuosi että sekä Mad Max, Jurassic Park, Poltergeist, Bond ja Tähtien sota saavat jatkoa tänä vuonna. Ehkä ideat ovat loppuneet hollywoodista mutta itse aion ainakin nauttia näistä hetkistä ja elää uudelleen lapsuuttani. Jos dinot ovat lähellä sydäntäsi ja pidit ensimmäisestä Jurassic Parkista niin tätä leffaa voin todella suositella. Älä anna nostalgian häiritä, vaan nauti siitä täysin rinnoin. Mikäs sen hienompaa kun T-Rex huutamassa kohti horisonttia samalla kun vesilasi tärisee.

Jurassic World
  • 78%
    Elokuva - 78%
78%

Poiminta

Genret: jännitys, sci-fi, seikkailu, toiminta
Kesto: 124 min
Ohjaaja: Colin Trevorrow
Pääosissa: Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Irrfan Khan, Nick Robinson, Ty Simpkins, Vincent D’Onofrio
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2015

Sending
User Review
3 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments